Το Παππουδικό: Γνήσια λακωνική πολυτέλεια

Ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά της Λακωνικής Μάνης, χτισμένο από τη μεγαλιθική εποχή, αναπαλαιώθηκε με φροντίδα και μεράκι και μεταμορφώθηκε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο που θα μπορούσε να αποτελεί το σπίτι του παππού μας στο χωριό.
Το Παππουδικό: Γνήσια λακωνική πολυτέλεια
Από τις καλύτερες αναμνήσεις μου σαν παιδί είναι οι διακοπές στο χωριό, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού. Το σπίτι ήταν πέτρινο, σχεδόν ετοιμόρροπο αλλά μόνο η ύπαρξη του παππού μέσα, η μαγκούρα του, τα εργαλεία του, ή το σκαμπουδάκι της γιαγιάς δίπλα στο τζάκι μου δημιουργούσαν την ασφάλεια του πιο καλά προστατευμένου φρουρίου. Και σε συνδυασμό με τις μυρωδιές από την κουζίνα της γιαγιάς, την δροσιά από τα ξύλινα παράθυρα, την απόκοσμη θέα του βουνού και της θάλασσας από το χαγιάτι, μετέτρεπαν στην φαντασία μου την διαμονή μου εκεί ως ένα απόκοσμο παραμύθι.

Το ξενοδοχείο «Παππουδικό», που πρόσφατα ανακαλύψαμε στην Λακωνική Μάνη, μοιάζει να έχει βγει από το ίδιο παραμύθι. Με την διαφορά ότι έχει υιοθετήσει στοιχεία που θα προσθέταμε, ενήλικες πλέον, και εμείς στην φαντασία μας σήμερα: Αυτά της εξαιρετικής ποιότητας φιλοξενίας, του υψηλού επιπέδου διακοπών, της πολυτέλειας, της ξεκούρασης και της ηρεμίας. Η δε γνήσια μανιάτικη αρχιτεκτονική του χαρίζουν την αύρα των αιώνων.

Σύμφωνα με ιστορικά συγγράμματα που έχουν βρεθεί, φέρεται να είναι κτισμένο κάπου μεταξύ της Μεγαλιθικής εποχής έως το 1855. Εξωτερικά χωρίζεται στο ανατολικό και δυτικό τμήμα περιτοιχισμένο από πέτρινες αυλές και λιθόκτιστες σκάλες, αλλά με την αναπαλαίωση αναδείχτηκαν τα ιδιαίτερα οικοδομικά και μορφολογικά στοιχεία των κτιρίων, τα οποία εξοπλίστηκαν σύμφωνα με την παράδοση του τόπου τα ήθη και τα έθιμα της τότε εποχής.

Το «Παππουδικό» βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού Ομαλές, ο οποίος έχει κηρυχτεί διατηρητέος από το 1978 και απέχει από την πρωτεύουσα της Μάνης, την Αρεόπολη, μόνο 1χλμ. Μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η προνομιακή του τοποθεσία, αφού από την ανατολή μέχρι και την δύση του ηλίου προσφέρει την αμφιθεατρική θέα προς την θάλασσα θαυμάζοντας από αριστερά τον Όρμο από τα Σπήλαια του Δυρού, μέχρι το cavo grosso και από την δεξιά πλευρά τον Μεσσηνιακό κόλπο.

Για την διαμονή σας εκεί μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 7 πολυτελή παραδοσιακά διαμερίσματα Α’ Κατηγορίας, τα οποία βρίσκονται διαχωρισμένα στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος. Όλα είναι επιπλωμένα με σπάνιες αντίκες, ενώ η διακόσμηση είναι προσεγμένη με βάση την παράδοση του τόπου τα ήθη και τα έθιμά της τότε εποχής. Επίσης χαρακτηριστικές είναι οι λιθόκτιστες σκάλες και οι πέτρινες αυλές του περιβάλλοντος κτιρίου. Στο site του ξενοδοχείου (στα Σχετικά Links) θα βρείτε πληροφορίες για το τι παρέχει συγκεκριμένα το κάθε δωμάτιο.

Στις γενικότερες παροχές του ξενοδοχείου, ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε: Ένα διαμέρισμα για άτομα με ειδικές ανάγκες, τον πλήρη παιδικό εξοπλισμό, τα mini bars, safe boxes, LCD τηλεοράσεις με Nova στα δωμάτια, την παροχή internet, την αυτόνομη θέρμανση και κλιματισμό, το σεσουάρ μαλλιών, τα πλήρως εξοπλισμένα πολυκουζινάκια, το σιδερωτήριο ντουλάπας αλλά και την σειρά επώνυμων καλλυντικών που θα βρείτε στο μπάνιο.

Ακόμα, ενδιαφέρουσα παροχή για τους πελάτες του ξενοδοχείου είναι και ο «Δρόμος των Αστέρων». Κάθε φορά που θα βρίσκεστε εκεί, εσείς ή οι φίλοι σας, θα συλλέγετε αστέρια και ανάλογα με το πόσα αστέρια θα μαζέψετε θα κερδίζετε δωρεάν διαμονές. Κάπως έτσι και με τον καιρό, το Παππουδικό θα αποτελέσει το δικό σας σπίτι στην εξοχή.

Κατά την διαμονή σας εκεί μπορείτε να επιδοθείτε σε πεζοπορία στα παλιά μονοπάτια του χωριού προς τα σπήλαια του Δυρού που θα σας γοητεύσουν και απέχουν μόνο 2χλμ. Στην Αρεόπολη μπορείτε να απολαύσετε τον περίπατό σας στις παραδοσιακές σαλιτζάδες (σοκάκια) και να δοκιμάσετε την πολυσυζητημένη Μανιάτικη κουζίνα στα Γραφικά Ταβερνάκια. Αξίζει να επισκεφθείτε τις βυζαντινού ρυθμού με λιθοανάγλυφο διάκοσμο εκκλησίες, όπως η μεγάλη εκκλησία των «Ταξιαρχών» που είναι και πολιούχος της πόλης. Γνωστή, άλλωστε, είναι και η πλατεία των Ταξιαρχών όπου στις 17 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η επανάσταση, με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Οι τιμές στο ξενοδοχείο «Παππουδικό» αυτήν την εποχή κυμαίνονται από 120 έως 150 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και από 200 έως 250 ευρώ για την σουίτα με πρωινό.

Ξενοδοχείο «Το Παππουδικό»: Ομαλές (Κριαλιάνικα), Αρεόπολη Λακωνίας. Τηλ. 27330 51050.

Ε.Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v