Στοιχειωμένα ξενοδοχεία: Κάνε μου λιγάκι... μπου!

Υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία, όπου το ”do not disturb” στην πόρτα δε σας εξασφαλίζει ότι θα μείνετε μόνοι. Αν πιστεύετε στα φαντάσματα, μόλις βρήκατε τον ιδανικό προορισμό για τις διακοπές σας. Αν πάλι όχι, δοκιμάστε να κλείσετε ενα δωμάτιο. Μπορεί να το ξανασκεφθείτε.

Σε όλους έχει συμβεί. Κάποιος φίλος κάποιου φίλου έχει νιώσει ένα ρεύμα παγωμένου αέρα σε χώρο με κλειστά παράθυρα, έχει δει αντικείμενα να ίπτανται, έχει ακούσει φωνές εκεί όπου δεν υπήρχε κανείς. Και όλοι νιώθουν την ανάγκη να το διηγηθούν, κατά προτίμηση βράδυ, με ημίφως και παρουσία όλης της παρέας. Μύθοι ή πραγματικότητα; Φαντασία ή χειροπιαστές ενδείξεις; Υπάρχουν τελικά φαντάσματα ή όχι;

Απαντήσεις δε θα βρείτε εδώ. Ούτε σε κανένα άλλο κείμενο, βιβλίο, άρθρο, εκπομπή ή μαρτυρία –τουλάχιστον αν δεν έχετε την τάση να πιστεύετε αναπόδεικτους ισχυρισμούς. Αν, παρ’ όλα αυτά, εκείνο το βράδυ με το ημίφως μπήκατε σε σκέψεις και θέλετε να το ψάξετε λίγο παραπάνω, κλείστε ένα δωμάτιο σε κάποιο από τα παρακάτω ξενοδοχεία που, σύμφωνα με τις αναπόδεικτες μεν, υπαρκτές δε, μαρτυρίες των επισκεπτών τους είναι στοιχειωμένα. Ακόμη κι αν δεν αποπειραθεί να σας σκοτώσει κανένας Ακέφαλος Καβαλάρης, η αίσθηση της αδρεναλίνης που ανεβαίνει κατακόρυφα σε κάθε τρίξιμο του δαπέδου ξεπερνά κατά πολύ αυτή του –passé πια– roller coaster.

Myrtles Plantation

St. Francisville, Λουιζιάνα

Με ιστορία που φτάνει μερικούς αιώνες πίσω, το δημοφιλές ξενοδοχείο της Λουιζιάνα λέγεται ότι στοιχειώνεται από το… ακόμη δημοφιλέστερο φάντασμα της Chloe, η οποία, σύμφωνα με μία εκδοχή, ήταν μία από τις υπηρέτριες της οικογένειας Woodruff, που έμενε εδώ από το 1808 έως το 1824. Αφού δηλητηρίασε τη Sara Woodruff, η οποία την είχε πιάσει να διατηρεί σχέσεις με τον άνδρα της, καθώς και τα δύο παιδιά της, η Chloe κρεμάστηκε από τους υπόλοιπους υπηρέτες και δεν έχει εγκαταλείψει από τότε το σπίτι.

Πολλοί από τους επισκέπτες του ξενοδοχείου ισχυρίζονται ότι έχουν φωτογραφήσει το φάντασμα της Chloe, ενώ η φήμη της έχει κάνει το γύρο του κόσμου, μέσω δημοσιευμάτων στους New York Times και στο Forbes, και εκπομπών στο Travel Channel. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, μάλιστα, διοργανώνουν ”mystery tours” κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Σταθείτε δίπλα στο μεγάλο πιάνο της εισόδου, όπου λέγεται πως το φάντασμα παίζει ξανά και ξανά την ίδια μελωδία.

Τιμή: από 130 ευρώ το δίκλινο

Ancient Ram Inn

Wotton-under-Edge, Αγγλία

Περισσότερο αξιοθέατο αφ’ εαυτού και λιγότερο ξενοδοχείο, το κτισμένο το 1145 Ram Inn φιλοξενεί όσους επιθυμούν να ”ερευνήσουν”, όπως διαβάζουμε στο επίσημο site του, τα φαντάσματα που το στοιχειώνουν. Φαντάσματα που δε φέρονται ιδιαίτερα φιλικά, αφού ο σημερινός ιδιοκτήτης ισχυρίζεται πως πολλές φορές τον τραβούν από το κρεβάτι του κρύα, τριχωτά χέρια, ενώ, σύμφωνα με την κόρη του, πολλές φορές εμφανίζεται στο σπίτι ένα πλάσμα σαν μεγάλη, μαύρη γάτα.

Οι επισκέπτες του Ram, και ιδιαίτερα όσοι μένουν στο διαβόητο ”δωμάτιο του αρχιεπισκόπου”, διηγούνται ιστορίες για κρεβάτια που ίπτανται κατά τη διάρκεια της νύχτας και πίνακες που σκίζονται από τον αέρα, ακόμη κι όταν τα παράθυρα είναι κλειστά.

Λόγω του ότι το κτίριο είναι, κατά μία εκδοχή, κτισμένο στο έδαφος ενός αρχαίου παγανιστικού κοιμητηρίου, αλλά και των ιστορικών καταγραφών για τελετές μαύρης μαγείας, ανθρωποθυσίες και δολοφονίες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ, οι ιδιοκτήτες θεωρούν την ύπαρξη φαντασμάτων όχι μόνο υπαρκτή αλλά και δικαιολογημένη. Έχουν, μάλιστα, συντάξει μία λίστα όλων των πνευμάτων του Ram Inn, καλών και κακών, με λεπτομέρειες για την προηγούμενη ζωή και την τωρινή συμπεριφορά τους, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στο site τους.

Τιμή: κατόπιν συνεννοήσεως με τον ιδιοκτήτη

Stanley Hotel

Estes Park, Κολοράντο

Κτισμένο το 1909 από τον F.O. Stanley, το ξενοδοχείο του Κολοράντο δεν έχει σταματήσει από τότε να καλωσορίζει τους επισκέπτες του. Έχει μάλιστα αναγνωριστεί ως ένα από τα ιστορικά ξενοδοχεία των ΗΠΑ και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο. Άποψη με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο πρώτος ιδιοκτήτης του, ο οποίος λέγεται πως δεν έχει εγκαταλείψει το κτίριο από το θάνατό του.

Αυτός και η γυναίκα του εμφανίζονται ως πνεύματα στο lobby και την αίθουσα του μπιλιάρδου, ενώ οι σημερινοί ιδιοκτήτες αναφέρουν πως ακούν πολλές φορές παιδικές φωνές, χωρίς να βρίσκονται όντως παιδιά στο ξενοδοχείο. Το δωμάτιο 217 ενέπνευσε τον Stephen King να γράψει τη Λάμψη, όταν έμενε στο ξενοδοχείο.

Τιμή: από 85 ευρώ το δίκλινο

The Plough Inn

North Yorkshire, Αγγλία

Μια πρώτη ματιά στην επίσημη σελίδα του μικρού αυτού γραφικού ξενοδοχείου, που χρονολογείται από το 1720, δε γεννά υποψίες στους υποψήφιους επισκέπτες του –εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο στην αγγλική ύπαιθρο.

Σύμφωνα, όμως, με αρκετούς θαμώνες, παραφυσική δραστηριότητα έχει παρατηρηθεί επανειλημμένως στους χώρους του, με δημοφιλέστερες τις μαρτυρίες που περιγράφουν τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, που πέθαναν κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς το 1945, να τριγυρνούν το βράδυ στους διαδρόμους φορώντας μαύρα ρούχα, και την υπηρέτριά τους να τινάζει τα μαξιλάρια.

Κάποιοι επισκέπτες έχουν, μάλιστα, φωτογραφήσει φωτεινές σφαίρες, ενώ μια ομάδα κυνηγών φαντασμάτων που ερεύνησε το ξενοδοχείο το 2004 δήλωσε πως αναγνώρισε κάποια πνεύματα στη σοφίτα.

Τιμή: από 70 ευρώ το δίκλινο

Dalhousie Castle Hotel

Bonnyrigg, Σκωτία

Το κάστρο αυτό του 13ου αιώνα, μέλος της αλυσίδας ξενοδοχείων von Essen, φιλοξενεί το φάντασμα της ”γκρίζας κυρίας”, η οποία υπήρξε ερωμένη του πρώτου ιδιοκτήτη. Αφού φυλακίστηκε στο υπόγειο από τη σύζυγό του και πέθανε εκεί, η γκρίζα κυρία λέγεται ότι παρέμεινε στο κάστρο, το οποίο και στοίχειωσε ως πνεύμα.

Επισκέπτες του ξενοδοχείου αναφέρουν ότι την έχουν δει να γλιστρά πάνω κάτω στις σκάλες, να τριγυρίζει στους διαδρόμους τα βράδια, βγάζοντας παράξενους θορύβους και σκορπίζοντας παγωμένο αέρα στους εσωτερικούς χώρους του κάστρου.

Τιμή: από 325 ευρώ το δίκλινο

Dragsholm Slot Hotel

Sealand, Δανία

Κτισμένο το 12ο αιώνα από τον αρχιεπίσκοπο του Roskilde, το κάστρο υπήρξε, κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του, κατοικία βασιλικών οικογενειών, ευγενών αλλά και φυλακή. Το 1939 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, χωρίς, όμως, να σταματήσει να στοιχειώνεται από τα πνεύματα των προηγούμενων κατοίκων του. Οι αναφορές εδώ μιλούν για τρία φαντάσματα, τη γκρίζα και τη λευκή κυρία και τον Earl του Bothwell.

Το πρώτο φάντασμα λέγεται πως ήταν η υπηρέτρια κάποιας οικογένειας ευγενών του κάστρου, η οποία επιστρέφει τα βράδια για να ελέγξει αν όλα είναι εντάξει, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θεραπεία που της προσέφεραν τα αφεντικά της όταν έπασχε από έναν σοβαρό πονόδοντο.

Περισσότερες αναφορές μιλούν για τη λευκή κόρη, η οποία φυλακίστηκε από τον πατέρα της στο υπόγειο του κάστρου, προκειμένου να ξεχάσει τον έρωτά της για έναν εργάτη, όπου και πέθανε. Κατά τη διάρκεια ανακαίνισης τη δεκαετία του ’30, σε μια τρύπα ενός από τους τοίχους του υπογείου βρέθηκε ένας σκελετός με λευκό φόρεμα. Η ”λευκή κόρη” λέγεται ότι περπατά κάθε βράδυ στους διαδρόμους του κάστρου, αναζητώντας το χαμένο της έρωτα.

Το τρίτο φάντασμα, ο Earl του Bothwell, ήταν επίσης φυλακισμένος στο υπόγειο του κάστρου, όπου και πέθανε το 1578, έχοντας χάσει τα λογικά του. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι κάθε βράδυ επιστρέφει με την ιππήλατη άμαξά του στην αυλή του κάστρου, απ’ όπου προσπαθεί να το σκάσει.

Τιμή: από 214 ευρώ το δίκλινο, 8 ευρώ η ξενάγηση

Langham Hotel

Λονδίνο, Αγγλία

Αν πιστέψατε ότι τα πνεύματα προτιμούν τα μεσαιωνικά κάστρα, μένοντας μακριά από τα σύγχρονα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, καιρός να αναθεωρήσετε. Μαρτυρίες μιλούν για τουλάχιστον πέντε φαντάσματα που επισκέπτονται τακτικά το 5 αστέρων Langham τα τελευταία 170 χρόνια.

Δύο εκ των… μόνιμων κατοίκων του ξενοδοχείου έχουν πεθάνει στους χώρους του. Ο πρώτος, ένας γιατρός της βικτοριανής εποχής, αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη νέα του σύζυγο κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, ενώ ο δεύτερος, ένας Γερμανός πρίγκιπας, έπεσε από ένα παράθυρο του τελευταίου ορόφου.

Η πιο διάσημη, όμως, ιστορία σχετικά με το Langham εκτυλίσσεται στο δωμάτιο 333, όπου ένας παρουσιαστής ειδήσεων του BBC δήλωσε ότι είδε μια φωτεινή σφαίρα που αιωρούταν να παίρνει ανθρώπινη μορφή μπροστά στα μάτια του. Όταν ρώτησε το πνεύμα ποιος ήταν, αυτό άρχισε να αιωρείται προς το μέρος του, με τα χέρια τεντωμένα. Ο παρουσιαστής έφυγε από το δωμάτιο, για να γυρίσει λίγα λεπτά αργότερα με τον υπάλληλο της ρεσεψιόν στο δωμάτιο 333, όπου είδαν το φάντασμα να σκύβει πάνω από το κρεβάτι στο οποίο κοιμόταν λίγα μόλις λεπτά πριν.

Τιμή: από 320 ευρώ το δίκλινο

Ballygally Castle Hotel

Ballygally, Βόρεια Ιρλανδία

Το γαλλικού στυλ chateau στο Ballygally μετρά σχεδόν τέσσερις αιώνες ζωής, από τότε που η οικογένεια Shaw εγκαταστάθηκε εδώ το 1625. Μέλος σήμερα της αλυσίδας Hastings Hotel, χρωστά το μεγαλύτερο μέρος της φήμης του στην κυρία Isobel Shaw, που διασκεδάζει χτυπώντας τις πόρτες των δωματίων και εξαφανιζόμενη αμέσως μετά.

Πρώην κάτοικος του επιβλητικού κάστρου, η Isobel αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα παράθυρο, για να γλιτώσει το θάνατο από την πείνα στον οποίο την είχε καταδικάσει ο άνδρας της, κλειδώνοντάς την σε ένα από τα δωμάτια. Λέγεται ότι επέστρεψε στο κάστρο ως πνεύμα, για να διασκεδάζει με τους επισκέπτες του.

Το δεύτερο φάντασμα του Ballygally ακούει στο όνομα Madam Nixon, και αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό θρόισμα του μεταξωτού της φορέματος καθώς πηγαινοέρχεται στους διαδρόμους.

Τιμή: από 213 ευρώ το δίκλινο

Story Inn

Story, Ιντιάνα

Ένα από τα πλέον καινούρια –κτισμένο μόλις το 1851– εκ των στοιχειωμένων ξενοδοχείων, φιλοξενεί και ένα από τα πιο… ενδιαφέροντα φαντάσματα. Η ”μπλε κυρία” λιμάρει τα ψεύτικα νύχια της, καπνίζει αρωματικό καπνό κεράσι, γρατζουνάει τις πλάτες των ανδρών, αφήνοντάς τους χαρακτηριστικά κόκκινα σημάδια και τσιμπάει τις γυναίκες για να φύγουν από το κρεβάτι.

Οι… στενές επαφές λέγεται ότι πραγματοποιούνται στο επονομαζόμενο ”blue lady room”, στο οποίο το πνεύμα εμφανίζεται αν το γαλάζιο φως μείνει αναμμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ιστορία της μπλε κυρίας δεν έχει εξακριβωθεί. Μία από τις θεωρίες αναφέρει ότι υπήρξε, κατά πάσα πιθανότητα, μία από τις γυναίκες του πρώην ιδιοκτήτη, Dr. George Story. Μία ομάδα κυνηγών φαντασμάτων που ερεύνησε το ξενοδοχείο κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει και ένα αρσενικό πνεύμα που στοιχειώνει τους χώρους του, το οποίο όμως δεν έχει κάνει ποτέ την εμφάνισή του.

Τιμή: από 150 ευρώ το δίκλινο

The Fairmont Algonquin Resort

New Brunswick, Καναδάς

Κάποιοι από τους επισκέπτες του πολυτελούς παραθαλάσσιου resort στο New Brunswick του Καναδά μιλούν για έναν ηλικιωμένο, πλην φιλικότατο, γκρουμ της βραδινής βάρδιας, που τους συναντά στο ασανσέρ και τους βοηθά να μεταφέρουν τις αποσκευές στο δωμάτιο. Το πρόβλημα είναι πως το χειμώνα το ξενοδοχείο δεν απασχολεί κανέναν γκρουμ σε νυκτερινή βάρδια –και οι περιγραφές των επισκεπτών δεν ταιριάζουν με κανέναν υπάλληλο.

Άλλες αναφορές μιλούν για μια κοπέλα που πέθανε εδώ από στεναχώρια, γυρνώντας από την εκκλησία όπου περίμενε μάταια τον γαμπρό. Θαμώνες του ξενοδοχείου λένε πως την έχουν δει να περιφέρεται στους διαδρόμους φορώντας το νυφικό της.

Τιμή: από 90 ευρώ το δίκλινο

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v