Roadtrips στην Ελλάδα: Βενζίνη, βαλίτσες, φύγαμε

Φορτώνουμε βαλίτσες στο αυτοκίνητο, φουλάρουμε τα ρεζερβουάρ και ξεκινάμε τα δικά μας roadtrips σε όλη την Ελλάδα, περνώντας από γραφικά χωριουδάκια, αρχοντικές πόλεις και καταπράσινα πευκοδάση. Ακολουθείστε μας.
Roadtrips στην Ελλάδα: Βενζίνη, βαλίτσες, φύγαμε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι πιο διστακτικοί θα το σκεφτούν, οι «hardcore» ταξιδιώτες θα το έχουν ήδη αποτολμήσει και όσοι βρίσκονται κάπου στο... ενδιάμεσο πιθανώς να ψάχνουν ακόμα την αφορμή. Λοιπόν, να σας πληροφορήσουμε ότι ένα roadtrip στα μαγευτικά τοπία της Ελλάδας, είναι ό, τι καλύτερο αυτήν την περίοδο για να ξεφύγουμε από το στρες και την πίεση της καθημερινότητας – και των media - και να θαυμάσουμε ιδίοις όμμασι φυσικά τοπία που μέχρι πρότινος τα βλέπαμε σε ντοκιμαντέρ και καρτ ποστάλ και μέναμε με το στόμα ανοιχτό. Τι περιμένετε λοιπόν; Μαζέψτε βαλίτσες, κανονίστε την άδειά σας, γεμίστε το ρεζερβουάρ, βάλτε το Roadhouse Blues να παίζει και επιλέξτε την διαδρομή της αρεσκείας σας.

Χαλκίδα – Αιδηψός: Και παραθαλάσσια και ορεινή περιπλάνηση στην Εύβοια
Απόσταση: 230 χιλιόμετρα (χωρίς τις παρακάμψεις)

Ξεκινώντας από την πόλη των «τρελών νερών» την όμορφη Χαλκίδα, πορευόμαστε προς την «πόλη των λουτρών» την Αιδηψό. Προτού ξεκινήσετε, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην Χαλκίδα και στον πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο ή να απολαύσετε τον καφέ σας σε κάποια από τις δεκάδες καφετέριες που βρίσκονται εκεί. Πρώτη στάση λοιπόν, στον δρόμο για Αιδηψό, η Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη, η αρχαιότερη μονή της Εύβοιας, η οποία είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα. Επόμενη στάση το πανέμορφο χωριό Λίμνη (87 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα), η διαδρομή για το οποίο φανερώνει την πλούσια φύση που χαρακτηρίζει την βόρεια Εύβοια. Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα χωριά, το οποίο παραπέμπει σε νησί. Στενά σοκάκια, παραδοσιακά λευκά σπίτια, και ένα μικρό φυσικό λιμάνι με αρκετές ψαροταβέρνες, συνθέτουν την εικόνα της Λίμνης, η οποία ολοκληρώνεται με το επιβλητικό πευκόφυτο βουνό του Καντηλιού που «βυθίζεται» στην θάλασσα.

Δέκα χιλιόμετρα από την Λίμνη, ανακαλύπτουμε τις πευκόφυτες Ροβιές, μέσα σε ελαιώνες και κατά μήκος των ακτών του Ευβοϊκού. Αξίζει να κάνετε μια στάση και να επισκεφθείτε τον παλιό βενετσιάνικο πύργο, που στεγάζει σήμερα τον πολιτιστικό σύλλογο. Συνεχίζοντας με κατεύθυνση προς Αιδηψό, περνάτε τα χωριά Άνω Ήλια και Πολύλοφο για να καταλήξετε στα περίφημα Λουτρά της Αιδηψού, γνωστά από τα πανάρχαια χρόνια με την ονομασία Λουτρά του Ηρακλή. Στον παραλιακό δρόμο της Αιδηψού, θα βρείτε το διάσημο ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα, το οποίο ανακαινίστηκε πριν λίγα χρόνια και αποτελεί το πιο οργανωμένο spa της περιοχής. Επισκεφτείτε το και... αποτοξινωθείτε με θεραπείες που ξεκινούν από 50€.

Εναλλακτική διαδρομή μπορείτε να ακολουθήσετε αν θέλετε να γνωρίσετε την ορεινή ομορφιά της Εύβοιας. Προτείνουμε την διαδρομή που οδηγεί από την Χαλκίδα στο βόρειο ορεινό κεφαλοχώρι της Αγίας Άννας: καταπράσινα βουνά, λιβάδια, και κυπαρίσσια καθορίζουν το θεσπέσιο τοπίο, το οποίο δεν παραμένει ποτέ «στάσιμο», αλλά εναλλάσσεται συνεχώς, αποκαλύπτοντας τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Από την Αγία Άννα μπορείτε να κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά, και περνώντας από τα χωριά Κεχριές, Δάφνη και Μυρτιάς, να καταλήξετε στην Λίμνη και από εκεί να συνεχίσετε την πορεία σας προς τα Λουτρά της Αιδηψού.

Πούντα - Καλάβρυτα- Τριπόταμα: Στα χνάρια του οδοντωτού
Απόσταση: 86 χιλιόμετρα

Μία από τις ομορφότερες διαδρομές στην Πελοπόννησο είναι αυτή που ξεκινάει από την θέση Πούντα, περνάει μέσα από τα χωριά Άνω Διακοπτό, Κερνίτσα και Καλυβίτη και συνοδεύοντας τον οδοντωτό, περνάει τα Καλάβρυτα και καταλήγει στην περιοχή Τριπόταμα. Από την Πούντα ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί προς Καλάβρυτα και Σπήλαιο Λιμνών. Στρίβοντας σε αυτόν αρχίζει η ανηφόρα, ενώ στα δεξιά σας έχετε συνοδοιπόρο τον Λαδοπόταμο.

Στο τοπίο που θα αντικρύσετε εναλλάσσονται αμπέλια, ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Στο 7ο περίπου χιλιόμετρο της διαδρομής μπαίνετε στο Άνω Διακοπτό και συνεχίζετε προς τα αριστερά. Ο δρόμος είναι ανηφορικός και έχει μαγευτική θέα στον Κορινθιακό. Τέσσερα χιλιόμετρα μετά, βρίσκεστε στο στολισμένο από κερασιές και βυσσινιές χωριό Κερνίτσα. Στο 22ο χιλιόμετρο της διαδρομής θα θαυμάσετε την επιβλητική Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, χτισμένη στη γραμμή του βράχου. Συνεχίζετε προσπερνώντας τα χωριά άνω και κάτω Ζαχλωρού και έχοντας για... μουσική υπόκρουση την βοή των νερών του ποταμού Βουραϊκού.
 
Στο 30ο χιλιόμετρο επιβάλλεται μια παράκαμψη προς το χωριό Σουβάρδο (οκτώ χιλιόμετρα), το οποίο είναι κυριολεκτικά «πνιγμένο» στα έλατα και αξίζει να απολαύσετε τον καφέ σας στην κεντρική του πλατεία. Επιστρέψτε πίσω και πορευτείτε προς τα Καλάβρυτα. Αφού απολαύσετε τον καφέ σας και τις λαχταριστές τυρόπιτες στις καφετέριες της πόλης, μπορείτε να ξεκινήσετε την πορεία σας προς το σταυροδρόμι των τριών ποταμών.

Πρώτη στάση τέσσερα χιλιόμετρα νότια των Καλαβρύτων, η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου υψώθηκε το Λάβαρο της Επανάστασης. Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο, συνεχίζετε με κατεύθυνση προς Τρίπολη. Στο 17ο χιλιόμετρο της διαδρομής πρωταγωνιστές του τοπίου γίνονται τα βουνά Σκάλα και Προφήτης Ηλίας, ενώ λίγο πιο μετά βρίσκεται ο Πριόλιθος, ένα τυπικό χωριό της επαρχίας των Καλαβρύτων.

Συνεχίζοντας για Τριπόταμα, στο 36ο χιλιόμετρο θα μπείτε στην πανέμορφη Αροανία, όπου δεσπόζει το περίφημο αρχοντικό του Ντίνου και ο παραδοσιακός οικισμός Αλέσταινα. Τα Τριπόταμα θα σας υποδεχτούν στο 53ο χιλιόμετρο, χτισμένα στα σύνορα των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας και στην συμβολή τριών ποταμιών: του Ερύμανθου, το Αροάνιου και του Σειραίου. Στο ύψωμα βόρεια του οικισμού, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και η ακρόπολη της αρχαίας αρκαδικής πόλης Ψωφίδας.

Καστοριά – Βίτσι – Φλώρινα – Πρέσπες: Διαδρομές με άρωμα... Ηπείρου
Απόσταση: 140 χιλιόμετρα

Έχοντας ως αφετηρία μία από της ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, πορευόμαστε προς Φλώρινα και τις Πρέσπες, περνώντας από τα χωριά Βίτσι και Οξιά. Οδηγώντας βόρεια στον δρόμο προς τη Φλώρινα, περνάτε τα χωριά Απόσκεπο, Κεφαλάρι και Σιδηροχώρι και ακολουθείτε τον ανηφορικό δρόμο, ο οποίος προσφέρει μοναδική θέα στην λίμνη της Καστοριάς και τον κάμπο που την περιβάλει. Δεκατέσσερα χιλιόμετρα από την Καστοριά, θα συναντήσετε το χωριό Βυσσινιά, στο οποίο βρίσκονται οι αξιόλογες εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αθανασίου.

Αφήνετε την Βυσινιά και ανηφορίζετε τον δρόμο, ο οποίος περνά από μια καταπράσινη κοιλάδα με μηλιές και αχλαδιές για να φτάσετε στο χωριό Οξιά, σε υψόμετρο 1.190 μέτρων. Τα σπιτάκια του χωριού είναι πλινθόκτιστα και έχουν στέγες από καλάμια, ξύλα και κεραμίδια, ενώ κάποια άλλα είναι κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από πελεκημένη πέτρα. Αφήνοντας πίσω την Οξιά, προσπερνάτε τις διασταυρώσεις για Πολυκέρασο και Περικοπή και φτάνετε στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου, η πανοραμική θέα του οποίου,αλλά και το δάσος με τις οξιές που το περιβάλλει συγκλονίζουν.

Συνεχίζοντας τον δρόμο προς Φλώρινα, συναντάτε την «μαρτυρική» Δροσοπηγή, 35 χιλιόμετρα από την Καστοριά, χτισμένη στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Βιτσίου σε υψόμετρο 1020 μέτρων. Εδώ, αξίζει να κάνετε στάση και να επισκεφθείτε την λαογραφική συλλογή της Κοινότητας, τον παλιό νερόμυλο του Στύλλου, αλλά και να γευτείτε καταπληκτικές παραδοσιακές χορτόπιτες. Προσπερνώντας τα χωριά Υδρούσσα, Τροπαιούχος και Σκοπιά προσεγγίζετε την αρχοντική και πλήρως εκσυγχρονισμένη πόλη της Φλώρινας. Απαραίτητη εδώ η βόλτα στο κέντρο της και ο καφές στον κεντρικό της πεζόδρομο, την Παύλου Μελά.

Επόμενος προορισμός οι Πρέσπες, σε 45 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη. Ακολουθώντας τον δρόμο Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής, προσπερνάτε τα χωριά Σίμος Ιωαννίδης και Αλώνα και στο 22ο χιλιόμετρο στην περιοχή της Βίγλας, βρίσκεστε στο χωριό Πισοδέρι σε υψόμετρο 1450 μέτρων.

«Πνιγμένο» στο δάσος οξιάς που το περιβάλλει, το Πισοδέρι είναι γνωστό για την μεταβυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου το 1904 ετάφη το κεφάλι του μακεδονομάχου Παύλου Μελά, αλλά και για την Μοδέστειο Σχολή που αναστηλώθηκε και λειτουργεί ως ξενώνας. Στην συνέχεια της διαδρομής, συναντάτε το χωριό Αντάρτικο με τα πλινθόκτιστα κτίρια , το οποίο παλαιότερα αποτελούσε εμπορικό κέντρο της εποχής. Ακολουθώντας τον δρόμο Φλώρινας- Πρεσπών στο ύψος του χωριού Τρίγωνο, βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για τις Πρέσπες και η διαδρομή γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακή με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον να... κλέβει την παράσταση. Στις όχθες της Μικρής Πρέσπας, θα βρείτε τον παραλίμνιο γραφικό οικισμό της Μικρόλιμνης, με θέα στο Βιδρονήσι, όπου διατηρείται η μεγαλύτερη αποικία κορμοράνων. Εξίσου αξιόλογοι οικισμοί στην περιοχή των Πρεσπών είναι ο Άγιος Γερμανός, οι Ψαράδες, ο Λαιμός, η Καλλιθέα, οι Καρυές και το Βροντερό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v