Καλοκαίρι στο βουνό: Διακοπές… αφ’ υψηλού

Ο τουριστικός θόρυβος δίνει την θέση του στην γαλήνη του ορεινού χωριού. Η ζέστη υποκύπτει στην βουνίσια δροσιά. Οι παραλίες περιμένουν σε απόσταση αναπνοής για τις βουτιές σας. Ποιος είπε ότι οι ορεινοί προορισμοί δεν είναι καλοκαιρινοί;
Καλοκαίρι στο βουνό: Διακοπές… αφ’ υψηλού
του Γιώργου Κόκουβα

Καταρράκτες και υδάτινες διαδρομές στην ορεινή Μεσσηνία. Γραφικές βόλτες στα σοκάκια των πηλιορείτικων χωριών, με θέα κρυστάλλινες παραλίες του Παγασητικού. Ονειρικές εξορμήσεις με κανό μέσα από τους γαλάζιους μαιανδρισμούς του Νέστου στην σκιά της Ροδόπης. Δροσεροί ξενώνες στα ψηλά με… χαμηλές τιμές.

Οι λόγοι για να αντικαταστήσετε τις κοσμοπολίτικες διακοπές σε κάποιο νησί με τους ήσυχους παραδείσους των ορεινών θέρετρων της χώρας μας είναι όσες και οι βουνίσιες ομορφιές που συνθέτουν το κολλάζ της ελληνικής φύσης. Εμείς ξεχωρίζουμε πέντε περιοχές όπου το βουνό μυρίζει καλοκαίρι και βλέπουμε τις παραλίες… αφ’ υψηλού.

Πήλιο



Τα λόγια είναι περιττά για το βουνό-χαμαιλέοντα. Τον χειμώνα φιλοξενεί τις χιονισμένες και ρομαντικές εξορμήσεις μας και το καλοκαίρι βάζει τα «γαλαζοπράσινά» του, κρύβοντας οάσεις δροσιάς στα χωριουδάκια του, που βλέπουν κατάματα τις κρυστάλλινες παραλίες στα «πόδια» του Πηλίου.
Μέρη για να… ξεκαλοκαιριάσετε:
*Στην Μηλίνα, είτε είστε λάτρης της ιστιοπλοΐας, για την εξάσκηση της οποίας προσφέρονται τα νερά της, είτε απλώς αναζητάτε ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό με βουνίσιο άρωμα.
*Στο Χόρτο, για να βουτήξετε σε τυρκουάζ νερά, στα οποία θα σας φέρουν οι ελαιώνες που ρίχνουν την σκιά τους μέχρι την αμμουδιά.
*Στην εξωτική Νταμούχαρη, για να ρεμβάσετε σε έναν από τους δύο ειδυλλιακούς κολπίσκους της, οι οποίοι κρύβουν τις ακρογιαλιές τους πίσω από βράχια και πευκοβελόνες.
*Στην Κάτω Γατζέα, για απολαυστικές ουζοκατανύξεις στα ταβερνάκια του μικρού λιμανιού και για επιστροφή στην φύση, αφού η περιοχή προσφέρεται για camping.
*Φυσικά, αν θέλετε να πάρετε άρωμα… κορυφής, τα παραδοσιακά χωριά της Τσαγκαράδας, της Βυζίτσας, των Μηλιών ή της Μακρινίτσας βρίσκονται μερικά λεπτά (και αρκετές στροφές) οδήγησης μακριά. Αν πάλι σκοπεύετε να εστιάσετε στα μακροβούτια, διαβάστε εδώ ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες του Βουνού των Κενταύρων. 
Πού θα μείνετε:
Στα λιτά, παραδοσιακά δωμάτια του Λευκοθέα Studios στο Χόρτο, τα οποία ξεκινούν από τα 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στα όμορφα και περιποιημένα δωμάτια του Οικόσημου στην Μηλίνα, με την τιμή του δίκλινου να ξεκινά από τα 55 ευρώ. Στον φιλόξενο Ελαιώνα Βεργόπουλου που βλέπει από την μία το γαλάζιο της θάλασσας και από την άλλη τις καταπράσινες πλαγιές στην Νταμούχαρη, όπου το studio στοιχίζει 60-80 ευρώ ανά διανυκτέρευση και το διαμέρισμα από 90 ευρώ. Στον παραδοσιακό ξενώνα Anasa στο κεφαλοχώρι της Ζαγοράς, τα low budget δίκλινα δωμάτια του οποίου ξεκινούν από τα 40 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 60 ευρώ την υψηλή περίοδο.

Φαράγγι της Νέδας



Εκεί που η Μεσσηνία συναντά την Αρκαδία και την Ηλεία και ανάμεσά τους κυλά το μόνο «θηλυκό» ποτάμι της Ελλάδας, η Νέδα, τα χωριά της ορεινής Τριφυλλίας και Ολυμπίας μας δίνουν όλες τις αφορμές για να προτιμήσουμε την ηπειρωτική Ελλάδα αντί των νησιών. Τα φαράγγια, οι καταρράκτες της Νέδας, τα φιδογυριστά παιχνίδια του ποταμού, οι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώροι στις γύρω περιοχές και φυσικά, τα γοητευτικά παράλια της δυτικής Πελοποννήσου, την οποία «χαϊδεύει» το Ιόνιο προσφέρονται για το καλοκαίρι της απόλυτης φυσιολατρικής χαλάρωσης.
Πού θα ξεκαλοκαιριάσετε:
Στα μικρά Πλατάνια της Ορεινής Τρυφυλλίας, που αξίζουν μία επίσκεψη καθώς αποτελούν βασική «πύλη» προς τους καταρράκτες της Νέδας. Η θέα προς το φαράγγι του ποταμού συνδυάζεται με παραδοσιακό φαγητό στα ταβερνάκια του χωριού (δοκιμάστε τα μαγειρευτά στην Ταβέρνα του Αντώνη -τηλ:2761051471- και τα παραδοσιακά πιάτα στο πετρόχτιστο «Πυθάρι» -τηλ: 2761300398). Στην αμφιθεατρική Ανδρίτσαινα της ορεινής Ολυμπίας κοντά στην αρχαία Φιγάλεια, όπου οι βόλτες στα πέτρινα σοκάκια θα σας φέρουν στην άκρη του βουνού της Ηλείας, για να θαυμάσετε τις παραλίες του Ιονίου. Φυσικά, πάντα μπορείτε να επισκέπτεστε για τα μπάνια σας τα παράλια της Δυτικής Μεσσηνίας και Ηλείας, για βουτιές στα υπέροχα νερά της Κυπαρισσίας ή της περίφημης Βοϊδοκοιλιάς.
Πού θα μέινετε:
Στα περιποιημένα δωμάτια του Ξενοδοχείου Απολλώνιο στην Ανδρίτσαινα, με τον όμορφο κήπο και τα ευχάριστα φωτεινά χρώματα των διακοσμητικών του στοιχείων (50 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο). Στον παραδοσιακό ξενώνα Αυγερινού Συρράκου (τηλ: 26260 22314, 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο). Στον ειδυλλιακό πετρόχτιστο ξενώνα Αρχοντικό της Ανδρίτσαινας, το δίκλινο δωμάτιο του οποίου ξεκινά από τα 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Ζήρεια

Ο παράδεισος της ορεινής Κορινθίας βρίσκεται δύο μόλις ώρες μακριά από την Αθήνα και μας μεταφέρει μέσα από τις πευκόφυτες διαδρομές και τα μικρά χαριτωμένα χωριά του σε έναν κόσμο που θα μπορούσε εύκολα να αφήσει άνεργους τους ψυχαναλυτές. Το απαραίτητο υδάτινο στοιχείο δεν λείπει, αφού οι κρυστάλλινες λίμνες της Ζήρειας είναι ονομαστές. Η λίμνη Δόξα διεκδικεί την μερίδα του λέοντος στην ομώνυμη ιδιότητα, διαθέτοντας διάφανα νερά που περιτριγυρίζονται από μαυρόπευκα, ενώ προσφέρεται ακόμη και για βουτιές.
Πού θα ξεκαλοκαιριάσετε:
Στην Καστανιά, όπου θα φτάσετε μετά από αρκετές στροφές, για να απολαύσετε την μαγευτική θέα από το υψόμετρο των 1.100 μέτρων. Στον Φενεό, όπου οι ποδηλατάδες δίπλα από τα νερά της λίμνης και τα πανύψηλα δέντρα αρκούν για να ερωτευτείτε την ελληνική φύση. Μάθετε περισσότερα για την Ζήρεια και τις μοναδικές διαδρομές της σε παλιότερο δημοσίευμα του In2life
Πού θα μείνετε:
Στον παραδοσιακό Ξενώνα Καλλιστώ στην Γκούρα Φενεού, κοντά στην λίμνη Δόξα, όπου το δίκλινο θα σας στοιχίσει 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στις «Πλειάδες» στο χωριό Κάλλιανοι, που συνδυάζουν την λιτότητα με την πολυτέλεια. Διαθέτουν ανεξάρτητα διαμερίσματα με ιδιαίτερη διακόσμηση το καθένα, σε τιμές που ξεκινούν από τα 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Νέστος – Ροδόπη



Το πιο εντυπωσιακό δέλτα της Ελλάδας, οι ωραιότεροι μαιανδρισμοί ποταμού, η πιο πλούσια πανίδα σε προστατευόμενη περιοχή, οι ψηλοί καταρράκτες που σου παίρνουν την ανάσα, τα ανέγγιχτα από τον χρόνο χωριά, βρίσκονται όλα στους πρόποδες της Ροδόπης και υπόσχονται να σας κρατήσουν απασχολημένους καθ’ όλη την διάρκεια της διαμονής σας.
Πού θα ξεκαλοκαιριάσετε:
Η καλύτερη λύση είναι να έχετε σαν βάση την Σταυρούπολη. Χτισμένο στους πρόποδες της Ροδόπης, το γραφικό χωριό βρίσκεται κοντά σε όλα: Στο δέλτα του Νέστου, στον οποίο θα κάνετε απαραιτήτως κανό (με την Riverland, τηλ: 25410 62488) περνώντας μέσα από κατάφυτες διαδρομές, στα φράγματα του ποταμού που δημιουργούν μαγευτικά τοπία βόρεια της Σταυρούπολης, στον εντυπωσιακό -ύψους 40 μέτρων- καταρράκτη του Λειβαδίτη, στο παρθένο δάσος της Χαϊντούς με την πιο πλούσια χλωρίδα της Ελλάδας, στα Πομακοχώρια, η χρονομηχανή των οποίων θα σας μεταφέρει πολλές δεκαετίες πίσω σε πιο απλές εποχές. Θα φάτε ζουμερή σχάρα στο Στέκι και φρέσκο ποταμίσιο ψάρι στο μεζεδοπωλείο «Ο Παλιός Σταθμός» στην Σταυρούπολη, αλλά και ντόπια κουζίνα στον «Καππαδόκα» του Λειβαδίτη και στην «Κοτάννη» του ομώνυμου χωριού, στα Πομακοχώρια.
Πού θα μείνετε:
Στο «Αρχοντικό» στην Σταυρούπολη, με την καταπράσινη πετρόχτιστη αυλή και τα παραδοσιακά άνετα δωμάτια που κοστίζουν από 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στο «Κάρυον» του Άνω Καρυόφυτου, όπου η βουνίσια δροσιά στιγματίζεται από –τι άλλο- τις καρυδιές που ρίχνουν την σκιά τους στα σοκάκια του γραφικού χωριού (τιμή δίκλινου 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση). 

Τζουμέρκα, Ήπειρος



Η πιο «αθόρυβη» πλευρά της Ηπείρου αποτελείται από μία σειρά γραφικών χωριών που συνθέτουν τον ορεινό παράδεισο με το όνομα Τζουμέρκα. Περί τα 30 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, οι διαδρομές ξεκινούν με βόλτες σε όμορφα χωριά, όπως οι Καλαρρύτες, ο Συρράκος και ο Καταρράκτης, που –προφανώς- πήρε το όνομά του από τον 50 μέτρων καταρράκτη ο οποίος λούζει τα βράχια της πλαγιάς. Τα φαράγγια, τα πέτρινα γεφύρια, η απλότητα των κατοίκων και οι δραστηριότητες όπως το rafting στον Άραχθο ποταμό θα σας κάνουν να επιστρέφετε στα Τζουμέρκα με κάθε ευκαιρία.
Πού θα ξεκαλοκαιριάσετε:
Προτιμήστε τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες, τα οποία διεκδικούν δάφνες γραφικότητας μπροστά στο "μεγάλο αδελφάκι" τους, τα Πράμαντα. Μάλιστα, τα δύο συγκεκριμένα χωριά ενώνονται μεταξύ τους με πεζοπορική διαδρομή. Μάθετε περισσότερα για τα Τζουμέρκα σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life
Πού θα μείνετε:
Στο λιτό αλλά περιποιημένο και παραδοσιακό ξενοδοχείο «Τζουμέρκα», χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατόδασος λίγο έξω από τα Πράμαντα, τα δίκλινα δωμάτια του οποίου στοιχίζουν 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στον πέτρινο ξενώνα Συρράκο στο ομώνυμο χωριό, τα απέριττα δωμάτια του οποίου στοιχίζουν 65 ευρώ ανά διανυκτέρευση. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v