Τα 7 θαύματα της φύσης στη Μακεδονία

Φαράγγια που μοιάζουν να φιλοξενούν νεράιδες, φαντασμαγορικοί καταρράκτες, μαγικές λίμνες και άλλα μικρά και μεγαλύτερα θαύματα στη Μακεδονία.
Τα 7 θαύματα της φύσης στη Μακεδονία
Λέγαμε πριν από λίγο καιρό για την Ήπειρο, και η γειτόνισσά της, όμως, δεν στερείται στο ελάχιστο φυσικών θαυμάτων και μαγικών εικόνων. Ανάμεσα στα ορεινά χωριά της, τα φώτα της Θεσσαλονίκης και το αρχαιολογικό μεγαλείο τόπων όπως η Βεργίνα ξεφυτρώνουν παραμυθένια φαράγγια, γαλήνιες λίμνες, φαντασμαγορικοί καταρράκτες και άλλα μικρά και μεγαλύτερα θαύματα όπως τα παρακάτω.

Το Δάσος της Ελατιάς


Φωτό: Petalas Theodoros

Αλλιώς γνωστό και ως Καράντερε, είναι το μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας: Οι κέδροι, οι οξιές και οι σημύδες απλώνονται σε έκταση 700 τετραγωνικών μέτρων, στις πλαγιές του βουνού με το ίδιο όνομα. Η Ελατιά βρίσκεται στο νομό Δράμας, είναι τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης, και έχει στη δυτική πλευρά της το μοναδικό (όσο και κατακόκκινο αυτή την εποχή) δάσος σημύδας στην Ελλάδα.

Το Φαράγγι της Πορτίτσας


Φωτό: Γιάννης Καλλιάφας | Panoramio

Έξω από το χωριό Σπήλαιο, στην ευρύτερη περιοχή τω Γρεβενών, απλώνεται ένα φαντασμαγορικό φαράγγι, 500 μέτρα σε μήκος, με τα νερά του Βενέτικου να κυλούν ανάμεσα σε δύο πελώρια βράχια, που υψώνονται στα 150 μέτρα από πάνω τους. Στην είσοδο του φαραγγιού, το ομώνυμο Γεφύρι της Πορτίτσας, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της περιοχής και χρονολογείται από τα μέσα του 18ου αιώνα. Στην καρδιά του φαραγγιού φωλιάζει ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας, το χωριό Σπήλαιο, κτισμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα, στο τέρμα μιας φαντασμαγορικής διαδρομής κάτω από γιγάντιους σχηματισμούς από γρανίτη.

Τα λουτρά Πόζαρ


Τα λένε αλλιώς λουτρά… Λουτρακίου, βρίσκονται στο νομό Πέλλας, λίγο δυτικότερα από την Αριδαία, και –αν δε ζείτε σε μια σπηλιά χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ– αποκλείεται να μην έχετε ακούσει το όνομά τους την τελευταία πενταετία. Εδώ θα απολαύσετε την εμπειρία των λουτρών μέσα στην Λουτρόπολη που χτίστηκε καταμεσής ενός δάσους συγκλονιστικής ομορφιάς. Αφού… ζεσταθείτε στους ιαματικούς καταρράκτες και τα θερμά υδροφόρα ρεύματα ή δοκιμάσετε το χαμάμ και το μασάζ στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα υποβλητικά σπήλαια της περιοχής, στο πρώτο Σπηλαιολογικό Πάρκο της Ελλάδας κοντά στο χωριό Άνω Λουτράκι ή να ακολουθήσετε τις πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές που ξεκινούν από τα Λουτρά ή τα Γαλανά Νερά και κινούνται κατά μήκος του Θερμοποτάμου και μέσα από το φαράγγι.

Ο Κάρανος


Αν δεν αναγνωρίσατε το όνομα, δεν σας κατηγορούμε, ο περισσότερος κόσμος αναφέρεται σε αυτόν ως «καταρράκτη της Έδεσσας». Καταρράκτες, για την ακρίβεια, στον πληθυντικό. Ο Κάρανος, λοιπόν, τώρα που μάθατε το όνομά του, είναι ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος από τους επτά συνολικά καταρράκτες του πάρκου, με τα νερά του να πέφτουν από ύψος 70 μέτρων.

Η Κερκίνη


Μια από τις ομορφότερες ελληνικές λίμνες, πλημμυρίζει στις αρχές του φθινοπώρου με κοπάδια μεταναστευτικών πουλιών που ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι για τον νότο, και στα τέλη της άνοιξης με χιλιάδες νούφαρα που ανθίζουν στα ακίνητα νερά της. Είναι κάθε εποχή του χρόνου ιδανική για βαρκάδες με φόντο το ονειρικό τοπίο της, παρέα με ερωδιούς, αργυροπελεκάνους και νεροβούβαλους, ποδηλατάδες και βόλτες με τα άλογα στις όχθες της, αλλά και εξερευνήσεις στα όμορφα, σταματημένα στον χρόνο χωριουδάκια γύρω της (Μανδράκι, Κερκίνη, Άνω Πορόια…) και τις ειδυλλιακές ορεινές διαδρομές του όρους Μπέλλες που υψώνεται από πάνω της.

Διαβάστε περισσότερα - 10 λόγοι να ταξιδέψετε στη λίμνη Κερκίνη

Το Σπήλαιο της Αλιστράτης


Λίγα χιλιόμετρα νότια της Δράμας βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Σπηλαίου της Αλιστράτης: Τον συγκεκριμένο τίτλο διεκδικούν οι εκκεντρίτες του, οι περίπλοκοι σχηματισμοί που μοιάζουν να αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας, και που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Το επισκέψιμο κομμάτι του σπηλαίου εκτείνεται σε περίπου τρία χιλιόμετρα διαδρομών, ανάμεσα σε σούπερ εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Περισσότερες πληροφορίες (και ακόμα εντυπωσιακότερες φωτογραφίες) εδώ.

Οι καταρράκτες του Σκρα


Γνωστοί και ως «η Σμαραγδένια Λίμνη» είναι το απόλυτα εξωτικό σκηνικό ανάμεσα στα χωριά Σκρα και Αρχάγγελος, στις πλαγιές του Πάικου. Μια ανάσα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, κρύβονται στο τέρμα μιας υπέροχης πεζοπορικής διαδρομής, πνιγμένης στα πλατάνια, και πέφτουν από πολλά διαφορετικά σημεία των (πράσινων από τη βλάστηση) βράχων τους, δημιουργώντας μια υδάτινη κουρτίνα χάρμα οφθαλμών. Λεπτομέρειες για την πεζοπορική διαδρομή, αλλά και το πώς θα τους βρείτε, έχει το Hiking Experience, εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v