Ινδονησία: Ρομαντικός οικο-τουρισμός

Η νέα «πράσινη» τάση στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, συνδυάζει την άνετη διαμονή με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή με την άγρια φύση και τους κινδύνους που την απειλούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Rimba Orangutan Eco Lodge στην Ινδονησία.
Ινδονησία: Ρομαντικός οικο-τουρισμός
Κατά την διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού τους στην Ινδονησία, ένα νιόπαντρο ζευγάρι από την Αυστραλία, ο Richard και η Clair Webb, αποφάσισε να επισκεφθεί ένα πραγματικά εξωτικό μέρος: όχι κάποιο πολυτελές resort πάνω σε μία ειδυλλιακή παραλία, αλλά ένα οικολογικό κατάλυμα, περιτριγυρισμένο από άγριους ουραγκοτάγκους.

Το ζευγάρι βρήκε το απομακρυσμένο Rimba Orangutan Eco Lodge, στα σύνορα του Εθνικού Πάρκου Tanjung Puting, στη νότια Καλιμαντάν, το οποίο αποτελεί καταφύγιο των υπό εξαφάνιση ουρακοτάγκων. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα μέρη τις Ινδονησίας που επιχειρούν να εκπαιδεύσουν τους επισκέπτες τους πάνω στον περιβάλλον και την διατήρηση της άγριας ζωής.

«Η παρακολούθηση αυτών των σπάνιων ζώων ήταν μια φοβερή εμπειρία για εμάς, ίσως η καλύτερη στιγμή στον μήνα του μέλιτος μας», είπε η Clair στο Reuters και συνέχισε λέγοντας πως «είναι πολύ καλό να μένεις σε ένα μέρος που είναι φιλικό προς το περιβάλλον και τα ζώα».

Το ξενοδοχείο ανήκει στην εταιρεία Eco Lodges Indonesia, η οποία έχει αντίστοιχους χώρους στο Bali, στο Εθνικό Πάρκο του Komodo και στην Sumatra. Η εταιρεία ανήκει σε τοπικούς και διεθνείς μετόχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί περιβαλλοντολόγοι.

Η Ινδονησία έχει επικριθεί κατά καιρούς για την αχαλίνωτη αποψίλωση των δασών για φοινικέλαιο, ξυλεία και άλλα αγαθά, που ευθύνεται για την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους της άγριας ζωής. Ο οικολογικός τουρισμός πάντως, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην χώρα, με πολλά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες να προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουν ένα μεγάλο μέρος της ταχύτατα αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον τουρισμό, επέκτεινε την διάρκεια ισχύος στις τουριστικές βίζες, επιτρέποντας μέχρι και δύο μήνες διαμονής. Αυτόν τον χρόνο αναμένει περίπου επτά εκατομμύρια τουρίστες.

Ο Raka Dalem του Πανεπιστήμιου Udayana στο Bali, λέει ότι ο αριθμός των οικολογικών ξενοδοχείων και των τουριστικών πρακτόρων στη χώρα είναι προς το παρόν αμελητέος. Αλλά με τόσα πολλά φιλικά προς το περιβάλλον θέρετρα παγκοσμίως, οι καταναλωτές και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις στις αρμόδιες αρχές.

Ταξιδιωτικές ιστοσελίδες πάντως, όπως η αμερικάνικη Expedia.com, ήδη αναφέρουν το επίπεδο της «οικολογικής πιστοποίησης» για κάθε ξενοδοχείο, ενημερώνοντας έτσι τους αναγνώστες τους για το ποια θέρετρα είναι «πράσινα» και ποια όχι.

Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v