Ξυλόκαστρο: Το Σαββατοκύριακο της οικογένειας

Βολτάρουμε στο υπέροχο πευκοδάσος του Πευκιά, βουτάμε στα γαλάζια νερά του Κορινθιακού και ανακαλύπτουμε χωριά και διαδρομές γύρω από το Ξυλόκαστρο.
Ξυλόκαστρο: Το Σαββατοκύριακο της οικογένειας
της Ηρώς Κουνάδη

Τι θέλετε από τον ιδανικό προορισμό για τις βουτιές του Σαββατοκύριακου; Να είναι κοντά, για να μην φάτε την μισή εκδρομή στο αυτοκίνητο, να έχει ωραίες παραλίες και, ει δυνατόν, μια-δυο ωραίες διαδρομές ή κοντινές βόλτες, για να μην αισθάνεστε «αναγκασμένοι» να τη βγάζετε πρωί-απόγευμα στην παραλία. Το Ξυλόκαστρο τα έχει όλα αυτά, κι ας μην είναι ο πρώτος προορισμός που έρχεται στο μυαλό του μέσου Αθηναίου όταν σκέφτεται Σαββατοκύριακο στη θάλασσα.

Η αλήθεια είναι ότι μια 80s αύρα τυλίγει το δημοφιλές οικογενειακό θέρετρο της Κορινθίας –κι αυτή οφείλεται εν μέρει στις παραθαλάσσιες πολυκατοικίες με τα εξοχικά διαμερίσματα των παραθεριστών, και εν μέρει στις μέρες δόξας που γνώρισε πριν από τέσσερις δεκαετίες. Πίσω, όμως, από αυτήν κρύβονται ενδιαφέρουσες γωνιές, ωραίες παραλίες, ένα υπέροχο παραθαλάσσιο πευκοδάσος, αρκετά αξιοθέατα και πολλές ορεινές διαδρομές για να γεμίσουν ένα ή και δύο και τρία καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα.

Βολτάροντας στο Ξυλόκαστρο

Οι βόλτες ξεκινούν πάντα από την παραλιακή περαντζάδα, όπου τα καλοκαιρινά βράδια συναντιούνται όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μεταξύ των απαραίτητων στάσεων για καφέ-φαγητό-ποτό.

Αυτό, όμως, που κερδίζει ανεξαιρέτως τις εντυπώσεις είναι το προστατευόμενο παραθαλάσσιο πευκοδάσος του Πευκιά, στο οποίο οι βοτανολόγοι έχουν καταγράψει περισσότερα από ογδόντα διαφορετικά είδη φυτών. Τα χωμάτινα μονοπάτια του, που καταλήγουν όλα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη θάλασσα, είναι ιδανικά για πεζοπορίες ή ποδηλατάδες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα –εννοείται πως αυτές οι βόλτες καταλήγουν απαρεγκλίτως σε μια δροσιστική βουτιά στην ομώνυμη βοτσαλωτή παραλία μπροστά στο πευκοδάσος.



Στα υπόλοιπα αξιοθέατα του Ξυλόκαστρου περιλαμβάνονται η εκκλησία του Αγίου Βλασίου, την οποία στολίζουν αυθεντικά έργα μεγάλων αγιογράφων, όπως οι Φώτης Κόντογλου, Αγήνωρ Αστεριάδης και Σπύρος Βασιλείου, και εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, με το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο που φιλοξενεί σημαντικά κειμήλια δίπλα της. Μια βόλτα μέχρι την κορυφή του λόφου αξίζει και η Μονή της Παναγίας Κορφιώτισσας, όχι μόνο για το εντυπωσιακό σκαλιστό της τέμπλο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, αλλά και για την φαντασμαγορική διαδρομή μέχρι εδώ, που αποκαλύπτει πίσω από κάθε στροφή μια ακόμα πιο εντυπωσιακή θέα της πόλης και του κορινθιακού κόλπου.

Και πού βουτάμε;

Πρώτα και καλύτερα, στην προαναφερθείσα παραλία του Πευκιά, με τα καθαρά νερά, τα μεγάλα βότσαλα και την βαθυπράσινη κορνίζα που της προσφέρει απλόχερα το πευκοδάσος πίσω της.



Λίγο παρακάτω, στην Συκιά, την παραλία του ομώνυμου χωριού –κι εδώ θα βρείτε επίσης βότσαλο και καθαρά νερά. Αν θέλετε λίγη έξτρα απομόνωση, θα συνεχίσετε προς τα ανατολικά του κόλπου, προσπερνώντας τα εξοχικά, για να ανακαλύψετε τον δικό σας, μίνι βοτσαλωτό κολπίσκο, με πράσινα νερά στα οποία καθρεφτίζονται τα πεύκα και οι ευκάλυπτοι που τον πλαισιώνουν.

Οι οικογένειες με πιτσιρίκια θα εκτιμήσουν δεόντως τα ρηχά νερά και τις ευκαιρίες για παιχνίδι που προσφέρουν οι οργανωμένες παραλίες στο Κιάτο και το Βραχάτι, πηγαίνοντας προς Κόρινθο.

Κι αν βαρεθώ;

Θα μπείτε στο αυτοκίνητο και θα οδηγήσετε τα 20 περίπου χιλιόμετρα που χωρίζουν την ακτή της Κορινθίας από τα διάσημα ορεινά χωριά της, τα οποία τον χειμώνα αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή για τα weekends μας –και το καλοκαίρι παραμένουν εξίσου όμορφα, και με λιγότερη πολυκοσμία. Ξεκινήστε από τα Τρίκαλα Κορινθίας, για να συνεχίσετε προς την υπέροχα γαλήνια λίμνη Δόξα, αφού κάνετε πρώτα μια στάση για γευστικό ανεφοδιασμό στα ταβερνάκια της περιοχής, όπως το δικό μας αγαπημένο μπαλκονάκι της Πινακωτής, στα Μεσαία Τρίκαλα.

Διαβάστε περισσότερα - Ορεινή Κορινθία: Και στην κορφή… μαγεία 



Αν, πάλι, οι ορεινοί προορισμοί δεν έχουν θέση στα καλοκαιρινά σας weekends, θα ακολουθήσετε την παλιά Εθνική Οδό προς την Κόρινθο, για να ανακαλύψετε το δικό σας αγαπημένο παραθαλάσσιο χωριουδάκι, από τα πολλά που φωλιάζουν στην αγκαλιά του κορινθιακού κόλπου. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα, το Βραχάτι με την ιδανική για πιτσιρίκια παραλία που λέγαμε προηγουμένως, προσφέρει και πληθώρα επιλογών για απογευματινό καφεδάκι ή φαγητό πλάι στο κύμα.

Πού θα μείνετε

- Στις εντυπωσιακές μεζονέτες του Green Village, καθεμία εκ των οποίων διαθέτει το δικό της αίθριο στον κήπο. Το «χωριουδάκι» είναι κτισμένο στην καρδιά ενός καταπράσινου κήπου με οπορωφόρα, και διαθέτει πισίνα με pool bar, παιδότοπο και γήπεδο mini soccer. Στις παροχές των δωματίων περιλαμβάνονται κουζινάκι, τηλεόραση επίπεδης οθόνης και δωρεάν wi-fi. Οι τιμές ξεκινούν από 60€ για τη μεζονέτα δύο ατόμων με πρωινό.

- Στα όμορφα δωμάτια του Hotel Fadira, που απέχει μόλις 10 μέτρα από την παραλιακή περαντζάδα του Ξυλόκαστρου. Στις παροχές περιλαμβάνονται air condition, ψυγείο και τηλεόραση, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 55€ το δίκλινο με πρωινό, το οποίο σερβίρεται στο café του ξενοδοχείου, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.

- Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Ξενοδοχείου Απόλλων, που στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο του 19ου αιώνα, 200 μέτρα από την παραλία. Στις παροχές τους περιλαμβάνονται δωρεάν wi-fi, τηλεόραση, ψυγείο και air condition. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ το δίκλινο δωμάτιο.

Πού θα φάτε

- Ζουμερά ντόπια κρέατα στη σχάρα, στην πανέμορφη αυλή του Νότη –γνωστό και ως «τα Τζάκια»– με τους φασιανούς και τα παγώνια να… κόβουν βόλτες ανάμεσα στα τραπέζια. Τα λαχανικά εδώ είναι ολόφρεσκα, από το δικό τους περιβόλι, το ψωμί ζυμωτό και το κρασί βιολογικό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

- Πεντανόστιμα μεζεδάκια και ουζοποικιλίες, στη βεράντα του μοντέρνου ουζερί Το Μπέρδεμα, που σχεδόν ακουμπά στη θάλασσα. Αν δεν είστε λάτρεις του ούζου (πώς είναι δυνατόν;) έχετε να διαλέξετε από μια μικρή και συμπαθητική λίστα κρασιών, ή το ωραίο δικό τους Μοσχοφίλερο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-18€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v