10 πράγματα που αξίζει να δείτε στη Βαρσοβία

Οι τοπ γειτονιές, οι καλύτερες διαδρομές, τα σημαντικότερα αξιοθέατα και τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία για να γνωρίσετε την γοητευτική Βαρσοβία σε 10 βήματα.
10 πράγματα που αξίζει να δείτε στη Βαρσοβία
του Γιώργου Κόκουβα

Πανύψηλοι ουρανοξύστες και αριστοκρατικά παλάτια. Γραφικές μεσαιωνικές πλατείες και καλλιτεχνικές γειτονιές με μποέμ προσωπικότητα. Πάρκα γεμάτα ζωή και hip υπαίθρια μπαράκια. Απολαυστικοί περίπατοι στην Ιστορία και εξαιρετικές τιμές – όχι μόνο στη διαμονή ή στο φαγητό, αλλά και στα αεροπορικά εισιτήρια: Με τις καθημερινές πτήσεις της Ryanair από Αθήνα, που στοιχίζουν για τον επόμενο μήνα από 50€ μετ’ επιστροφής, δεν είναι καθόλου δύσκολο να μπούμε στον πειρασμό να επισκεφθούμε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ανερχόμενες πρωτεύουσες της Ευρώπης και να δούμε – ακόμη και σε ένα γεμάτο σαββατοκύριακο – τα καλύτερα της:

Ο Βασιλικός Δρόμος
Είναι η μεγάλη διαδρομή που συνδέει το βασιλικό παλάτι του Wilanow (οι «Βερσαλλίες» της Πολωνίας που αξίζουν αρκετές ώρες εξερεύνησης) με το Κάστρο της Παλιάς Πόλης. Το τελευταίο της κομμάτι είναι πεζοδρομημένο και απολαυστικότατο: Περνά από σπουδαία κτήρια της πόλης, ναούς, high tech παγκάκια που… παίζουν Σοπέν, υπαίθριες εκθέσεις τέχνης, café με θέα στις όχθες του Βιστούλα και καταλήγει στην πλατεία του Κάστρου, όπου αρχίζει…



…Η Παλιά Πόλη
Κουκλίστικη και πεντακάθαρη, η παλιά πόλη μας συστήνεται με το πιο «γήινο» Κάστρο που έχετε δει, ένα κομψό, χωρίς φανφάρες κτίσμα στις όχθες του ποταμού, μπροστά σε μία πολύβουη-πλατεία που αποτελεί σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Από τα πλακόστρωτα καλντερίμια που ξεκινούν στην άκρη της θα περάσετε στα «άδυτα» της παλιάς πόλης, θα χαθείτε ανάμεσα σε πελώριους Καθεδρικούς σε σχήμα… εκκλησιαστικού οργάνου, θα ανακαλύψετε μικρά ιστορικά μουσεία ανάμεσα σε χαριτωμένα μπιστρό και θα καταλήξετε στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Είναι γραφικότατη, με χρωματιστά κτίρια που ξαναχτίστηκαν εκ του μηδενός στα μεσαιωνικά τους πρότυπα από τους κατοίκους της πόλης, μετά την ισοπέδωσή της από τους Ναζί, τριγύρω απλώνουν πάγκους οι πλανόδιοι δημιουργώντας μια παραδοσιακή αγορά, ενώ στο κέντρο δεσπόζει η… ξαδέρφη της Γοργόνας της Κοπεγχάχης, το άγαλμα της Γοργόνας της Βαρσοβίας.



Η Νέα Πόλη
Τα στενά της Παλιάς Πόλης οδηγούν στις πύλες του Barbican, του οχυρού των τειχών που τη χωρίζουν από τη Νέα Πόλη. Μην μπερδευτείτε όμως: Η Νέα Πόλη είναι κι αυτή… παλιά και εξίσου γραφική. Εδώ, στα πλακόστρωτα δρομάκια και την τεράστια πλατεία, απλώνουν τραπεζάκια υπαίθρια εστιατόρια με… κούνιες αντί καρεκλών, σε ένα σκηνικό που περιλαμβάνει κατάλευκους ναούς όπως αυτόν του St Kazimierz και ενδιαφέροντα μουσεία, όπως αυτό της Μαρί Κιουρί, πολύ κοντά στο σπίτι της σπουδαίας επιστήμονα.

Το Srodmiescie
Αυτή είναι η πραγματική νέα πόλη. Το πιο μοντέρνο και πολυσύχναστο κομμάτι της πόλης, γύρω από τον σταθμό Centrum του μετρό. Εδώ οι τεράστιες λεωφόροι πλαισιώνονται από εξίσου τεράστια πεζοδρόμια, αλλά και ουρανοξύστες σε πυκνότητα που μόνο στις γερμανικές μητροπόλεις ή στο Λονδίνο συναντάμε επί ευρωπαϊκών εδαφών. Στην καρδιά του Srodmiescie δεσπόζει το Παλάτι των Τεχνών και των Επιστημών, γύρω του απλώνονται οι αγορές και τα μοντέρνα πολυκαταστήματα της πόλης, ενώ το πιο ενδιαφέρον κομμάτι κρύβεται στις στοές πίσω από τα βουλεβάρτα, όπου βρίσκονται υπαίθρια μπαράκια, μπυραρίες, χόστελ και χαριτωμένα μαγαζάκια με εξαιρετικό street food.



Το Πάρκο Lazienki
Μεταξύ κέντρου και Wilanow, ένα πελώριο πάρκο που σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά, που απολαμβάνουν το ειδυλλιακό σκηνικό: Θεματικοί κήποι με παγώνια, μνημεία δίπλα σε λίμνες με κύκνους, άλση όπου τρέχουν ελεύθερα εκατοντάδες σκίουροι, παλάτια άλλων εποχών, καλλιτεχνικές συναντήσεις και εκθέσεις, events για παιδιά και άλλα πολλά συμβαίνουν στο Lazienki. Μία βόλτα εδώ συνδυάζεται ιδανικά με επίσκεψη στο Παλάτι του Wilanow που αναφέραμε και πιο πάνω, ένα μπαρόκ μουσείο-κόσμημα με υπέροχους κήπους.



Οι καλλιτεχνικοί χώροι της Πράγας
Προλαβαίνουμε την απορία σας: Όχι, δε μιλάμε για την Πράγα της Τσεχίας. Έχει και η Πολωνία τη δική της Πράγα και δεν είναι παρά η συνοικία στην άλλη πλευρά του ποταμού. Μία γειτονιά που παραμελήθηκε και περιθωριοποιήθηκε λόγω φτώχειας, μέχρι που την τελευταία δεκαετία όλοι οι καλλιτέχνες και οι μποέμ τύποι της Πολωνίας άρχισαν να συρρέουν εδώ και να μεταμορφώνουν εγκαταλελειμμένους βιομηχανικούς χώρους σε καλλιτεχνικά κέντρα, πολυχώρους τέχνης, μπιστρό, εστιατόρια και hipster café με κήπους, ανάμεσα σε ελαφρώς… «ύποπτες» αλλά άκρως γοητευτικές γειτονιές. Εκεί που η Πράγα συναντά τις όχθες του ποταμού, θα βρείτε και τον Ζωολογικό Κήπο της πόλης, καθώς και τις παραποτάμιες περαντζάδες κάτω από τις γραμμές του τραμ, όπου θα δείτε να αράζουν οι ντόπιοι κάθε απόγευμα.

Τα μπαράκια της πλατείας Zbawiciela
Ονομάστηκε τα τελευταία χρόνια «πλατεία των hipster», καθώς εδώ άνοιξαν hip brunch café, underground μπαράκια και αρτιστίκ wine bars. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ένα τεράστιο ουράνιο τόξο φτιαγμένο από λουλούδια, το gay friendly έμβλημα της Βαρσοβίας. Δική μας αγαπημένη γωνιά, το Charlotte, που σερβίρει εξαιρετικό brunch σε σούπερ τιμές και διαθέτει τραπεζάκια μέσα-έξω.



Το παλάτι των Τεχνών και των Επιστημών
Είναι το ψηλότερο κτίριο της Πολωνίας, και ανάμεσα στα οκτώ ψηλότερα της Ευρώπης: Αυτό το σοβιετικό μεγαθήριο που χτίστηκε το 1955, σαν δώρο από τον Στάλιν προς τον πολωνικό λαό, παντρεύοντας το σοβιετικό στιλ με πολωνικά και αρ νουβό αρχιτεκτονικά στοιχεία. Για τους ντόπιους αποτελεί αμφιλεγόμενο σύμβολο, καθώς τους θυμίζει την σοβιετική κυριαρχία, αλλά μετά από μικρές επεμβάσεις (βλ. αφαίρεση του ονόματος και των μνημείων του Στάλιν από το κτίριο) αποτελεί και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, που φιλοξενεί το Μουσείο της Εξέλιξης και της Τεχνολογίας, τέσσερα θέατρα, οκτώ κινηματογραφικές αίθουσες, ένα πανεπιστήμιο, πολλά φεστιβάλ και – το αγαπημένο των ξένων επισκεπτών – μία πλατφόρμα στην βεράντα του 30ου ορόφου από όπου η θέα είναι απίστευτη.

Το Μουσείο Εξέγερσης και το Μουσείο των Πολωνών Εβραίων
Αν έπρεπε να επιλέξουμε δύο από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης για το sightseeing κομμάτι του Σαββατοκύριακου, θα ήταν αυτά: Το μεν Μουσείο της Πολωνικής Εξέγερσης διηγείται την ιστορία της επανάστασης των κατοίκων για την ανεξαρτησία της Βαρσοβίας και ολόκληρης της Πολωνίας το 1944, ενώ το Εβραϊκό Μουσείο αφηγείται τις περιπέτειες της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μέχρι το Ολοκαύτωμα, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο στην περιοχή όπου βρισκόταν το γκέτο της Βαρσοβίας.

Το Κέντρο Επιστημών του Κοπέρνικου
Τα παιδιά θα το λατρέψουν, και εσείς θα ενθουσιαστείτε: Εδώ, στο τεράστιο κτίριο που χτίστηκε πρόσφατα στις όχθες του ποταμού στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε ένα από τα πιο high tech «εκθεσιακά» κέντρα της Ευρώπης. Πλανητάρια, χώροι πραγματικών πειραμάτων, interactive δραστηριότητες, θεματικές εκθέσεις για το φως, την ρομποτική, την Ιστορία του ανθρώπινου είδους, την κίνηση, την ναυπηγία, εργαστήρια φυσικής, χημείας και βιολογίας μακριά από το αποστειρωμένο περιβάλλον που φαντάζεστε, τεχνολογικά shows και events παρουσίασης συσκευών αιχμής, όλα συγκεντρωμένα σε έναν χώρο αφιερωμένο στον πολωνό επιστήμονα που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, τον Κοπέρνικο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v