Riad Charai: Η εσωστρεφής μεγαλειότητα της μαροκινής αρχιτεκτονικής

Ένα πέτρινο σιντριβάνι με ροδοπέταλα κοσμεί το κέντρο του εσωτερικού κήπου με τις ευωδιαστές πορτοκαλιές, τους φοίνικες και τα μπαμπού. Στο εσωτερικό, περίτεχνες καμάρες, χυτά λευκά υφάσματα και λεπτοδουλεμένα μάρμαρα επιβεβαιώνουν οτι δε θα μπορούσες παρά να βρίσκεσαι σε ένα παραδοσιακό, πολυτελές ριάντ στο Μαρακές.
Riad Charai: Η εσωστρεφής μεγαλειότητα της μαροκινής αρχιτεκτονικής
Ίσως κανένας άλλος τόπος να μην εξάπτει τόσο πολύ τη φαντασία του μέσου «δυτικού» όσο η εγγύς Ανατολή. Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του Μαρόκο, εικόνες παραμυθένιων πόλεων κτισμένων στις άκρες της ερήμου, παραδοσιακών souk πλημμυρισμένων από χρώματα πολυτελών υφασμάτων και αρώματα incense και λεπτοδουλεμένων σκαλιστών μαρμάρων να διακοσμούν την είσοδο κάθε κτίσματος που μοιάζει με παλάτι, γεννιούνται στο μυαλό. Κι αν κάποια από αυτά είναι προϊόντα εξωτικών στερεοτύπων που δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα, κάποια άλλα δεν είναι.

Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία κατατάσσεται η παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική, με τις χαρακτηριστικές καμπυλωτές γραμμές της, την περίτεχνη επεξεργασία των υλικών και την έμφαση στη λεπτομέρεια. Γεγονός που φαίνεται να αναγνωρίζουν και οι ιθύνοντες της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, αν κρίνουμε από την πρόσφατη έξαρση των αναστυλώσεων και… μεταμορφώσεων παραδοσιακών κτισμάτων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέση των μαροκινών ριάντ στην υπηρεσία της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Υπέροχα συγκροτήματα κατοικιών με εσωτερικούς κήπους – αυλές στους οποίους «βλέπουν» οι είσοδοι και τα μπαλκόνια των κτισμάτων που τους περικλείουν, τα ριάντ εξυπηρετούσαν αρχικά πρακτικούς σκοπούς: κατ’ αρχάς, την ιδιωτικότητα της οικογένειας που τα κατοικούσε, αρχή που υπαγορεύεται από τις ισλαμικές πεποιθήσεις, και κατά δεύτερον την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα της ερήμου –οι στραμμένες προς το εσωτερικό του κτιρίου προσόψεις και παράθυρα εξασφάλιζαν και τα δύο. Με τον καιρό, η ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής τους κατέστη τοπόσημο για τη χώρα και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση παραδοσιακών τύπων διαμονής από τους ταξιδιώτες που είχαν βαρεθεί την ομοιογένεια των ανά τον κόσμο ξενοδοχειακών αλυσίδων ενέπνευσε τη μετατροπή τους σε πολυτελή καταλύματα.

Ολάνθιστοι κήποι με εντυπωσιακή ποικιλία λουλουδιών και εξωτικών δέντρων, φαντασμαγορικά σιντριβάνια που κοσμούν συνήθως το κέντρο τους, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, μεγαλοπρεπείς καμάρες που οδηγούν στο εσωτερικό των κτιρίων, χυτά υφάσματα που διαχωρίζουν τους χώρους προσδίδοντας την αίσθηση της ιδιωτικότητας που τόσο έχουμε συνυφάνει τελευταία με την πολυτέλεια, λεπτοδουλεμένα μάρμαρα, φυσικά υλικά, περίτεχνα ζωγραφισμένα πατώματα και ταβάνια, παραδοσιακά κιλίμια και cozy μαξιλάρες γύρω από τις εντυπωσιακές πισίνες –που προστέθηκαν πρόσφατα– αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παραδοσιακών ριάντ.

Όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα, συναντά ο επισκέπτης του Riad Charai, ενός από τα εντυπωσιακότερα και πολυτελέστερα ριάντ- ξενοδοχεία του Μαρακές, που ανήκει μάλιστα σε έναν Έλληνα. Το πρόσφατα ανακαινισμένο ριάντ ανήκε κάποτε στο διάσημο Pasha Glaoui, γεγονός που εξηγεί το εντυπωσιακό του μέγεθος, που αγγίζει τα 1.600 τετραγωνικά μέτρα. Η ανακαίνισή του σεβάστηκε, φυσικά, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα στοιχεία του, πρόσθεσε, όμως, τις σύγχρονες ανέσεις και το minimal ύφος στη διακόσμηση που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Στα μοναδικά διαμορφωμένα δωμάτια και τις σουίτες του μπορούν να φιλοξενηθούν έως 18 άτομα, ενώ η θέση του ακριβώς δίπλα στο Τζαμί Zaouia είναι ιδανική για ατελείωτες βόλτες και sightseeing στις υπαίθριες αγορές και τα αξιοθέατα του Μαρακές. Στις παροχές περιλαμβάνονται εξωτερική πισίνα εντυπωσιακών διαστάσεων (9 επί 4 μέτρα), spa με παραδοσιακό hammam και τζάκι, lounge και τραπεζαρία με τζάκι. Τα σημεία που αδιαμφισβήτητα θα σας μαγέψουν είναι η εσωτερική αυλή, περιτριγυρισμένη από πανέμορφους κήπους με ευωδιαστές πορτοκαλιές, φοίνικες, μπαμπού και κάκτους, στρωμένη με περίτεχνα, χρωματιστά πλακάκια και διακοσμημένη με το παραδοσιακό πέτρινο σιντριβάνι με τα ροδοπέταλα, και οι δύο ταράτσες, που προσφέρουν πανοραμική θέα στη Medina, το φοινικόδασος και τη χιονισμένη οροσειρά του Άτλαντα.

Όλα τα δωμάτια και οι σουίτες είναι μοναδικά διακοσμημένα σε παραδοσιακό, minimal στυλ. Εδώ, όπως και σε όλους τους χώρους του ριάντ, βασιλεύει η αίσθηση της ηρεμίας, της διακριτικής πολυτέλειας, της γαλήνης. Στις παροχές των δωματίων περιλαμβάνονται air condition, δορυφορική τηλεόραση, mini bar, χρηματοκιβώτιο, τηλέφωνο και πιστολάκι μαλλιών. Σε όλους τους χώρους υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο internet από Wi-Fi δίκτυο. Κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό, μπορείτε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό χαμάμ του ριάντ, να κανονίσετε εκδρομές και ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή, να κάνετε μαθήματα παραδοσιακή κουζίνας ή να συμμετέχετε σε βραδιές γευσιγνωσίας.

Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο αυτήν την εποχή ξεκινούν από 195 ευρώ, ενώ για τις σουίτες των τεσσάρων ατόμων από 220 ευρώ. Αν η παρέα είναι μεγάλη, έως 18 άτομα, έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε όλο το ριάντ προς 8800 ευρώ την εβδομάδα –όπερ μεθερμηνευόμενο, 69 ευρώ το άτομο την ημέρα. Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνεται παραδοσιακό πρωινό, απογευματινό τσάι και πρόσβαση στην πισίνα.

Το σκέφτεστε ακόμα;

Riad Charai, 54 Diour Jdad Zaouia Abbassia, Marrakech, Medina, Morocco, Tel.: (+212) 24 43 72 11, (+212) 24 42 27 82

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v