Ανκόνα: Βάζουμε πλώρη για Ιταλία

Ιστορικά αξιοθέατα, βόλτες σε πλακόστρωτα δρομάκια, καταπράσινα πάρκα και όμορφες πλατείες στη σκιά επιβλητικών καθεδρικών. Η Ανκόνα είναι πολλά περισσότερα από το «λιμάνι της Ιταλίας». Αρκεί να της δώσετε την ευκαιρία να σας το αποδείξει.
Ανκόνα: Βάζουμε πλώρη για Ιταλία
της Ηρώς Κουνάδη

Όσοι έχουν ταξιδέψει πολύ, θα σας πουν με την πρώτη ευκαιρία ότι δεν υπάρχουν όμορφα λιμάνια –τουλάχιστον όχι με την συμβατική έννοια της ομορφιάς, αυτήν που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε ότι μια πόλη είναι όμορφη. Τα λιμάνια είναι συνήθως βρώμικα, βιομηχανικά, πολλές φορές γκρίζα και –στα μάτια ενός παιδιού ή μιας μοναχικής ταξιδιώτισσας– ίσως και λίγο τρομακτικά. Είναι, όμως, ενδιαφέροντα, με τον τρόπο εκείνο που μόνο οι πόλεις οι οποίες δεν είναι αποστειρωμένες μπορούν να είναι. Τα λιμάνια έχουν ιστορίες να διηγηθούν, ιδιαίτερες γωνιές για να σε εκπλήξουν και αρκετά αξιοθέατα για να σε κρατήσουν απασχολημένο, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να κοιτάξεις κάτω από την επιφάνεια για να τα αφήσεις να σε γοητεύσουν. Τέτοια είναι και η περίπτωση της Ανκόνα.

Μικρή ιστορική παρένθεση

Σύμφωνα με το Στράβωνα και τον Πλίνιο, η Ανκόνα χτίστηκε το 394 π.Χ. στις ακτές της Αδριατικής από τους Συρακούσιους. Το αρχικό της όνομα ήταν «Δωρική Αγκών», από την ελληνική λέξη για τον αγκώνα με τον οποίο μοιάζει το σχήμα της στον χάρτη της Ιταλίας. Στην αρχαιότητα ήταν ξακουστή για τα κρασιά και την πορφύρα της. Σημείωσε μεγάλη ακμή κατά τη ρωμαϊκή εποχή, όταν αποτελούσε ναυτική βάση των Ρωμαίων. Σήμερα, η Ανκόνα είναι η γοητευτική πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στην περιοχή Marche και αριθμεί περί τους 102.000 κατοίκους.



Βόλτες στις γειτονιές


Εν αρχή ην, φυσικά, το λιμάνι. Με τις αψίδες του (λεπτομέρειες για τις οποίες ακολουθούν), τα ταβερνάκια του που σερβίρουν φρέσκο ψάρι με θέα στα πλοία που φεύγουν, το αέναο πήγαινε-έλα και την ατμόσφαιρα παλιάς Ευρώπης. Αυτή η τελευταία ενισχύεται από την θέα στον λόφο που υψώνεται πίσω του, με τα γήινα χρώματα των κτιρίων, και το πενταγωνικό Lazaretto του 18ου αιώνα στο κέντρο του, έργο του αρχιτέκτονα Luigi Vanvitelli.

Μετά, είναι το πεζοδρομημένο εν πολλοίς κέντρο της πόλης, με τα εμπορικά καταστήματα, τα χαριτωμένα café, τα μεγάλα, καταπράσινα πάρκα, τις σκιερές πλατείες και τα επιβλητικά κτίρια - αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, που μπορεί να μην κυριαρχούν με τον τρόπο που συμβαίνει σε άλλες ιταλικές πόλεις, ξεφυτρώνουν όμως αναπάντεχα εδώ κι εκεί, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες γωνιές.

Στα δυτικά του κέντρου, απλώνεται η παραλία και το πάρκο του Passetto, κομμάτι του Parco Regionale (αντίστοιχο του δικού μας Εθνικού Δρυμού) του Conero, το οποίο απλώνεται σε μια έκταση σχεδόν έξι χιλιάδων στρεμμάτων στα νοτιοδυτικά της πόλης, και περιλαμβάνει παραλίες, δάση, πεζοπορικές διαδρομές και ευκαιρίες για πολλές ακόμα φυσιολατρικές δραστηριότητες. Επισκεφθείτε το υπέροχα σχεδιασμένο site του, για περισσότερες πληροφορίες.

Το sightseeing το επιούσιο

Museo Archeologico Nazionale delle Marche: Το αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί ευρήματα που ξεκινούν από την εποχή του χαλκού και τη νεολιθική εποχή, και φτάνουν μέχρι τους Έλληνες και τους Ετρούσκους. Εξίσου, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέρον με το περιεχόμενο του μουσείου είναι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, το Palazzo Ferretti του 16ου αιώνα με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και τα περίτεχνα ανάγλυφα στα ταβάνια.

Chiesa di San Domenico: Η μπαρόκ εκκλησία στην πλατεία Piazza del Plebiscito φιλοξενεί στο εσωτερικό της δύο μεγαλειώδη έργα τέχνης του Μεσαίωνα: την επικών διαστάσεων Σταύρωση του Τιτσιάνο και τον Ευαγγελισμό του Guercino (τον οποίο γνωρίζετε πιθανότατα για το Et in Arcadia ego).



Fontana del Calamo: Η διάσημη κρήνη που βλέπετε να κοσμεί σχεδόν όλα τα ταξιδιωτικά αφιερώματα στην Αγκώνα, χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είναι έργο του αρχιτέκτονα Pellegrino Tibaldi. Καθένας από τους δεκατρείς κρουνούς της αναπαριστά έναν Σάτυρο, ή Φαύνο όπως λέγονταν στην ρωμαϊκή παράδοση οι ακόλουθοι του Πάνα. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιος πιει νερό από εδώ, θα επιστρέψει στην Ανκόνα.

Museo Tattile Statile Omero: Το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη μουσείο όπου μπορείς να αγγίξεις τα έργα τέχνης αξίζει τουλάχιστον μια επίσκεψη, δεν συμφωνείτε; Ο Παρθενώνας, ο Άγιος Πέτρος της Ρώμης, ο Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου και πολλά ρωμαϊκά αγάλματα φιλοξενούνται εδώ σε αντίγραφα ειδικά σχεδιασμένα για τυφλούς. Πού αλλού θα έχετε την ευκαιρία να ψηλαφίσετε τις μεγαλύτερες δημιουργίες της Αναγέννησης;

Chiesa di San Francesco delle Scale: Η εντυπωσιακή εκκλησία του 15ου αιώνα αξίζει μια επίσκεψη, αν μη τι άλλο για την επιβλητική Ενετο-γοτθική είσοδό της, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα του Μεσαίωνα Giorgio da Sebenico, γνωστού και ως Orsini. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόγεια στέρνα, αλλά και η θέα από την κορυφή του καμπαναριού –αν αντέξετε να σκαρφαλώσετε τα πολλά και απότομα σκαλοπάτια του.

Cattedrale di San Ciriaco: Ανηφορίζουμε την επιβλητική Via Giovanni XXIII, μέχρι την κορυφή του λόφου Guasco και την πλατεία Piazzale del Duomo απ’ όπου η θέα της πόλης και του λιμανιού είναι φαντασμαγορική. Εδώ, ο Καθεδρικός του Αγίου Κυριάκου, χτισμένος επάνω σε έναν αρχαίο παγανιστικό ναό, εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του, ένα αμάλγαμα βυζαντινών, ρομανέσκ και γοτθικών τεχνοτροπιών και λεπτομερειών.

Teatro delle Muse: Το κτισμένο το 1826 Θέατρο των Μουσών είναι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, με τους ιωνικούς κίονες της πρόσοψής τους να καταλήγουν σε ανάγλυφες ζωφόρους οι οποίες απεικονίζουν τον Απόλλωνα και τις Εννέα Μούσες.

Arco di Traiano: Κοντά στην πλατεία Dante Alighieri, στην άκρη του λιμανιού, η περίτεχνη Αψίδα του Τραϊανού ανεγέρθηκε το 115 π.Χ. από τον Απολλόδωρο της Δαμασκού προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού –αψίδες με το όνομα του οποίου κοσμούν όλη την Μεσόγειο, από εδώ θα έλειπαν;

Arco Clementino: Λίγο μετά την Αψίδα του Τραϊανού, υπάρχει άλλη μία, εμφανώς εμπνευσμένη από την αρχική. Λέγεται Αψίδα Clementino, είναι έργο του Luigi Vanvitelli και είναι αφιερωμένη στον Πάπα Κλημέντιο XII.

Πού θα φάτε

La Cantineta
(Via Gramsci 1/c Ancona): Στα καρό τραπεζομάντηλά του έρχεται και προσγειώνεται η ψαριά της ημέρας, ή η τοπική σπεσιαλιτέ που ακούει στο όνομα tagliatelle allo stoccafisso, ήτοι ταλιατέλες με ντόπιο, παστό ψάρι. Από άποψη περιβάλλοντος, είναι το αντίστοιχο του μαγειρείου που θα βρίσκατε σε οποιοδήποτε λιμάνι, αλλά το φαγητό είναι καλό, τα ψάρια φρέσκα και οι τιμές του εξαιρετικές, στα 10-15€ το άτομο.

Sot’Ajarchi (Via Guglielmo Marconi 93): Μικρούλι, ομορφούλι και ακριβό, το πρώτο εστιατόριο που θα συναντήσετε στη στοά μπροστά από το λιμάνι ειδικεύεται (τι άλλο;) στο φρέσκο ψάρι. Μακαρονάδες με θαλασσινά, ευφάνταστες δημιουργίες με φρέσκα ψάρια και σπιτικά επιδόρπια συγκαταλέγονται στην ημερήσια διάταξη. Τα set menu, με πρώτο πιάτο, κυρίως και επιδόρπιο, κυμαίνονται στα 40€ το άτομο.

La Moretta 1897 (Piazza del Plebiscito 52): Κι όμως, η Αγκώνα έχει την δική της, τοπική κουζίνα, κι αυτό το εστιατόριο, που ανήκει στην ίδια οικογένεια από το 1897, είναι η καλύτερη διεύθυνση για να την δοκιμάσετε. Μην χάσετε τα tagliatelle al sugo di ostriche, ήτοι ταλιατέλες με σάλτσα στρειδιών και brodetto all'anconetana, μπουγιαμπέσα… α λα αγκωνικά. Υπολογίστε περί τα 25-30€ το άτομο.

Osteria del Pozzo (Via Bonda 2): Μία από τις αγαπημένες διευθύνσεις των ντόπιων, ειδικεύεται (έκπληξη) κι αυτό στο φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά. Το ριζότο με μελάνι καλαμαριού είναι ίσως το δημοφιλέστερο πιάτο, όπως και τα ραβιόλια με λαβράκι, κολοκυθάκια και σάλτσα από μύδια. Καθημερινά, υπάρχει ένα μενού ημέρας με πρώτο πιάτο, κυρίως και επιδόρπιο, στα 10-16€. Αν παραγγείλετε a la carte, θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο.

Enopolis (Corso Mazzini 7): Στα ατμοσφαιρικά φωτισμένα, λαβυρινθώδη κελάρια του Palazzo Jona του 18ου αιώνα θα δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά, τοπική κουζίνα με δημιουργικές παραλλαγές, παλαιωμένο προσούτο (24 μηνών, παρακαλώ) και φιλέτα τόνου, μαζί με εκλεκτά κρασιά να συνοδεύουν κάθε πιάτο. Ίσως το καλύτερο εστιατόριο της Αγκώνας, το Enopolis σίγουρα δεν είναι φτηνό (τα degustation menu κυμαίνονται από 36€ έως 45€ το άτομο) αλλά το φαγητό –και το κρασί, και το περιβάλλον– εδώ είναι εμπειρία.



Πώς θα πάτε

Με τα καθημερινά –εκτός Τετάρτης– δρομολόγια της Minoan Lines, που θα σας μεταφέρει με τα πολυτελή πλοία της, Cruise Europa ή Cruise Olympia, από την Πάτρα στην Ανκόνα με ενδιάμεση στάση στην Ηγουμενίτσα, από 111€ μετ’ επιστροφής – δείτε όλα τα δρομολόγια και κλείστε online τα εισιτήριά σας από εδώ.

Πού θα μείνετε

Hotel Fortuna: Στην κεντρικότατη Piazza Rosselli, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό, προσφέρει λιτά αλλά περιποιημένα και πεντακάθαρα δωμάτια, με δωρεάν wi-fi και δορυφορική τηλεόραση, σε τιμές που ξεκινούν από 68€ το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

NH Ancona: Σε ένα λοφίσκο που αγναντεύει από ψηλά το λιμάνι, το NH Ancona προσφέρει μεγάλα, φωτεινά δωμάτια με θέα στην θάλασσα και την παλιά πόλη, και δωρεάν wi-fi, σε τιμές που ξεκινούν από 85€ το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Residence Vanvitelli: Μόλις 150 μέτρα από το λιμάνι, στην καρδιά της Ανκόνα, διαθέτει όμορφα, φωτεινά δωμάτια με ξύλινα πατώματα και σιδερένια κρεβάτια, στις παροχές των οποίων περιλαμβάνονται δορυφορική τηλεόραση και πρόσβαση στο internet. Οι τιμές ξεκινούν από 63€ για το δίκλινο δωμάτιο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Hotel Milano: Στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στους εμπορικούς πεζόδρομους και τα πάρκα, προσφέρει μοντέρνα, minimal δωμάτια με μπαλκονάκια και δορυφορική τηλεόραση. Οι τιμές ξεκινούν από 90€ για το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Locanda Delle Saline: Μια ατμοσφαιρική αγροικία στην εξοχή της Camerata Picena, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αγκώνα, το Locanda Delle Saline προσφέρει ρουστίκ δωμάτια και σουίτες με θέα στις καταπράσινες εκτάσεις που το περιτριγυρίζουν. Το εστιατόριο σερβίρει εξαιρετική τοπική κουζίνα, ενώ το πρωινό περιλαμβάνει σπιτικές πίτες και μαρμελάδες. Οι τιμές ξεκινούν από 80€ για το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

B&B Residenza Leonardo: Ακριβώς δίπλα στο μεσαιωνικό κάστρο της Falconara, 4 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Ανκόνα, το Leonardo προσφέρει όμορφα δωμάτια, διακοσμημένα σαν να βρίσκεστε στο σπίτι σας και με δωρεάν wi-fi, σε τιμές που ξεκινούν από 68€ το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v