Οικονομική διαμονή στην Αθήνα: Ψάξε, ψάξε, θα τη βρεις

Μετά το Hilton το... χάος; Για να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε κάθε φορά που δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε φίλους από το εξωτερικό, αναζητούμε –και, ω του θαύματος, βρίσκουμε– value for money, οικονομικά, ακόμα και backpacker friendly ξενοδοχεία στην Αθήνα.
Οικονομική διαμονή στην Αθήνα: Ψάξε, ψάξε, θα τη βρεις
της Ηρώς Κουνάδη

Κάθε φορά που φίλοι από το εξωτερικό ξεστομίζουν τις λέξεις «ξενοδοχείο στην Αθήνα» σε ερωτηματικό τόνο με λούζει κρύος ιδρώτας, καθότι στο μυαλό μου έρχονται απευθείας, και εντελώς απρόσκλητα, τα Μεγάλη Βρετανία, Hilton, Ledra Marriott, Intercontinental, King George και Pentelikon –με αυτήν τη σειρά. Όπως, φαντάζομαι, και στο μυαλό των περισσότερων Αθηναίων. Μετά θυμάμαι ότι οι φίλοι μου είναι κανονικοί άνθρωποι, με εισοδήματα που στην καλύτερη περίπτωση αγγίζουν μετά βίας τα 1.500 ευρώ το μήνα, τους απευθύνω ένα απολογητικό βλέμμα και τους καλώ στο σπίτι μου. Όπου και μένουν.

Όταν το σπίτι άρχισε να γεμίζει ασφυκτικά, κι εγώ να νιώθω άβολα με το γεγονός ότι θα μπορούσα εύκολα να προτείνω σε κάποιον 3-4 οικονομικά ξενοδοχεία στην Πράγα, στη Γρανάδα ή στο Βελιγράδι, αλλά όχι στην Αθήνα, αποφάσισα να το ψάξω. Για να ανακαλύψω το αυτονόητο, ότι δηλαδή το κλεινόν μας άστυ, όπως κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πέρα από καταλύματα (υπερ)πολυτελείας, διαθέτει και προτάσεις διαμονής που θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν κάτω από τους τίτλους “value for money”, «οικονομικά», ακόμα και –ω, ναι– “hostels”.

Το γεγονός ότι δεν τα γνωρίζουμε είναι συνάρτηση του ότι δε διοργανώνουν μεγάλα events για να τα επισκεπτόμαστε κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν έχει χρειαστεί ποτέ να τα ψάξουμε και στην πραγματικότητα δε θέλουμε να έχουμε απτά παραδείγματα που να αποδεικνύουν ότι η Αθήνα μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι και φθηνή πόλη –διαφορετικά, για τι θα έχουμε να γκρινιάζουμε;

Απολογούμενοι προκαταβολικά για το ότι θα μικρύνουμε κατά μία μονάδα τη λίστα των θεμάτων του εθνικού μας σπορ –της γκρίνιας– παρουσιάζουμε ορισμένες επιλογές οικονομικής διαμονής στην Αθήνα, για να σας βοηθήσουμε να βγείτε από τη δύσκολη θέση την επόμενη φορά που το σπίτι δε θα χωρά άλλους φιλοξενούμενους.

Κάτω από 150 €
Οι δύο top επιλογές αυτής της κατηγορίας, τα Adrian –της αλυσίδας Douros Hotels, στην οποία ανήκει και το, ακριβότερο, King Jason– και Hotel Plaka προσφέρουν προσεγμένα δίκλινα δωμάτια προς 135 ευρώ, πρωινού περιλαμβανομένου. Θα τα βρείτε και τα δύο στην Πλάκα, το πρώτο δίπλα στη βιβλιοθήκη του Αδριανού και το δεύτερο στη συμβολή των οδών Καπνικαρέας και Μητροπόλεως, με τα γλυκύτατα roof garden και κάποια από τα μπαλκόνια τους να κοιτούν κατάματα την Ακρόπολη. Αν έπρεπε να διαλέξουμε, θα λέγαμε ότι το δεύτερο κερδίζει στα σημεία, για τα στιλάτα δωμάτιά του.

Μία… σκάλα πιο κάτω, τα Acropolis Select (φωτό) και Athens Cypria διαθέτουν δωμάτια με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις, συν το extra touch του στυλ στους εσωτερικούς χώρους, προς 120 και 116 ευρώ αντίστοιχα, μαζί με το πρωινό. Το πρώτο λίγο αποκεντρωμένο, στο Κουκάκι, αλλά σε απόσταση ενός ολιγόλεπτου περιπάτου από τα κυριότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, το δεύτερο στο πολύβουο Σύνταγμα, για τους πιο ξενύχτηδες.

Λιγότερο εντυπωσιακά, πλην αξιοπρεπέστατα, το Cecil (φωτό) στην Αθηνάς και το Carolina στην Κολοκοτρώνη είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε κύκλους φοιτητών και backpackers που είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν λίγη από την πολυτέλεια των funky επίπλων και του σωστού, ατμοσφαιρικού φωτισμού, για χάρη της κεφάτης ατμόσφαιρας και του ζεστού, παρεΐστικου κλίματος. Το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 115 ευρώ στο πρώτο και 104 στο δεύτερο και περιλαμβάνει πρωινό.

Μέχρι 100 €
Ίσως η πλέον value for money επιλογή, το Art Gallery Hotel στο Κουκάκι κερδίζει την… ψήφο εμπιστοσύνης μας για τα έργα τέχνης που διακοσμούν τα 21 δωμάτιά του, το roof garden του που βλέπει Ακρόπολη και τη δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης στο internet που παρέχει. Το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 100 ευρώ –χωρίς το προαιρετικό πρωινό που τιμολογείται στα 7 ευρώ το άτομο– μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ πέφτει στα 70 από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Λίγο οικονομικότερο, αλλά εξίσου stylish, το Attalos στην Αθηνά διαθέτει 80 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και ένα συμπαθέστατο roof garden με απαράμιλλη θέα στην Ακρόπολη. Το δίκλινο, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, κοστίζει 94 ευρώ χωρίς το πρωινό, που τιμάται ξεχωριστά, στα 8 ευρώ, ενώ από 1ης Νοεμβρίου η τιμή πέφτει στα 60 ευρώ.

Την έκπληξη σε αυτή την κατηγορία αποτελεί το hip, παρεΐστικο Exarchion –το μαντέψατε– στην πλατεία των Εξαρχείων, που ανακαινίστηκε μόλις πέρυσι, για να αποκτήσει ζεστά, στιλάτα δωμάτια εξοπλισμένα με όλες τις βασικές παροχές. Στα συν, το δωρεάν wi-fi internet, η ταράτσα που βλέπει Λυκαβηττό και το play room για να εξασκούνται οι επισκέπτες στο… άλλο εθνικό σπορ –το τάβλι. Το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 60 ευρώ, ή 55 αν το κλείσετε μέσω internet, συν 5 ευρώ για το (προαιρετικό) πρωινό.

Hostels
Μία αναζήτηση στο Hostel World εμφανίζει περί τα 15 αποτελέσματα για hostel στην Αθήνα –όχι κι άσχημα για μια πόλη που τυπικά τουλάχιστον δε θεωρείται φιλική για τους low budget ταξιδιώτες.

Από τις top επιλογές των χρηστών του site, το ολοκαίνουριο Athenstyle «προσγειώθηκε» στην Αγίας Θέκλας, στο Μοναστηράκι, τον περασμένο Ιούνιο, για να αλλάξει το χάρτη των επιλογών οικονομικής διαμονής στην Αθήνα. Μάλλον τσιμπημένο για hostel, αλλά οικονομικότατο για arty ξενοδοχείο με άποψη, προσφέρει δίκλινα, τρίκλινα και κρεβάτια σε κοιτώνες σε τιμές που ξεκινούν από 70 ευρώ για τα δωμάτια και από 22 για τα κρεβάτια.

Δημοφιλέστατο –ψηφίστηκε 5ο καλύτερο στον κόσμο από τους επισκέπτες του το 2005– κεντρικότατο και οικονομικότατο, το Athens Backpackers στου Μακρυγιάννη φέρνει το κέφι και το feeling ενός κεντροευρωπαϊκού hostel στην καρδιά της Αθήνας. Διαθέτει μόνο κρεβάτια σε κοιτώνες των 6 ή των 8 ατόμων, σε τιμές που κυμαίνονται από 18 έως 25 ευρώ το άτομο, αναλόγως εποχής. Οι παροχές του πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα από τις συνηθισμένες παροχές ενός hostel, για να περιλάβουν δωρεάν πρωινό, μπάνιο μέσα στα δωμάτια και πρώτες ύλες για τις μαγειρικές εξάρσεις των επισκεπτών.

Το αδερφάκι του, Athens Studios, μπορεί να μην υπόκειται ακριβώς στην κατηγορία των hostels από άποψη φιλοσοφίας, ανήκει όμως εδώ από άποψη τιμής: πανέμορφα, λειτουργικά studios των 4 ή 6 ατόμων, με παροχές ξενοδοχείου, σε τιμές που ξεκινούν από 28 ευρώ το άτομο. Επίσης στου Μακρυγιάννη, σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη, αποτελεί την ιδανική επιλογή για παρέες και οικογένειες.

Συμπαθέστατο και το Students & Travellers Inn στην καρδιά της Πλάκας, με δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια, κρεβάτια σε κοιτώνες, λιτούς αλλά προσεγμένους χώρους και όλες τις βασικές παροχές. Το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 70 ευρώ, ενώ τα κρεβάτια σε κοιτώνες ξεκινούν από 21 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v