Μπελλαίικο: Όλη η Γορτυνία σε ένα… κατώι

Ο ξενώνας Μπελλαίικο έχει διατηρήσει ατόφια την φιλόξενη παράδοση ενός παλιού αρχοντικού, και μας περιμένει, σκαρφαλωμένος στο Μαίναλο, να ξεκουραστούμε στο κατώι του, να χαλαρώσουμε στον οντά του και να εξερευνήσουμε την πανέμορφη Στεμνίτσα.
Μπελλαίικο: Όλη η Γορτυνία σε ένα… κατώι
Ένα κατώι όπου διέμενε… γάιδαρος μετατράπηκε σε φιλόξενο δωμάτιο, ένας οικογενειακός οντάς σε παρεΐστικο καθιστικό, κι ένα όμορφο αρχοντόσπιτο της Στεμνίτσας μεταμορφώθηκε σε ξενώνα που προδιαθέτει για αρκαδική χαλάρωση, στα «ψηλά» της Γορτυνίας.

Σκαρφαλωμένο στο Μαίναλο, τριακόσια μέτρα από την καρδιά της Στεμνίτσας – τόσα ώστε να είστε σε απόσταση αναπνοής από αυτή μεν, στην απόλυτη ησυχία της φύσης δε – βρίσκεται αναπαλαιωμένο και φροντισμένο στην εντέλεια το «αιωνόβιο» αρχοντικό της οικογένειας Μπέλλα, που διατηρεί ατόφια την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και φιλοξενία για τους επισκέπτες του.

Θα το διαπιστώσετε όταν δείτε πως πρόκειται να μείνετε σε ένα αυθεντικό στεμνιτσιώτικο σπίτι, με την αρχιτεκτονική διατηρημένη σύμφωνα με την παράδοση του τόπου: Το «κεντρικό κατώι», το «κατώι του γαϊδάρου» – ονομάστηκε έτσι γιατί εκεί φυλούσε η οικογένεια τον γάιδαρό της- η «σάλα», το «χειμωνιάτικο δωμάτιο» και η «κάμαρη» είναι τα πέντε δωμάτια του ξενώνα, το καθένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Ποια είναι αυτά; Το κυρίως κατώι είναι το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού (τρίκλινο) με μπαλκόνι που βλέπει προς το χωριό, ενώ διαθέτει και ιδιωτική αυλή. Το κατώι του γαιδάρου διαθέτει δική του ανεξάρτητη είσοδο και αυλή, για αγνάντεμα και ξεκούραση για δύο (πρόκειται για δίκλινο δωμάτιο). Η παλιά σάλα του σπιτιού αποτελεί πλέον ένα μεγάλο τρίκλινο δωμάτιο με άπλετη θέα, ενώ το χειμωνιάτικο δωμάτιο είναι το πιο απάνεμο τρίκλινο με προστατευμένη από τους βοριάδες αυλή – το μπάνιο του είναι ο παλιός ξυλόφουρνος του σπιτιού. Τέλος, η κάμαρη, το παλιό «δωμάτιο των ξένων» του αρχοντικού μπορεί να φιλοξενήσει δύο άτομα που αναζητούν την απόλυτη απομόνωση.

Όλα τα δωμάτια, εκτός της κάμαρης, διαθέτουν τζάκι, αλλά η καλύτερη αφορμή να σταθείτε πλάι στις φλόγες είναι το χουζούρι στον «οντά», που πλέον αποτελεί κοινόχρηστο χώρο όπου σερβίρεται το πρωινό, αλλά λειτουργεί και ως καθιστικό-χαγιάτι, με απίστευτη θέα προς το χωριό και τα γύρω βουνά. Το πρωινό περιλαμβάνει λαχταριστά τοπικά εδέσματα, ζυμωτό ψωμί, πίτες, μαρμελάδες, και σερβίρεται εκτός από τον οντά, και στο δωμάτιο ή την αυλή, καιρού επιτρέποντος.

Το σκηνικό της παράδοσης συμπληρώνουν οι χρωματιστές κουβέρτες του αργαλειού, τα κοφτά ασπροσέντονα της γιαγιάς και οι διακοσμητικές νότες των λιτών, άνετων δωματίων στα οποία κυριαρχεί το ξύλο. Στις παροχές περιλαμβάνονται το δωρεάν ασύρματο internet, επιτραπέζια παιχνίδια, CD, δανειστική βιβλιοθήκη και πληροφοριακό υλικό για την περιοχή.

Στην Στεμνίτσα θα κουραστείτε να ανακαλύπτετε όλο και περισσότερα πανέμορφα αρκαδίτικα σοκάκια, με πέτρινα πυργόσπιτα και αρχοντικά χωμένα μέσα στη βλάστηση των κερασιών και των πλατάνων. Θα δείτε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, στεγασμένο σε τριώροφο πυργόσπιτο, βασιλικές εκκλησίες όπως αυτές της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου, καταστήματα που επιδεικνύουν τα προϊόντα της τοπικής βιοτεχνίας αργυροχρυσοχοΐας, ενώ θα επισκεφθείτε απαραίτητα το πυκνό ελατόδασος του Μαινάλου. Πολύ κοντά βρίσκεται και η γραφική Δημητσάνα και το εντυπωσιακό Μουσείο Υδροκίνησης. Δείτε περισσότερα για την Στεμνίτσα εδώ και τα… best of της Ορεινής Αρκαδίας σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life

Ξενώνας Μπελλαίικο, Στεμνίτσα Γορτυνίας, Ορεινή Αρκαδία, τηλ: 27950-81286 Eνδεικτική τιμή: 70-80€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο, περιλαμβανομένου πρωινού. Κρατήσεις και μέσω Booking.com από εδώ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v