Αρχοντικό Αρχανών: Ιστορική διαμονή... ένα βήμα από την Κνωσό

Σε έναν από τους γραφικότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Κρήτης, ένα κτίριο με μακραίωνη ιστορία αναπαλαιώθηκε, με σεβασμό στην παράδοση και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, για να φιλοξενήσει τις πιο ιδιαίτερες αποδράσεις μας.
Δεκατέσσερα μόλις χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, κτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων, η γραφική κωμόπολη των Αρχανών, σε απόσταση αναπνοής από το ανάκτορο της Κνωσού, ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τη φυσική ομορφιά και τα ιστορικά της αξιοθέατα. Σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, ένα αρχοντικό με μακραίωνη ιστορία αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα, για να φιλοξενήσει τις πιο ιδιαίτερες αποδράσεις μας στην Κρήτη.

Κτισμένο το 1893, το Αρχοντικό Αρχανών αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Το 1897, κατά την επανάσταση των Κρητικών, χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και Διοικητήριο του Τάγματος των Επίλεκτων Κρητών, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα κάλυψε τις ανάγκες της κωμόπολης των Αρχανών ως δημοτικό σχολείο επί σειρά ετών. Το κτίριο χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ελλάδος –πράγμα που σημαίνει πως η αναπαλαίωσή του διατήρησε ανέπαφα τα παραδοσιακά στοιχεία και την τοπική αρχιτεκτονική.

Η παραδοσιακή αίσθηση διατηρείται, βέβαια, και στους εσωτερικούς χώρους του αρχοντικού, με σκαλιστές αντίκες, κεντήματα εποχής και παραδοσιακά έπιπλα να διακοσμούν τόσο τα δωμάτια όσο και τους κοινόχρηστους χώρους. Στην πανέμορφη εσωτερική αυλή του, με τις πελεκισμένες στο χέρι πέτρες, θα απολαύσετε τον απογευματινό καφέ ή τη ρακί σας, καθώς και πλήθος ροφημάτων –από βότανα του βουνού Γιούχτα– και γεύσεων δημιουργημένων με τοπικά προϊόντα.

Το Αρχοντικό διαθέτει τέσσερα ανεξάρτητα διαμερίσματα 70 τ.μ. το καθένα, με δύο επίπεδα και εσωτερική σκάλα, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 4 άτομα. Όλα διαθέτουν άνετο καθιστικό και τζάκι, ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με μεταλλικό παραδοσιακό κρεβάτι, και δύο μονά κρεβάτια στο χώρο του σαλονιού, που τα καθιστούν ιδανικά για οικογένειες. Στις παροχές των δωματίων περιλαμβάνονται air condition, θέρμανση, μουσική, δορυφορική τηλεόραση, ασύρματο internet, τηλεφωνική σύνδεση, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, θυρίδα ασφαλείας και στεγνωτήρας μαλλιών.

Το ξενοδοχείο λειτουργεί όλο το χρόνο. Οι τιμές αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 70 ευρώ, για τη διαμονή δύο ατόμων.

Η.Κ.

Αρχοντικό Αρχανών, Άνω Αρχάνες, Ηράκλειο, Κρήτη, τηλ.: 2810 752985
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v