Ποιος πετάει πού: Ο χάρτης των low cost της Αθήνας

Ποια low cost πηγαίνει πού και με πόσα; Φτιάξαμε έναν μικρό και περιεκτικό οδηγό για να μην πελαγώνεις στο (ωραίο, δε λέμε) χάος.
 

Ποιος πετάει πού: Ο χάρτης των low cost της Αθήνας

Ξεκινάμε από τα βασικά: Η Ryanair…

Είναι ο βασιλιάς των low cost, έχει τιμές που αλλού δεν θα βρεις (τύπου, 20€ πήγαινε-έλα Ρώμη), πετάει σε ένα σκασμό μέρη και είναι αυτή που όλος ο κόσμος αγαπάει να μισεί. Για τις τιμές της τής τα συγχωρούμε όλα –ακόμα και το ότι πέρυσι ξεκίνησε να χρεώνει τη 10κιλη χειραποσκευή, γύρω στα 18€ πήγαινε-έλα.

Πετάει: Στην Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Παλέρμο, Κατάνια, Μπολόνια), στο Κίεβο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλλες, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, στη Σόφια, στο Μαρακές, στην Τουλούζη, στη Γερμανία (Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Νυρεμβέργη, Καρλσρούη, Μέμιγκεν), στο Λονδίνο, στο Δουβλίνο, στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη, στο Τελ Αβίβ, στη Μάλτα, στο Βίλνιους, στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, στη Βουδαπέστη, σε όλη σχεδόν την Πολωνία (Βαρσοβία, Κρακοβία, Γκντανσκ, Βρότσλαβ, Ζέζουφ, Λοτζ, Πόζναν, Κατόβιτσε), στο Βουκουρέστι, στη Μπρατισλάβα και στη Φινλανδία, στη Λαπεενράντα.

(*) Αν δεν ξέρεις τι είναι η Λαπεενράντα και γιατί να πάει κανείς εκεί, να ενημερώσουμε ότι είναι μια πόλη στη Φινλανδία που απέχει δύο ώρες οδικώς από την Αγία Πετρούπολη. Στη Ρωσία δεν πετάνε low cost. Αν είναι σύμπτωση, είναι πραγματικά σατανική –ή μάλλον, θεϊκή.



Η Volotea…

Ισπανική low cost, έχει δύο χρόνια που μας ήρθε στην Ελλάδα. Έχει επίσης ένα εξαιρετικά εύχρηστο site, με ημερολόγιο χαμηλών ναύλων για να ξέρεις ακριβώς ποιες μέρες του κάθε μήνα θα βρεις τα φθηνότερα εισιτήρια, και καταπληκτικές τιμές (ήταν αυτή που την προηγούμενη εβδομάδα είχε το Αθήνα-Βενετία 30€ πήγαινε-έλα). Εκτελεί κυρίως καλοκαιρινά δρομολόγια από την Αθήνα (καλοκαιρινά για τις αεροπορικές σημαίνει περίπου Απρίλιο με Οκτώβριο). Τον χειμώνα κρατάει μόνο το Αθήνα-Βενετία.

Πετάει: Στην Ιταλία (Βενετία, Βερόνα, Κάλιαρι, Μπάρι, Γένοβα), στην Κροατία (Ντουμπρόβνικ και Σπλιτ) και στη Γαλλία (Λυών, Μασσαλία και Στρασβούργο). Κάνει επίσης και πτήσεις εσωτερικού: Ηράκλειο, Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη.

Η easyjet…

Ήταν η πρώτη low cost που ήρθε στην Αθήνα, οπότε έχουμε και ιστορικούς λόγους να τη συμπαθούμε. Είναι βρετανική, με έδρα το Λούτον του Λονδίνου, και ιδρυτή τον Ελληνοκύπριο Στέλιο Χατζηιωάννου. Έχει αυτό το τέλειο πράγμα στο site της, που του λες πόσα λεφτά έχεις και πόσο χρόνο στη διάθεσή σου (ένα Σαββατοκύριακο, μία εβδομάδα ή δύο) και σου βρίσκει πού θα πας, και ποιες ακριβώς ημερομηνίες.

Πετάει: Στη Βασιλεία της Ελβετίας, στο Βερολίνο, στη Γενεύη, στο Εδιμβούργο, στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στο Μιλάνο, στο Μπρίστολ, στη Νάπολη και στο Παρίσι.



Η Wizzair…

Πετούσε από την Αθήνα παλιά, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έφυγε και ξαναγύρισε πρόσφατα. Είναι ουγγρική, έχει σούπερ φάνκι ροζ και μοβ αεροπλάνα, και αγγίζει τη Ryanair σε επίπεδα παγκόσμιου χέιτ –αλλά όχι και τιμών, αν και σίγουρα είναι από τις φθηνότερες όλων. Χρεώνει κι αυτή τη χειραποσκευή, και λίγο της μουτρώνουμε γι’ αυτό.

Πετάει: Στη Βιέννη, τη Βουδαπέστη, το Βίλνιους, το Λονδίνο, το Κίεβο, το Κλουζ της Ρουμανίας, το Κατοβίτσε της Πολωνίας, το Κιουτάισι της Γεωργίας και το Κισινάου της Μολδαβίας.

Η Vueling…

Είναι επίσης ισπανική, όχι εξωφρενικά φτηνή, με συμπαθητικές όμως τιμές –not great, not terrible που λέει κι ένας γνωστός. Πετάει απευθείας από την Αθήνα μόνο στη Βαρκελώνη (75€ η καλύτερη τιμή που βρήκαμε πήγαινε-έλα για τους επόμενους μήνες) και από εκεί με ανταπόκριση σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ισπανίας. Ενδεικτικά, Αθήνα-Μπιλμπάο 153€, Αθήνα-Κανάρια 172€.

Και η Eurowings…

Παλαιότερα γνωστή ως Germanwings, είναι (το μάντεψες) γερμανική, όχι τόσο φθηνή όσο οι υπόλοιπες low cost της λίστας μας, αλλά χρήσιμη αν θέλεις να πας σε πόλεις της Γερμανίας που δεν πηγαίνει η Ryanair. Στο Ντίσελντορφ, ας πούμε (120€ πήγαινε-έλα), ή στη Στουτγάρδη (110€ πήγαινε-έλα). Αντίστοιχες τιμές έχει και η Aegean, βέβαια, οπότε κατ’ όνομα μόνο τη λες low cost.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v