Θόλος: Χρώμα σπιτικής θαλπωρής στην Αρκαδία

Σε μια περιοχή που ενδείκυται για περιηγήσεις, ένας κουκλίστικος ξενώνας... απειλεί να σας κρατήσει μέσα. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ζεστή ατμόσφαιρα, μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια με τζάκι και αυθεντική φιλοξενία είναι μερικά μόνο από τα δυνατά χαρτιά του.
Θόλος: Χρώμα σπιτικής θαλπωρής στην Αρκαδία
Σε ένα από τα γραφικότερα χωριά της Αρκαδίας, στο ελατόφυτο Βαλτεσινίκο, ανάμεσα στη Δημητσάνα και τη Βυτίνα, ένα διώροφο πέτρινο αρχοντικό με ένα παραδοσιακό λιθόκτιστο θόλο του 1860 στο χώρο υποδοχής αναπαλαιώθηκε, πλαισιώθηκε από τέσσερις νεόδμητες πέτρινες κατοικίες, και άνοιξε τις πόρτες του για να χαρίσει απλόχερα παραδοσιακή φιλοξενία και σπιτική θαλπωρή στους επισκέπτες του. Και το όνομα αυτού; Θόλος, τι άλλο;

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική βασισμένη στην πέτρα και το ξύλο, ζεστή ατμόσφαιρα, προσεγμένοι χώροι υποδέχονται τον επισκέπτη ήδη από τους εξωτερικούς χώρους του ξενώνα. Διαμόρφωση και κατασκευή έγιναν με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον, έτσι ώστε ο ξενώνας να μοιάζει αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού, και όχι εξωτερική παρεμβολή που θα χαλούσε –ή, έστω, θα αλλοίωνε– τη συνολική εικόνα του.

Οκτώ συνολικά δωμάτια, το καθένα με το δικό του ύφος, όλα όμως με τη χαρακτηριστική ζεστασιά που αποπνέουν η πέτρα και το ξύλο, υπόσχονται να κάνουν τη διαμονή σας αξέχαστη, και να σας κρατήσουν μέσα πολύ περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. Μοναδικές διακοσμητικές λεπτομέρειες, μια προσελάνινη κούκλα, ένα ψάθινο καπέλο, δύο πεταλούδες κρεμασμένες στον πέτρινο τοίχο, δίνουν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Θόλου τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Παραδοσιακά ξύλινα έπιπλα, σιδερένια κρεβάτια και ζεστά χρώματα συμπληρώνουν αρμονικά την εικόνα.

Όλα τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, κουζινάκι, τηλεόραση και μπαλκόνια με απαράμιλλη θέα, ενώ ο ξενώνας διαθέτει επίσης ιδιωτικό πάρκινγκ. Το τζάκι στα δωμάτια προσθέτει το extra touch θαλπωρής, ενώ τα παραδοσιακής τεχνοτροπίας ξύλινα ταβάνια κλέβουν την παράσταση. Στο κουκλίστικο σαλονάκι του ξενώνα θα απολαύσετε σπιτικό πρωινό με αυθεντικές αρκαδικές γεύσεις –πάντοτε παρασκευασμένο με αγνά, τοπικά υλικά– ή θα χαλαρώσετε μετά τις περιηγήσεις σας πλάι στο τζάκι, συνοδεία ποτού και απαλής μουσικής.

Περιττό να τονίσουμε ότι η περιοχή ενδείκνυται για περιηγήσεις. Η Βυτίνα απέχει από το Βαλτεσινίκο 21 και η Στεμνίτσα μόλις 12 χιλιόμετρα. Από εδώ μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε τη Δημητσάνα, το κρυφό σχολειό, το Φαράγγι του Λούσιου, το Λιμποβίσι, περισσότερο γνωστό ως «χωριό του Κολοκοτρώνη», το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και τα σπήλαια Κάψια. Και το ίδιο το Βαλτεσινίκο, όμως, είναι ένα πανέμορφο χωριό, κτισμένο σε υψόμετρο 1236 μέτρων, μέσα στα έλατα και τις πηγές, με υπέροχη θέα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, που προσφέρεται για ατελείωτες εξερευνήσεις. Στις δραστηριότητες τις οποίες προσφέρει η περιοχή περιλαμβάνονται σκι, πεζοπορία, ιππασία, ποδήλατο και ράφτινγκ στον Λούσιο.

Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο αυτήν την εποχή κυμαίνονται από 85 έως 100 ευρώ.

Η.Κ.

Ξενώνας Θόλος, Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, τηλ.: 27950 82313, 6973695481, 6972016784
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v