Τα όμορφα μυστικά της Βόρειας Ελλάδας

Μυστικοί δρυμοί, λουτρά στην καρδιά του δάσους, τοξωτά γεφύρια με φόντο φαράγγια και άλλα ανεξερεύνητα, αλλά πανέμορφα μέρη της Βόρειας Ελλάδας που αξίζει να ανακαλύψετε.
Τα όμορφα μυστικά της Βόρειας Ελλάδας
Εξερευνήσατε την Θεσσαλονίκη, επισκεφθήκατε όμορφες πόλεις όπως η Καβάλα, η Ξάνθη και η Καστοριά. Είδατε αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Βεργίνα και υδάτινους παραδείσους στην Κερκίνη, το Νέστο ή την Έδεσσα. Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσετε κι άλλα, λιγότερο γνωστά – τουλάχιστον στους εκ Νότου ορμώμενους – μυστικά της Βόρειας Ελλάδας, που θα σας ανοίξουν την όρεξη για ταξίδια… εκεί που δείχνει πάντα η πυξίδα.

Το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς

…ένα δάσος αυστηρά προστατευμένο, «πνιγμένο» στα πεύκα και τις βελανιδιές, με ξέφωτα και λιβάδια να παρεμβάλλονται στις βουνοπλαγιές και βασιλαετούς και άλλα σπάνια πουλιά να φωλιάζουν τριγύρω. Θα ξεκινήσετε από το κέντρο Ενημέρωσης, θα ξεναγηθείτε στο κλειστό παρατηρητήριο μέσα στο δάσος και θα εξερευνήσετε μικρά βουκολικά χωριουδάκια μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο.

Το δασικό χωριό του Ερύμανθου

Ένα συγκρότημα ανεξάρτητων κατοικιών, σας περιμένει στην καρδιά του δάσους της Χαϊντούς, κοντά στη Σταυρούπολη και τον Νέστο. Σε αυτόν τον απομονωμένο παράδεισο, θα αντικρίσετε ένα «φινλανδικό» τοπίο, με πάνω από 3.000 είδη φυτών και έναν εκπληκτικό καταρράκτη, τον Λιβαδίτη, που τυχαίνει να είναι και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων.

Η Λυδία της Καβάλας

Ένα όμορφο χωριουδάκι κοντά στην Καβάλα κρύβει ιστορικά μυστικά και αποτελεί ταυτόχρονα εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Στη Λυδία, και συγκεκριμένα στον Ζυγάκτη ποταμό ήταν που ο Απόστολος Παύλος βάπτισε την πρώτη ελληνίδα και ευρωπαία Χριστιανή, η οποία βαφτίστηκε Λυδία και έδωσε αργότερα το όνομά της και τον οικισμό. Πολύ κοντά βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, με το αρχαίο θέατρο, τα τείχη, την ακρόπολη, το επισκοπείο, την αγορά, την παλαίστρα και άλλα ερείπια των ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων που συναποτελούν τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας, εκεί από όπου περνούσε η αρχαία Εγνατία Οδός των Ρωμαίων.

Τα Πομακοχώρια

Χωριά σταματημένα στο χρόνο, με φόντο την οροσειρά της Ροδόπης. Παραδοσιακό σκηνικό, τοξωτά γεφυράκια, μιναρέδες, άνθρωποι που ζουν στους δικούς τους ρυθμούς και τους δικούς τους κώδικες. Στα Πομακοχώρια θα γνωρίσετε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που έχετε συνηθίσει, ενώ θα συναντήσετε και υπαίθρια, φυσικά λουτρά, αν θέλετε μία αναζωογονητική εμπειρία, και το καλύτερο ίσως γιαουρτλού κεμπάπ που έχετε δοκιμάσει, στην Κοττάνη, στην ομώνυμη ταβέρνα του τελευταίου Πομακοχωρίου που βλέπει… Βουλγαρία.

Τα γεφύρια του Βενέτικου


Κοντά στα Γρεβενά, ο Βενέτικος ποταμός στεφανώνεται από γεφύρια, όχι τόσο διάσημα όσο τα ηπειρώτικα, αλλά εξίσου όμορφα και ιδιαίτερα. Το τοξωτό γεφύρι της Πορτίτσας στο στενότερο σημείο του ομώνυμου φαραγγιού, το γεφύρι του Αζίζ Αγά, χτισμένο το 1727 και ενδεδυμένο τους θρύλους του κρυμμένου θησαυρού του τούρκου αγά, το 85 μέτρων πεντάτοξο γεφύρι του Σπανού, χτισμένο το 1846 (το μεγαλύτερο σωζόμενο της Μακεδονίας) είναι μερικά από τα highlights της περιοχής. Μη χάσετε τη διαδρομή από τα Γρεβενά προς τα Τρίκαλα μέσω Αγιόφυλλου, που περνά μέσα από ένα πανέμορφο οροπέδιο, κατάλληλο για φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Η ανεξερεύνητη Αριδαία

Η όμορφη αυτή περιοχή της Πέλλας κρύβει πολλές εκπλήξεις: Από τα ανερχόμενα λουτρά Πόζαρ με την όμορφη λουτρόπολη, τους ιαματικούς καταρράκτες, το πανέμορφο δάσος που τους περιβάλλει και το Σπηλαιολογικό Πάρκο του, η Αριδαία έχει όλα τα φόντα για να σας εκπλήξει, στις «ρίζες» του Καϊμακτσαλάν. Μην χάσετε την διαδρομή των Γαλανών Νερών, για πεζοπορία μέσα από φαράγγια ή την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.

Τα Σέρβια της Κοζάνης

Από τη μία τα Πιέρια όρη και από την άλλη ο Αλιάκμωνας και η λίμνη Πολυφύτου. Η φυσική ομορφιά περισσεύει σε αυτή τη γωνιά της Μακεδονίας, όπου μια ιστορική κωμόπολη αγναντεύει το όμορφο τοπίο της γέφυρας του ποταμού και της υπέροχης λίμνης από το παλιό της κάστρο, τα ερείπια του οποίου – καθώς και αυτά στην Κάτω Πόλη με τα σωζόμενα τύχη, την πύλη, τα υδραγωγεία και τις παλιές εκκλησίες – μαρτυρούν την βυζαντινή αίγλη που χαρακτήριζε κάποτε τα Σέρβια. Γύρω από την πόλη δε, απλώνονται τέσσερα εντυπωσιακά φαράγγια, κατάλληλα για πεζοπορίες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v