Κουφονήσια: Τα best of της κυκλαδίτικης Καραϊβικής

Βουτιές στην Ιταλίδα, ελεύθερο κάμπινγκ στο Νερό, πίτες στον Γιωργούλα, μιλφέιγ στον Βενετσάνο, ξενύχτια στον Σορόκο. Τα best of των Κουφονησιών σε δέκα προτάσεις.
Κουφονήσια: Τα best of της κυκλαδίτικης Καραϊβικής
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο χρόνος στα Κουφονήσια κυλάει αργά
. Μπορεί να μην έχουν την πληθώρα των επιλογών που έχουν οι υπόλοιπες Κυκλάδες, όμως με τέτοιες παραλίες, με τέτοια χρώματα και με τέτοια ατμόσφαιρα ραστώνης – μεταξύ μας – τι να τις κάνεις τις πολλές επιλογές;

Σου αρκεί να βουτάς (και να ξαναβουτάς) στα πεντακάθαρα νερά, να σουλατσάρεις στο όμορφο χωριό, να απολαμβάνεις το ουζάκι σου συνοδεία φρέσκων θαλασσινών και να στήνεις τη σκηνή σε μια ερημική παραλία όπου ο χρόνος σταματά.

Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε αυτό το καλοκαίρι την «Καραϊβική των Κυκλάδων», όπως είθισται να αποκαλούν το Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι, τυπώστε τα παρακάτω. Περιλαμβάνουν όλα όσα οφείλετε να δείτε/δοκιμάσετε/ζήσετε στο πανέμορφο αυτό σκηνικό.

Τα νερά της Ιταλίδας

Η παραλία – diva στο Πάνω Κουφονήσι ακούει στο όνομα Ιταλίδα και είναι μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά και ψιλή άμμο. Ο όρμος στην αρχή της, το «Ιταλιδάκι» ή "μικρή Ιταλίδα" όπως είναι γνωστό, ενδείκνυται για όσους θεωρούν το μαγιό περιττή πολυτέλεια.

Το ανεμοδαρμένο Πορί

Φωτό: Flickr-Luca Conti
Στο άκρο του νησιού και μετά από αρκετούς μικρούς όρμους με άμμο ή βότσαλα βρίσκεται το «Πορί», η δεύτερη πιο ξακουστή παραλία του νησιού με μπόλικο αέρα που κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης για δεκάδες windsurfers. Αν η επιλογή της πεζοπορίας στο λιοπύρι σας φαίνεται extreme (απέχει περί τα 30 λεπτά ποδαρόδρομο από το λιμάνι), υπάρχει καραβάκι το οποίο ξεκινάει από το λιμάνι και κάνει το γύρο του νησιού με στάσεις σε όλες τις παραλίες και «τέρμα» το Πορί. Τα δρομολόγιά του δεν είναι σταθερά, επομένως ρωτήστε στην αφετηρία του για τις ακριβείς ώρες.

Μια παραλία τσέπης

Φωτό: Flickr-Kostas Chrstdls
Ένα κακοτράχαλο μονοπάτι και μία μίνι κατάβαση μακριά από το Πορί, κρύβεται το «μυστικό αξιοθέατο» του νησιού, που όλοι οι ντόπιοι θα σου προτείνουν να ξετρυπώσεις: Το «Γάλα» είναι μία παραλία τσέπης που δημιουργείται από έναν σχηματισμό βράχων, ο οποίος επιτρέπει στο νερό να περνά από κάτω και να «επιχρωματίζεται» με το λευκό χρώμα που του χαρίζουν οι χημικές ενώσεις της πέτρας.

Βουτιές στη «Χαβάη»
Αν και το Κάτω Κουφονήσι δεν συναγωνίζεται τις παραλίες του Πάνω, η συγκεκριμένη παραλία, την οποία οι επισκέπτες του αυθαιρέτως έχουν ονομάσει «Χαβάη», είναι ήρεμη με γαλαζοπράσινα νερά, άμμο και ενδείκνυται για… κάτω βουτιές. Θα την βρείτε μετά από 10-15 λεπτά ποδαρόδρομο από εκεί που σας αφήνει το καραβάκι στο Κάτω Κουφονήσι, με κατεύθυνση αντίθετη εκείνη που βρίσκεται η ταβέρνα του Βενετσάνου.

Διανυκτέρευση στο Νερό

Φωτό: Flickr-Luca Conti
Δεν εννοούμε να μείνετε… μέσα στη θάλασσα, αλλά στην φημισμένη πιο-ερημική-δε-γίνεται παραλία του Κάτω Κουφονησιού, η οποία απέχει περί τα 45 λεπτά περπάτημα από την ταβέρνα του Βενετσάνου. Αν το ελεύθερο κάμπινγκ σε παραλία είχε λήμμα σε λεξικό, τότε η φωτογραφία μιας τέντας με φόντο το ηλιοβασίλεμα θα όφειλε να το συνοδεύει.

Tip για τις βουτιές σας: Μας το πρότεινε φίλος και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των… βουτιών μας στις παραλίες των νησιών (πλην του Νερού): Βουτάτε στη θάλασσα μέχρι το στήθος να ακουμπήσει τη λεπτή άμμο του βυθού, ανοίγετε τα μάτια και κοιτάτε ευθεία μπροστά. Το γαλάζιο των Κουφονησιών σε όλο του το μαγευτικό μεγαλείο.

Οι εκδρομές με τον Πράσινο
Οργανωμένες εκδρομές δεν υπάρχουν από το Κουφονήσι, όμως μπορείτε να ρωτήσετε τον Πράσινο – μορφή του νησιού, καπετάνιος και ιδιοκτήτης των καϊκιών που πηγαίνουν στις παραλίες και στο Κάτω Κουφονήσι- να σας δώσει μια τιμή για την ιδιωτική εκδρομή σας στον αρχαιολογικό τόπο της Κέρου, στο Αντικέρι και στο Γλαρονήσι.

Οι σούπερ πίτες στη Γιωργούλα
Για όσους θέλουν να ανακτήσουν δυνάμεις από τις βουτιές, οι πίτες, τα γλυκά και γενικά τα σφολιατοειδή στον μοναδικό φούρνο του νησιού Γιωργούλα (θα τον αναγνωρίσετε από την α λα 70s ταμπέλα) είναι κάτι σαν… βάλσαμο. Αν πετύχετε και την ιδιοκτήτρια εκεί, ζητήστε της να σας αναλύσει το σχήμα της Κέρου που φαίνεται απέναντι στον ορίζοντα και συμβολίζει την «έγκυο γυναίκα».

Τα ξενύχτια στα μπαράκια
Αν θέλετε να το ρίξετε έξω, τότε η πρώτη σας (και η τελευταία πολύ αργότερα) στάση είναι ο «Σορόκος». Στην άκρη του χωριού μαζεύεται όλο το νησί για κατανάλωση αλκοόλ και χορό μέχρι το ξημέρωμα. Εναλλακτικά, το Nikitas Bar είναι ένα όμορφο μπαράκι πάνω από τη κεντρική παραλία του νησιού με jazz μουσική, ενώ το συμπαθητικό και χειμερινής χροιάς Σχολείο, το Εν Πλω, η disco Ανέπλωρα και το bar «Καλόφεγγο» στο Πορί συμπληρώνουν την τετράδα των «δοκιμασμένων» επιλογών διασκέδασης στο νησί.


Οι ντόπιες σπεσιαλιτέ

Εξαιρετικές πίτες στη Μέλισσα, την παλαιότερη ταβέρνα του χωριού, και σούπερ αστακομακαρονάδα στο Νέο Ρεμέτζο κοντά στο λιμάνι. Στο bar «Καλόφεγγο» στο Πορί το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «πειραγμένες» γεύσεις και τσιπουροκατάσταση (κορυφαία η πατζαροσαλάτα με πράσινο μήλο), ενώ στο Καρνάγιο (τηλ. 2285071694) θα γευτείτε εκπληκτικούς τοματοκεφτέδες, ολόφρεσκες πατάτες και εκπληκτικές γαρίδες, δίπλα σε ένα καρνάγιο που μοιάζει με σκηνικό θεάτρου.

Στο Κάτω Κουφονήσι, η ταβέρνα του Βενετσάνου είναι γνωστή για το περίφημο κατσικάκι της Κέρου, τη σπέσιαλ κακκαβιά και τις παραδοσιακές γεύσεις στον ξυλόφουρνο.

Γλύκα, γλύκα, γλυκιά μου
Για την καταπολέμηση της υπογλυκαιμίας, δοκιμάστε τους κολασμένους λουκουμάδες στο «Κύμα» (λίγο πριν το Σορόκο), ενώ για χαλαρό καφεδάκι και χορταστικό πρωινό θα πάτε στα «Καλάμια». Στην περίπτωση που είστε λάτρεις της σοκολάτας, οφείλετε στον εαυτό σας και στους γευστικούς σας κάλυκες να δοκιμάσετε το «Τζαμάικα», ένα εκπληκτικό σοκολατένιο γλυκό με ρούμι και καφέ. Στο Κάτω Κουφονήσι, την υπογλυκαιμία καταπολεμά το φοβερό μιλφέιγ στην ταβέρνα του Βενετσάνου.






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v