Φθηνά ακτοπλοϊκά: Τι τιμές παίζουν στο Αιγαίο;

Ποια νησιά έχουν τα οικονομικότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και πόσο πληρώνουμε για να φέρουμε το δικό μας αυτοκίνητο; Μήπως οι πιο μακρινοί προορισμοί τελικά συμφέρουν;
 

Φθηνά ακτοπλοϊκά: Τι τιμές παίζουν στο Αιγαίο;

Στις Κυκλάδες…
Οι κοντινότερες στην Αθήνα Κυκλάδες έχουν και τις οικονομικότερες τιμές: Ενδεικτικά (one way)…
-για Άνδρο πληρώνουμε 19€ ανά ενήλικα και 40€ ανά όχημα με την Cyclades Fast Ferries
-για Τζια από 12,10€ ανά ενήλικα και 31,20€ ανά όχημα με τα πλοία της Καρυστία
-για Κύθνο από 16,20€ ανά ενήλικα και 40,30€ ανά όχημα με τα πλοία της Καρυστία

Οι «μεσαίες» και πιο δημοφιλείς Κυκλάδες εξυπηρετούνται από τις περισσότερες γραμμές. Τα πιο φτηνά εισιτήρια εντοπίσαμε στα εξής νησιά:
-Στη Σύρο πηγαίνει η Hellenic Seaways από Λαύριο από 19,50€ ανά ενήλικα και 61€ ανά όχημα
-Στην Τήνο πηγαίνουν τα Cyclades Fast Ferries από Ραφήνα, από 27€ ανά ενήλικα και 55€ ανά όχημα
-Στη Μύκονο πηγαίνουν τα Cyclades Fast Ferries από Ραφήνα, από 29€ ανά ενήλικα και 60€ ανά όχημα
-Στην Πάρο πηγαίνει η Hellenic Seaways από Λαύριο από 22€ ανά ενήλικα και 63€ ανά όχημα – στην ίδια γραμμή, με κόστος που κυμαίνεται περίπου στις ίδιες τιμές, περιλαμβάνονται η Νάξος και η Ίος

Αξίζει να πας ακτοπλοϊκώς στο ανατολικό Αιγαίο;
Είναι πολλές οι ώρες, αλλά οι τιμές αρκετά χαμηλές, αν λάβει κανείς υπόψη την απόσταση που διανύεται. Για παράδειγμα, η Hellenic Seaways ταξιδεύει από Πειραιά για Χίο σε τιμές από 41,50€ ανά ενήλικα και 81,50€ ανά όχημα. Η Blue Star ταξιδεύει ως τη Λέσβο σε τιμές από 46€ ανά ενήλικα και 94€ ανά όχημα και στη Ρόδο από 51€ ανά ενήλικα και 104,50€ ανά όχημα.

Πάμε Κρήτη;
Τα αεροπορικά έχουν κατέβει αρκετά, αλλά και τα ακτοπλοϊκά παραμένουν οικονομικότατη επιλογή από Πειραιά για Κρήτη – σε ορισμένες περιπτώσεις πιο οικονομική και από τις Κυκλάδες. Η ΑΝΕΚ συνδέει Πειραιά με Χανιά από 38€ ανά ενήλικα και 57€ ανά όχημα, ενώ η Minoan πάει ως το Ηράκλειο με 46€ ανά ενήλικα και οι ΑΝΕΚ και Aegeon Pelagos με 38€ ανά ενήλικα. Η οικονομικότερη επιλογή για όχημα είναι η Minoan με 61€ ανά όχημα. Σημειώστε ότι από Ραφήνα φεύγει και η (πιο αργή) Golden Star Ferries για Ηράκλειο, αλλά σε σούπερ τιμές, από 30€ ανά ενήλικα και 30€ ανά όχημα.

Πιο οικονομικές επιλογές…
…Είναι πάντα τα νησιά του Σαρωνικού (από 8€ για Αίγινα, 14,50€ για Αγκίστρι, 11,50€ για Πόρο οι οικονομικότερες επιλογές), του Ιονίου (κάτω από 10€ ανά ενήλικα για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά από Κυλλήνη) και οι Σποράδες (από 22 ως 25€ για Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόνησο από Βόλο). Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τα έξοδα διοδίων και καυσίμων για να φτάσετε στο αντίστοιχο κοντινότερο λιμάνι από το οποίο αναχωρούν πλοία για τα συγκεκριμένα νησιά.

Μήπως τελικά συμφέρει να πάω αεροπορικώς;
Υπάρχουν νησιά που πλέον έχουν πολύ φθηνή σύνδεση με το αεροδρόμιο της Αθήνας, κυρίως η Κρήτη (Χανιά και Ηράκλειο), η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος και η Σκύρος, σε τιμές που ξεκινούν κάτω από τα 100€ μετ’ επιστροφής. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσετε το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου, καθώς και μεγάλης αποσκευής, αφού δεν περιλαμβάνεται στην τιμή των περισσότερων αερογραμμών, και είναι… μάλλον απαραίτητη στις καλοκαιρινές διακοπές. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει τις οικονομικότερες πτήσεις για τα ελληνικά νησιά για να συγκρίνετε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v