Χανιά: Ενετική αίγλη και φυσική ομορφιά

Φαράγγια με αρχαία Ιστορία. Τσικουδιές και καλτσούνια. Καινούρια στέκια πλάι σε γαλαζοπράσινες παραλίες. Τα θέλουμε όλα και τα βρίσκουμε στην «Βενετία της Ανατολής» - ή αλλιώς… in2Χανιά!
Χανιά: Ενετική αίγλη και φυσική ομορφιά
In2Χανιά!
Ποια είναι τα δικά σας "καλύτερα" στα Χανιά; Μοιραστείτε τα σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. Τι τρέχει κάθε εβδομάδα στην πόλη σας; Ποια είναι τα καινούργια στέκια των Χανίων; Πού μαγειρεύονται τα νοστιμότερα πιάτα; Τo in2life ψάχνει «μάτια» στα Χανιά για να ανακαλύπτει συνεχώς τα καλύτερα. Θέλεις να γίνεις ο "ανταποκριτής" της πόλης σου και να ενημερώνεις όλη την κοινότητα των in2life fans για το τι συμβαίνει; Στείλε email με τα στοιχεία σου εδώ και δικτυώσου.


του Γιώργου Κόκουβα

Φαράγγια και σπήλαια, ορεινό φυσικό κάλλος που ατενίζει κρυστάλλινες παραλίες, αρχιτεκτονική παράδοση χιλιετιών, ιδιαίτερες γεύσεις, αρώματα, φιλοξενία από «τα παλιά». Τον τόπο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαμε παρά να τον χαρακτηρίσουμε ευλογημένο. Ή απλώς να τον πούμε με το όνομά του: Χανιά.

Όσοι επιλέγουν να «ξεκαλοκαιριάσουν» στην Κρήτη, θα σας ορκιστούν στην ρακή που πίνουν πως δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποια είναι η πιο όμορφη πόλη της «λεβεντογέννας». Τα Χανιά κλείνουν στην γραφική αγκαλιά τους όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουμε στο μυαλό μας σαν κρητική μοναδικότητα, και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, το πιο εντυπωσιακό φαράγγι της Ευρώπης, ιστορία που περνά από το μινωικό μεγαλείο και δίνει την σκυτάλη σε λαούς και παραδόσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και φυσικά, τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε τους γαστριμαργικούς «άσσους στο μανίκι» της κρητικής κουζίνας βρίσκονται εδώ.

Ακόμη κι αν η όψη της πόλης δεν σας προδιαθέτει για νησιώτικο προορισμό, σύντομα ως επισκέπτες θα καταλάβετε ότι η ομορφιά των Χανίων κρύβεται (και) εκεί: Ένα πλούσιο σε ευκαιρίες για βόλτες και πολιτισμικές αναφορές αστικό κέντρο, που δίνει την θέση του σε φυσικά τοπία σπάνιας «έμπνευσης» και ακτές που προκαλούν για μαραθώνιους… μουλιάσματος εκτός των τειχών. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά…

Περπατώντας μέσα από την Ιστορία

Χτισμένη στο δυτικό τμήμα του νησιού και ακριβώς πάνω στην… Ιστορία, η παλιά πόλη των Χανίων ταυτίζεται με την αρχαία Κυδωνία, μία από τις σημαντικότερες πολιτείες της μινωικής Κρήτης. Η ίδια περιοχή πέρασε από τα χέρια Αράβων, Ενετών και Τούρκων στον ρου της πορείας της, αποκτώντας για προίκα τα βυζαντινά και τα ενετικά τείχη γύρω από το ύψωμα του Καστελιού. Εντός των τειχών, ο περίπατος στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης που την δεκαετία του ’60 χαρακτηρίστηκε από την πολιτεία διατηρητέο μνημείο, θα σας φέρει μπροστά σε μνήμες και αυθεντικά χρώματα που δεν αλλοιώθηκαν από την σύγχρονη ανάπτυξη. Αναπαλαιωμένα κτίρια, βενετσιάνικη φινέτσα, βυζαντινοί ναοί, τζαμιά και πλακόστρωτες συνοικίες θα σας παρασύρουν μέχρι το γραφικό ενετικό λιμάνι, που θα ολοκληρώσει την βόλτα με ρομαντική περαντζάδα δίπλα από τον Φάρο.

Στο κέντρο των Χανίων, σημαντική θέση στην «παλέτα» της πόλης κατέχει η Δημοτική Αγορά, μία από τις πιο εντυπωσιακές της χώρας, που πλημμυρίζει με χρώματα, αρώματα και πλήθη κόσμου, δημιουργώντας μια ευχάριστη «φασαρία» γύρω από το κεντρικό κτίσμα σε σταυρωτό σχήμα, εμπνευσμένο από την αντίστοιχη Αγορά της Μασσαλίας. Πολύ κοντά, ο δημοτικός κήπος φιλοξενεί χαριτωμένα καταπράσινα «καταφύγια», καθώς και ένα μικρό ζωολογικό πάρκο με τα ζώα της κρητικής πανίδας και αξίζει την επίσκεψή σας.

Απαραίτητη στάση για να κατανοήσετε την τεράστια Ιστορία του τόπου θα κάνετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, στο κέντρο της παλιάς πόλης, που στεγάζεται στον επιβλητικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου του τάγματος των Φραγκισκανών.

Στα φαράγγια της Κυδωνίας

Το φυσικό κάλλος της δυτικής Κρήτης αξίζει ξεχωριστή μνεία, καθώς ο νομός Χανίων δεν σημαίνει μόνο βουτιές, ηλιοθεραπεία και καλό φαγητό, αλλά εξαργυρώνει το «μακρύ ταξίδι» από την ηπειρωτική Ελλάδα με φυσιολατρικούς προορισμούς, μοναδικούς σε όλη την Ευρώπη. Είτε ανήκετε στην τυχερή ομάδα των ντόπιων, που απολαμβάνουν τα ελέη της κρητικής γης, είτε στους καλοκαιρινούς επισκέπτες, αξίζει να θυσιάσετε ένα ή και περισσότερα απογεύματα τσικουδιάς ή λίγα μακροβούτια στα γαλαζοπράσινα νερά, για να γνωρίσετε και την άλλη, ορεινή πλευρά του τόπου, που χάρη στα Λευκά Όρη τα οποία αγκαλιάζουν τον νομό, δημιουργεί υπέροχα τοπία.

Φυσικά, πρώτο στην λίστα των δεκάδων φαραγγιών της περιοχής είναι αυτό της Σαμαριάς. Η μυθολογία συναντά τους σπάνιους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς και η διάσχισή του απαιτεί πολλές, αλλά απολαυστικές ώρες πεζοπορίας ανάμεσα στην πλούσια χλωρίδα και τα σπάνια είδη ζώων που φιλοξενούνται σ’ αυτό.

Τα θαλάσσια και μη σπήλαια της περιοχής συμπληρώνουν τα «παιχνίδια» της φύσης. Από τα πιο εντυπωσιακά είναι αυτά του Αποκόρωνα, του Αγ. Ιωάννη και ο Αρκουδόσπηλιος κοντά στη Μονή Γουβερνέτου. Επίσης, αξίζει να ανακαλύψετε τις πράσινες οάσεις των παραδοσιακών χωριών στις πλαγιές των Λευκών Ορέων, όπου τα χαριτωμένα σπιτάκια, η υπέροχη θέα και η αυθεντική φιλοξενία προκαλούν για μονοήμερες «χωριάτικες» αποδράσεις. Μέρη όπως τα Κεραμιά, ο Βάμος, το οροπέδιο Ασκύφου με τον παράδεισο των Σφακιών, η Μηλιά και η Σπηλιά ενδείκνυνται για να γνωρίσετε την απλή ζωή της κρητικής ενδοχώρας.

Πού θα βουτήξετε

Μερικές από τις πιο παραμυθένιες παραλίες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλου του πλανήτη βρίσκονται στο νομό των Χανίων. Για να φτάσετε σε αυτές και να τις απολαύσετε χωρίς πολύ κόπο, το αυτοκίνητο θα είναι πολύτιμο «εργαλείο», καθώς όχι μόνο θα ελίσσεστε μεταξύ των πολυάριθμων πλαζ πιο εύκολα αλλά θα έχετε την ευκαιρία να σταματάτε ενδιάμεσα για να απολαύσετε τα χωριουδάκια, την φύση και τα υπέροχα τοπία της κρητικής γης. Σε ποιες αγαπημένες γαλαζοπράσινες γωνιές κοντά στα Χανιά επιβάλλεται λοιπόν να βουτήξετε;

*Στην Αγία Μαρίνα, για να συνδυάσετε το κολύμπι με την διασκέδαση, τον καφέ στην οργανωμένη πλαζ, τα παρατεταγμένα beach bars και τα θαλάσσια σπορ -η Αγ.Μαρίνα είναι ιδανική για surfing- στην πιο «mainstream» παραλία της πόλης. Η θάλασσα χαρακτηρίζεται από την πέτρα στον βυθό και από συνήθως έντονο κύμα, αλλά τα νερά είναι πεντακάθαρα. Στην παραλία της Αγίας Μαρίνας θα επιστρέψετε και το βράδυ, καθώς εδώ θα βρείτε τα περισσότερα και τα πιο ζωντανά νυχτερινά μαγαζιά της περιοχής. Πιο δίπλα, οι παραλίες Μαράθι και Λουτράκι είναι επίσης πολύ καλά οργανωμένες και διαθέτουν αρκετές ψαροταβέρνες για τον… επίλογο της βουτιάς.

*Στην παραλία του Πλατανιά, όπου τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά θα φιλοξενήσουν τις πιο απολαυστικές βουτιές σας. Προέκτασή της, η παραλία του ιστορικού χωριού Μάλεμε, που ενδείκνυται για ήσυχη ηλιοθεραπεία.

*Στην πανέμορφη Φαλάσαρνα με τις περίφημες εξωτικές αμμουδιές της και το –ακόμη πιο περίφημο- ετήσιο Beach Party της που οργανώνεται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Βρίσκεται περί τα 60 χιλιόμετρα από τα Χανιά και θα φτάσετε σε αυτή μέσα από την μαγευτική διαδρομή του Κίσσαμου.

*Στα νησιά της Γραμβούσας στα βορειοδυτικά των Χανίων, στα οποία θα φτάσετε με καραβάκι από τον Κίσσαμο, όπου η λιμνοθάλασσα του Μπάλου θα καθοδηγήσει την όρεξή σας για μακροβούτια στα πράσινα νερά, κάτω από τα κάστρα του ακρωτηρίου.

*Στο ανέγγιχτο από την τουριστική επέλαση Ελαφονήσι, που χαρακτηρίζεται από κρυστάλλινα νερά και λεπτή χρυσοκόκκινη άμμο. Θα φτάσετε εκεί οδηγώντας μέσα από το Καστέλι, για περίπου 70 χιλιόμετρα ξεκινώντας από τα Χανιά. Είναι λίγο πιο μακριά, αλλά σίγουρα η ονειρεμένη αμμουδιά θα σας αποζημιώσει.

Πού θα φάτε

*Στο «Ταμάμ» (Ζαμπελίου 49, Παλιά Πόλη, τηλ. 28210 96080): Χωμένο μέσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης και στεγασμένο σε παλιό τουρκικό χαμάμ, σερβίρει γνήσια κρητική κουζίνα, με παραδοσιακές συνταγές και ιδιαίτερες γεύσεις. Το απάκι και η κρεατόπιτα αφήνουν τους επισκέπτες με τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ το κόστος κυμαίνεται στο «φιλικό» ποσό των 15-20 ευρώ κατ’ άτομο.
*Στο «Έλα» (Κονδυλάκη 47, Παλιά Πόλη, τηλ. 28210 74128): Σε ένα εβραϊκό κτίριο στο κέντρο της πόλης, τα μυζηθρένια καλιτσούνια, οι χοχλιοί, οι κρητικές σαλάτες με ντάκο και τα θαλασσινά συνοδεύουν με τον πιο γευστικό τρόπο τις τσικουδιές, που επιβάλλεται να τιμήσετε κατά την διαμονή σας στα Χανιά (ενδεικτική τιμή: 20-25 ευρώ κατ’ άτομο).
*Στον «Αποστόλη», σε μία από τις δύο ταβέρνες του στο ενετικό λιμάνι για ολόφρεσκα θαλασσινά και υπέροχα ορεκτικά. Αχινοί, καλτσούνια και γεμιστές μελιτζάνες κλέβουν την παράσταση, ενώ ειδική αναφορά αξίζουν οι τεράστιες μερίδες, όχι μόνο των ψαρικών, αλλά και των υπέροχων κρητικών γλυκισμάτων για το κλείσιμο, όπως το τηγανιτό τυρί με μέλι και τα μελωμένα καλτσούνια (ενδεικτική τιμή: 15-25 ευρώ κατ’ άτομο).
*Στο ρακάδικο «Τα Χάλκινα», στεγασμένο σε ένα παλιό αρχοντικό του λιμανιού, όπου θα γευτείτε μερακλίδικες σαλάτες, μεζέδες, κρεατικά και ψαρικά σε πολύ χαμηλές τιμές (οι μερίδες δεν ξεπερνούν τα 6 ευρώ και οι σαλάτες τα 3 ευρώ).

Πού θα συνεχίσετε

*Στο bar restaurant Savvoy στην παραλία της Αγίας Μαρίνας για «κοσμοπολίτικα» cocktails κοντά στην θάλασσα, στο επίκεντρο της νυχτερινής ζωής των Χανίων. Εκεί θα βρείτε και τα περισσότερα clubs για χορό μέχρι το πρωί.
*Στην «Συναγωγή» (Αρ. Κονδυλάκη, Παλιά Πόλη, τηλ. 28210 95242), η οποία όπως μαρτυρά το όνομά της αποτελούσε την εβραϊκή συναγωγή της παλιάς πόλης κοντά στο μοναστήρι του Καρόλου και πλέον είναι ένα από τα πιο όμορφα και ατμοσφαιρικά open-air bar restaurants.
*Στο «2 Lux Revolution» (Σαρπηδόνος 8, Παλιό Λιμάνι), αγαπημένο στέκι των ντόπιων για καφέ και ποτό με πολλά θεματικά parties και ενδιαφέροντα DJ sets. 
*Στον «Ιπποπόταμο» λίγο πιο δίπλα, είτε για τον καφέ ή το ποτό σας συνοδεία δυνατής μουσικής, είτε για το πρωινό και το μεσημεριανό σας τσιμπολόγημα, αφού ο Ιπποπόταμος λειτουργεί σαν all day bar restaurant.
*Ο απογευματινός καφές πρέπει να σας βρει οπωσδήποτε στην Κουκουβάγια (τηλ: 2821027449) στην περιοχή των τάφων του Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Από το music cafe της Κουκουβάγιας θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς όλη την πόλη των Χανίων και θα γευτείτε το θρυλικό κέικ της μαζί με τον καφέ σας.

Πού θα μείνετε

*Στο low budget Perla Apartments στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, τα όμορφα studios του οποίου ξεκινούν από τα 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση (ή 65 ευρώ την υψηλή περίοδο) και μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 3 άτομα. Τα δωμάτια είναι περιποιημένα, διαθέτουν κλιματισμό, καθώς και κουζινάκι για να γευματίζετε σπιτικά.
*Στα απλά αλλά άνετα δωμάτια του Frida Apartments κοντά στην παραλία της Νέας Χώρας. Το συγκρότημα διαθέτει «προκλητική» πισίνα, ενώ οι τιμές, αν το κλείσετε εγκαίρως από το Booking.com ξεκινούν από τα 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. 
*Στο φιλόξενο Porto Veneziano μπροστά στο ενετικό λιμάνι, σε μία από τις πιο γραφικές τοποθεσίες της πόλης. Το standard δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από τα 89 ευρώ ανά διανυκτέρευση συμπεριλαμβανομένου πρωινού, ενώ στα συν προστίθεται και ο χαριτωμένος κήπος του ξενοδοχείου, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας. 
*Στα οικονομικά δωμάτια του Loukia Hotel, επίσης στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Δεν θα απολαύσετε διακόσμηση και πολυτέλεια, αλλά τα καταλύματά του ανταποκρίνονται στα low budget κριτήρια διαμονής με αξιοπρέπεια. Η τιμή τους ξεκινά από τα 40 ευρώ ανά διανυκτέρευση (ή 48 ευρώ συμπεριλαμβανομένου πρωινού). 
*Στις άνετες και καινούριες μεζονέτες του Irene Maisonettes που βρίσκονται κοντά στην παραλία της Νέας Χώρας και προσφέρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ετοιμάζετε τα γεύματά σας και να έχετε ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά, οι τιμές ξεκινούν από τα 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα τέλη Ιουλίου αν κάνετε κράτηση μέσω Booking. 
*Στο τεσσάρων αστέρων Akali Hotel, 500 μέτρα από την παλιά πόλη των Χανίων. Τα άνετα δωμάτια συμπεριλαμβανομένου πλούσιου πρωινού ξεκινούν από τα 82 ευρώ. Στο ξενοδοχείο υπάρχει επίσης πισίνα, καθώς και εστιατόριο για να απολαύσετε κρητικές γεύσεις. 

In2Χανιά!
Ποια είναι τα δικά σας "καλύτερα" στα Χανιά; Μοιραστείτε τα σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. Τι τρέχει κάθε εβδομάδα στην πόλη σας; Ποια είναι τα καινούργια στέκια των Χανίων; Πού μαγειρεύονται τα νοστιμότερα πιάτα; Τo in2life ψάχνει «μάτια» στα Χανιά για να ανακαλύπτει συνεχώς τα καλύτερα. Θέλεις να γίνεις ο "ανταποκριτής" της πόλης σου και να ενημερώνεις όλη την κοινότητα των in2life fans για το τι συμβαίνει; Στείλε email με τα στοιχεία σου εδώ και δικτυώσου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v