5 ξενώνες για... δράση κοντά στη φύση

Καλό το χουχούλιασμα πλάι στο τζάκι, αλλά τώρα που η άνοιξη μας χτυπά την πόρτα λέμε να... πάρουμε τα βουνά και να αναζητήσουμε λίγη δράση στην ύπαιθρο. Συγκεντρώσαμε πέντε ξενώνες που, πολύ περισσότερο από wi-fi και jacuzzi, προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες για δραστηριότητες και extreme sports.
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι πολύς καιρός που έχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι η «αγορά» του ταξιδιού, μέρος της οποίας είμαστε και όλοι εμείς που μιλάμε ακατάπαυστα για προορισμούς, trends, tips, ξενώνες, κρουαζιέρες και όλα τα συναφή, έχει αρχίσει να το παρακάνει με τη χρήση όλων εκείνων των όρων που υπονοούν την ξεκούραση που συνεπάγεται ένα ταξίδι: χαλάρωση, θαλπωρή, άραγμα στους καναπέδες του X cosy café, χουχούλιασμα κάτω από τα παπλώματα ενός παραδοσιακού ξενώνα, κρασί πάνω στη φλοκάτη δίπλα στο αναμμένο τζάκι και πάει λέγοντας.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί μας παρέσυραν στο να καταστήσουμε την ξεκούραση συνώνυμο της απόλαυσης, και τη χαλάρωση της διασκέδασης, και να ξεχάσουμε ότι το ταξίδι (πρέπει να) είναι πρωτίστως περιπέτεια –ή έστω πρωτόγνωρη εμπειρία. Και τι γίνεται με όλους εκείνους που το θυμούνται ακόμα; Τους ξεχάσαμε.

Για να αποτίσουμε το δέοντα φόρο τιμής και να ικανοποιήσουμε το πάγιο αίτημα όσων δε θεωρούν διασκέδαση το να κρυφτούν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο κάτω από το πάπλωμα –έστω κι αν αυτό είναι πουπουλένιο, και δίπλα του βρίσκεται ένα αναμμένο τζάκι– και θυμούνται τις ένδοξες εκείνες εποχές που φεύγαμε Σαββατοκύριακα πρωτίστως για να δούμε το μέρος που θα επισκεπτόμασταν και δευτερευόντως για τον ξενώνα –το αντίθετο απ’ ότι συμβαίνει σήμερα δηλαδή– συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε πέντε εξαιρετικούς ξενώνες ανά την ελληνική ύπαιθρο που, πολύ περισσότερο από wi-fi και Jacuzzi, υπόσχονται αμέτρητες ευκαιρίες δραστηριοτήτων σε απόσταση αναπνοής.

Άλλωστε, γυρνώντας κουρασμένος από το mountain bike, το kayak και την αναρρίχηση, απολαμβάνεις πολύ περισσότερο το κόκκινο κρασί δίπλα στο αναμμένο τζάκι.

Πατρικό
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Νομός Πέλλας, τηλ.: 23810 31018

Μόλις 16 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας –Καϊμακτσαλάν αν προτιμάτε–, στην καρδιά του κοσμοπολίτικου, πλην παραδοσιακού, οικισμού του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, το παραδοσιακό ξενοδοχείο Πατρικό προσφέρει δέκα πολυτελή δωμάτια με όλες τις απαραίτητες παροχές. Κρεβάτια φτιαγμένα από ξύλο και δέρμα, ζεστή, χωριάτικη ατμόσφαιρα, αρμονικά χρώματα, προσεγμένη διακόσμηση, τζάκι, αλλά και σύγχρονες ανέσεις, μεταξύ των οποίων τηλεοράσεις plasma, υδρομασάζ, χαμάμ και μουσική αρωματοθεραπείας εγγυώνται για την όσο το δυνατόν καλύτερη παραμονή σας εδώ.

Τιμές: Από 70 έως 120 ευρώ, με δυνατότητα καλύτερης τιμής τις καθημερινές εκτός αργιών
Κι από δραστηριότητες; Ότι λαχταράει η δραστήρια ψυχή σας. Σκι, snowmobile και snowboard στο Καϊμακτσαλάν, διαδρομές για jeep, αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente), motocross, trekking, ιππασία και ορειβασία.

Bourazani
Μπουραζάνι, Δήμος Κόνιτσας, Νομός Ιωαννίνων, τηλ.: 26550 61283, 26550 61320

Ελάχιστα μέτρα από την κοίτη του Αώου, το Ξενοδοχείο Μπουραζάνι είναι ένα μοναδικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Δεκαοκτώ μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και δύο πολυτελείς σουίτες, 60 τετραγωνικών μέτρων η καθεμία, και ένα «σπίτι του ποταμού», ένα πέτρινο διώροφο σπιτάκι ακριβώς επάνω στην κοίτη του Αώου, με τρία δωμάτια και μια σουίτα, τζάκι, σαλόνι, τραπεζαρία, δική του βιβλιοθήκη και σύνεργα ψαρέματος. Το ξενοδοχείο διαθέτει εστιατόριο, bar-cafeteria, γήπεδο tennis, γήπεδο basket, πισίνα, parking και συνεδριακό κέντρο. Το δυνατό του χαρτί, όμως, είναι το περιβαλλοντικό πάρκο από το οποίο περιστοιχίζεται, και στο οποίο φιλοξενούνται 850 άγρια ζώα, από ελάφια και ζαρκάδια μέχρι αγριογούρουνα.

Τιμές: Από 76 έως 130 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο και από 130 έως 180 ευρώ για τη σουίτα, συν 6 ευρώ το άτομο για το πρωινό.
Κι από δραστηριότητες; Εδώ μιλάμε για ολόκληρο περιβαλλοντικό πάρκο: διαδρομές ποδηλάτου, διαδρομές πεζοπορίας, παρατήρηση πουλιών ή πεταλούδων, παρατήρηση ουρανού, rafting, kayak και ψάρεμα είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Θάλεια
Καστράκι, Μετέωρα, τηλ.: 24320 23051, 6947301404

Πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα περίτεχνα ταβάνια, ζεστά χρώματα που δένουν αρμονικά με την ατμόσφαιρα θαλπωρής των εσωτερικών χώρων, ξύλινα έπιπλα και μοναδική θέα στα Μετέωρα είναι μερικά από τα δυνατά σημεία του Ξενώνα Θάλεια, σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία του γραφικού Καστρακίου, ενός από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής των Μετεώρων. Προσθέστε σε αυτά τους πεπειραμένους οδηγούς με τους οποίους συνεργάζεται ο ξενώνας για την οργάνωση των εξορμήσεων και των extreme sports που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη, και έχετε την τέλεια πρόταση για μια «γεμάτη» απόδραση.

Τιμές: 50 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο
Κι από δραστηριότητες; Αναρρίχηση βράχου στα Μετέωρα, trekking σε ειδυλλιακά μονοπάτια και τοπία, mountain bike σε καταπράσινες πλαγιές, rafting στα καταγάλανα νερά του Ασπροπόταμου, σκι σε οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και ορειβατικό σκι σε απάτητες πλαγιές. Με δυο λόγια… the sky is the limit.

Παιώνια
Δελβινάκι Ιωαννίνων, τηλ.: 26570 22007, 6973992996, 6932456438

Ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο του 1899 αναστηλώθηκε με μεράκι για να φιλοξενήσει έναν από τους ομορφότερους ξενώνες της περιοχής, στο Δελβινάκι Ιωαννίνων. Ξύλινα πατώματα ντυμένα με χειροποίητα χαλιά, ζεστά χρώματα, καλοσυντηρημένες αυθεντικές τοιχογραφίες, έργα λαϊκών ζωγράφων της περιοχής, παραδοσιακά έπιπλα – αντίκες, και δύο εξόχως ατμοσφαιρικοί χώροι, η «μπιμπίλα», τα θολωτά υπόγεια του κτιρίου τα οποία διατηρήθηκαν αναλλοίωτα και είναι λιτά διακοσμημένα δίνοντας την εντύπωση μοναστηριού, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε τοπικό τσίπουρο και σπιτικές πίττες, και το κελάρι του κτιρίου που σήμερα φιλοξενεί προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες κρασιών από παραγωγούς της περιοχής. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τηλέφωνο, mini bar και δορυφορική τηλεόραση ενώ πέντε από αυτά διαθέτουν και τζάκι

Τιμές: 90 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με τζάκι, 80 ευρώ χωρίς τζάκι και 100 ευρώ το διαμέρισμα για δύο άτομα. Σε όλες τις τιμές περιλαμβάνεται το πρωινό.
Κι από δραστηριότητες; Rafting και καγιάκ στον Αώ, mountain bike και διαδρομές 4x4 στα γύρω χωριά και στις ορεινές διαδρομές της περιοχής και αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente).

Το Σπίτι της Θεώνης
Δήμητρα Γορτυνίας, τηλ.: 27970 24000, 6973028265

Ανάμεσα στα χωριά του Μαίναλου και του Χελμού, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας που συγκεντρώνουν άλλες… μεγάλες κυρίες της Αρκαδίας, σε ένα πανέμορφο χωριό κοντά στο Λάδωνα, τη Δήμητρα, ένας παραδοσιακός ξενώνας κτισμένος το 1850 σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, περιμένει να φιλοξενήσει τα πιο ιδιαίτερα weekends σας. Λιτά αλλά ζεστά, φωτεινά δωμάτια που αποπνέουν παράδοση και σπιτική θαλπωρή, πλούσιο πρωινό με τοπικές γεύσεις και αυθεντική φιλοξενία υπόσχονται να κάνουν τη διαμονή σας αξέχαστη.

Τιμές: Από 60 έως 70 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό
Κι από δραστηριότητες; Canyoning και εξερεύνηση των γεμάτων σταλακτίτες σπηλαίων στο φαράγγι του Λάδωνα, στην παλαιά κοίτη του ποταμού. Επίσης, κανό-καγιάκ, mountain bike και πεζοπορικές εκδρομές στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Το κέντρο δραστηριοτήτων Eco-Action απέχει 25 χιλιόμετρα από τη Δήμητρα και απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με διάθεση για ράφτινγκ, ορεινή και πεδινή ποδηλασία, κωπηλασία στην λίμνη, προσανατολισμό στο βουνό, πεζοπορίες και τοξοβολία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v