Καλαμάτα: Χορεύοντας με την ομορφιά

Το Φεστιβάλ Χορού ξεκινά, κι εμείς διαλέγουμε παραστάσεις, βολτάρουμε στις γειτονιές της Καλαμάτας και βουτάμε στις ωραιότερες παραλίες της.
Καλαμάτα: Χορεύοντας με την ομορφιά
της Ηρώς Κουνάδη

Ένας ολοκαίνουριος δρόμος την φέρνει δίπλα στην Αθήνα, ένα εξίσου ολοκαίνουριο Μέγαρο Χορού ομορφαίνει την πόλη και προσθέτει έξτρα πόντους στην ήδη πλούσια καλλιτεχνική σκηνή της. Το Φεστιβάλ Χορού της, που ετοιμάζεται του χρόνου να σβήσει είκοσι κεράκια, παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά φεστιβάλ, το ιστορικό της κέντρο μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Πελοποννήσου, οι παραλίες γύρω της μερικές από τις καλύτερες της Ελλάδας –αν όχι του κόσμου ολόκληρου. Θέλετε κι άλλους λόγους για ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα;

Τους έχουμε: Σε μια λίστα με τις καλύτερες βόλτες, τις ομορφότερες γειτονιές, τις κορυφαίες γεύσεις, τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα, τις πιο δροσερές βουτιές και βέβαια τις παραστάσεις του 19ου Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε.

Top-5 βόλτες στην πόλη


Το ιστορικό κέντρο:
Γεμάτο στενά σοκάκια, κουκλίστικα νεοκλασικά με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, και αρχιτεκτονικές επιρροές που ξεκινούν από την ιταλική αναγέννηση και φτάνουν στην art nouveau, τον γερμανικό κλασικισμό και την λαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Ανάμεσά τους, πετρόχτιστα εκκλησάκια και ενδιαφέροντα μουσεία (Ιστορικό και Λαογραφικό, Μπενάκειο Αρχαιολογικό και Στρατιωτικό με εκθέματα από την Ελληνική Επανάσταση) προσφέρουν τις απαραίτητες στάσεις για τους λάτρεις της Ιστορίας.

Η Ναυαρίνου: Απλούστερα γνωστή και ως «η παραλία», είναι το κέντρο της (νυχτερινής και όχι μόνο) δράσης τα καλοκαίρια στην πόλη. Τα φαρδιά της πεζοδρόμια είναι στολισμένα με φοίνικες, για έξτρα δόσεις καλοκαιρινού feeling, και η θαλασσινή απεραντοσύνη που απλώνεται λίγα μέτρα παρακάτω, παρέχει την ιδανική θέα και την –τόσο απαραίτητη σε μια πόλη που ταλαιπωρείται συχνά από καύσωνες– δροσιά. Στα τραπεζάκια που απλώνονται εδώ σερβίρονται από το πρωί ως το βράδυ τα πάντα: καφέδες με κερασμένο κέικ, ποτά και χρωματιστά κοκτέιλ, παγωτά στολισμένα με ομπρελίτσες και ουζάκια με μεζέ. Κι όταν ο υδράργυρος χτυπήσει 40άρι υπό σκιάν, οι παραλίες της πόλης απέχουν από εδώ πέντε μισοζαλισμένα βήματα.

Η Αριστομένους: Είναι η ραχοκοκαλιά της πόλης. Στα φαρδιά της πεζοδρόμιο κόσμος βολτάρει μέρα-νύχτα, κάνοντας διαρκώς στάσεις για να χαζέψει τις βιτρίνες των καταστημάτων που την πλαισιώνουν, και να πιεί άλλο ένα καφεδάκι –που γίνεται δύο, και μετά γίνεται ένα ποτάκι, και η ζωή εδώ είναι ωραία. Ξεκινά από την Πλατεία 23ης Μαρτίου, το «όριο» της παλιάς πόλης, και καταλήγει στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, που είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης (βλέπε παρακάτω).


Το Κάστρο: Τη μεσαιωνική του ομορφιά συναγωνίζεται μόνο η ασύγκριτη θέα της πόλης, που φαίνεται όλο και καλύτερη, όλο και πιο πανοραμική, καθώς ανηφορίζεις τα πέτρινα σκαλάκια στον πευκόφυτο λόφο του. Το φαντασμαγορικό κάστρο χρονολογείται από το 1208, και είναι δημιούργημα των Φράγκων, ενώ στα αξιοθέατά του συγκαταλέγεται και ο ημισπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάννη, που είναι χτισμένος στους πρόποδές του. Περιττό, φυσικά, να αναφέρουμε ότι η παρακολούθηση μιας από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Χορού στο ατμοσφαιρικό αμφιθέατρο του Κάστρου είναι εμπειρία αφ’ εαυτής.

Το Πάρκο Σιδηροδρόμων: Ένα από τα ιδιαίτερα μουσεία στην Ελλάδα… δεν είναι ακριβώς μουσείο. Είναι ένα μεγάλο καταπράσινο πάρκο που διηγείται την μακραίωνη Ιστορία των σιδηροδρόμων, μέσα από μηχανές τρένων και βαγόνια διαφόρων ιστορικών περιόδων. Λοφίσκοι, λιμνούλες, παιδικές χαρές, σιντριβάνια, και ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές βόλτες συμπληρώνουν ιδανικά το προφίλ του. Το πάρκο λειτουργεί από τις 8.30 έως τις 15.00, και η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα το βρείτε στο τέρμα της οδού Αριστομένους, προς την παραλία.

Οι καλύτερες βουτιές

Αν βαριέστε να οδηγείτε, οι παραλίες της πόλης προσφέρουν μια αξιοπρεπέστατη εναλλακτική για μερικές δροσιστικές βουτιές. Το ότι υστερούν κατά τι σε σχέση με τις πιο απομακρυσμένες είναι εν μέρει ευτύχημα, διότι αν δεν ήταν έτσι, θα κολλούσατε εδώ και θα χάνατε μερικές από τις πιο φαντασμαγορικές παραλίες της Πελοποννήσου.


Φονέας: Γαλαζοπράσινα νερά, μεγάλα λευκά βότσαλα, φουντωτά δέντρα να της προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους, και επιβλητικά βράχια στο πίσω μέρος της, συνθέτουν μια από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής. Θα τη βρείτε λίγο μετά την Καρδαμύλη, στο δρόμο προς Αρεόπολη.

Καρδαμύλη: Μεγάλα, λευκά βότσαλα, κρυστάλλινα νερά που βαθαίνουν απότομα, και βουτιές με θέα στις καταπράσινες πλαγιές του Ταΰγετου, που υψώνεται από πάνω της. Το πέτρινο χωριουδάκι της Μεσσηνιακής Μάνης από το οποίο πήρε το όνομά της είναι ιδανικό για απογευματινές βόλτες, ενώ το ταβερνάκι που λέγεται Ελιές επάνω στην παραλία (λεπτομέρειες παρακάτω) είναι λόγος αρκετός για να οδηγήσετε τα τριάντα περίπου χιλιόμετρα που την χωρίζουν από την Καλαμάτα.

Δελφίνια: Ένας μικρός, αμμουδερός κολπίσκος με ανοιχτογάλαζα νερά, προστατευμένος από τον αέρα και την πολυκοσμία, στον δρόμο από την Καρδαμύλη προς τη Μάνη. Εδώ, λίγο πάνω από την παραλία, βρίσκεται και το οργανωμένο κάμπινγκ της περιοχής, ενώ η πρόσβαση γίνεται μόνο από χωματόδρομο –το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι 300 μέτρα πριν την παραλία.


Σάντοβα: Μόλις δώδεκα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, είναι εκείνη που μαζεύει τους 20άρηδες λάτρεις των beach bars και των ολοήμερων πάρτι στην παραλία. Είναι μεγάλη και αμμουδερή, οργανωμένη στο έπακρο και πάντα γεμάτη κόσμο, διαθέτει όμως καθαρά νερά και αστείρευτο κέφι, στο οποίο βοηθούν οι δυνατές μουσικές που παίζουν όλη μέρα.


Στούπα: Και το beach fun συνεχίζεται, σε άλλη μια ξακουστή και ακόμα πιο πολυσύχναστη παραλία της περιοχής. Χρυσαφένια άμμος, κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα και ρηχά, ιδανικά για πιτσιρίκια νερά είναι τα δυνατά χαρτιά της. Το πάρτι κρατάει κι εδώ όλη την ημέρα, με τα beach bars να σερβίρουν… δυνατή μουσική και κοκτέιλ με ομπρελίτσες στις παρακείμενες ξαπλώστρες. Οι ερημίτες (πιθανότατα υποψιαστήκατε ότι) δύσκολα θα την εκτιμήσετε.

Άγιος Νικόλαος: Μιλώντας για ερημίτες, η περιοχή που τα έχει όλα δεν θα μπορούσε να μην έχει και κάτι γι’ αυτούς. Σκουρόχρωμη άμμος, ψιλό βοτσαλάκι, βαθυγάλαζα νερά και… τίποτα άλλο –ούτε καν στεριά στον ορίζοντα– συνθέτουν την καρτποσταλική εικόνα της ωραιότερης εναλλακτικής στις κοσμικές παραλίες της Καλαμάτας. Θα τη βρείτε λίγο μετά την Στούπα, στο δρόμο για Αρεόπολη.

(*) Βουτιές στους καταρράκτες, και sightseeing σε έναν από τους πιο άγνωστους αλλά και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα; Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Άρθρα, και ταξιδέψτε μαζί μας στο Πολυλίμνιο και την Αρχαία Μεσσήνη –και τα δύο απέχουν λίγα μόνο χιλιόμετρα από την Καλαμάτα.

Τι θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ;

Και τι δεν θα δούμε! Την αναβίωση της μυθικής παράστασης Drumming της Anne Teresa De Keersmaeker με την ομάδα της Rosas, καθώς και την αναβίωση μιας ιστορικής παράστασης που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται, χορεύεται και βλέπεται μια παράσταση χορού: του What the body does not remember του Wim Vandekeybus, που θα παρουσιαστεί από την ομάδα του, την Ultima Vez. Δίπλα στους δύο εξέχοντες βέλγους δημιουργούς, ένας γάλλος χορευτής και χορογράφος που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τον δικό του δρόμο εκφραστικής διαδικασίας, με τη δική του ευαίσθητη πολιτικά και κοινωνικά ματιά: ο Rachid Ouramdane, με την παράσταση Exposition Universelle.



Πέρα από την Ευρώπη, το Φεστιβάλ διευρύνει την έρευνά του στην Κεντρική Αφρική και τη Λατινική Αμερική αποκαλύπτοντας στο κοινό δύο νέους δημιουργούς που σύντομα θ’ ακούμε το όνομά τους πιο συχνά: τους Qudus Onikeku και Fabian Barba. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι «δικοί μας» Αγγελική Στελλάτου με την παράσταση Μικρές Ζωές ή το Σώμα που Κατοικώ, και Γιάννης Μανταφούνης & May Zahry με το Cie Projet 11.



Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2013 κάνοντας κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα, και… βιαστείτε, γιατί τα εισιτήρια είναι ήδη περιορισμένα.

Οι πιο νόστιμες γεύσεις

Βασιλειάδης: «Κρυμμένο» πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο (οι πρωτάρηδες, τηλεφωνήστε στο 27210 83957 για οδηγίες, και θυμηθείτε ότι δεν έχει ταμπέλα απέξω) σερβίρει εξαίσια σπιτική κουζίνα, με hit όπως το ιμάμ μπαϊλντί με πιπεριές και ελιές, το αγριοκάτσικο στη γάστρα, το χοιρινό με σέλινο και η στραπατσάδα με παστό. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-15€ το άτομο.

Μίμης: Στις Κιτριές, λίγο έξω από την πόλη, απλώνει τραπεζάκια στην τσιμεντένια προβλήτα πλάι στο κύμα και σερβίρει ολόφρεσκο ψαράκι (οι μουρμούρες που πετύχαμε ήταν εξαιρετικές) και ωραιότατα θαλασσινά αλλά και λίγα και καλά μαγειρευτά, σε τιμές που κυμαίνονται στα 20€ το άτομο (παραπάνω αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι).

Ελιές: Επάνω στην παραλία της Καρδαμύλης, βρίσκεται κατά τη γνώμη μας ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια ολόκληρης της περιοχής. Σπιτικά μαγειρευτά (δοκιμάστε το λεμονάτο κοτόπουλο, θα μας θυμηθείτε), αλλά και πολύ καλά κρεατικά στη σχάρα, σερβίρονται κάτω από τα δέντρα στον γλυκύτατο κήπο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο.

Οι πιο value for money επιλογές διαμονής

Galaxy Hotel: Όμορφα, φωτεινά δωμάτια, στο κέντρο της πόλης, πλήρως εξοπλισμένα με παροχές όπως δορυφορική τηλεόραση, DVD player, ψυγειάκι και μπαλκόνι. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ το δίκλινο, με πρωινό.

Αλεξάνδρειο: Στην παραλιακή Ναυαρίνου, δυο βήματα στην κυριολεξία από την παραλία της Καλαμάτας, διαθέτει λιτά δωμάτια με funky χρώματα και νοσταλγικά μωσαϊκά στα πατώματα. Οι παροχές περιλαμβάνουν ψυγειάκι, τηλεόραση και μπαλκόνι, και οι τιμές είναι επίσης εξαιρετικές: στα 40€ το δίκλινο.

Hotel Fotini: Στιλάτα δωμάτια με εντυπωσιακές παροχές (ξεχωριστό καθιστικό, κουζινάκι, δορυφορική τηλεόραση και μπαλκονάκια με θέα στον Ταΰγετο και τη θάλασσα) στην περιοχή Βέργα, στο τέλος της Ναυαρίνου. Οι τιμές ξεκινούν από 70€ το δίκλινο.

Esperides Hotel Apartments: Αν το αστικό περιβάλλον –ακόμη και μιας πόλης πλάι στη θάλασσα– δεν συγκαταλέγεται με τίποτα στα καλοκαιρινά σας σχέδια, θα οδηγήσετε τα 35 χιλιόμετρα μέχρι την κουκλίστικη Καρδαμύλη, για να μείνετε στο πέτρινο Εσπερίδες, τα χαριτωμένα δωματιάκια του οποίου βγάζουν σε μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, και περιλαμβάνουν στις παροχές τους εξοπλισμένο κουζινάκι και δορυφορική τηλεόραση. Οι τιμές ξεκινούν από 55€ το δίκλινο studio.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v