Λέσβος: Έκρηξη αισθήσεων!

Άρωμα γλυκάνισου, ήχος κυμάτων, εικόνες σε φόντο γαλάζιο και πράσινο, γεύση από θάλασσα. Αυτή είναι η Λέσβος. Ένα νησί - έκρηξη αισθήσεων, που δεν περιμένει τους επισκέπτες της για να ζήσει. Τους περιμένει για να τη ζήσουν.
Λέσβος: Έκρηξη αισθήσεων!
του Ιάσωνα Τάπα


Οφείλω να ομολογήσω ότι τα μεγάλα σε έκταση νησιά δεν ήταν ποτέ το «φόρτε» μου. Η ανάγκη της οδήγησης καλοκαιριάτικα και μάλιστα σε αμφίβολης ποιότητας δρόμους με παραπέμπει σε συνήθειες πόλης και με βγάζει από το κλίμα «της παραλίας».

Στα μεγάλα νησιά, ένα ενδιαφέρον μέρος μπορεί να απέχει δύο ή και τρεις ώρες, κάτι που αντιστοιχεί με το να πηγαίνει κανείς αυθημερόν στη Λάρισα! Αυτές τις γκρίνιες είχα στο μυαλό μου και όταν αποβιβάστηκα στο νησί. Λίγα λεπτά πριν, η θέα της πόλης από τη θάλασσα μού είχε δημιουργήσει την αίσθηση της «μοναδικότητας» που χαρακτηρίζει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ιδιόρρυθμης αρχιτεκτονικής κτίρια συνυπάρχουν με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια -όλα περικυκλωμένα από το πράσινο που περισσεύει στο νησί. Από κοντά και κάποιες πολυκατοικίες που μαρτυρούν ότι υπάρχει ζωή και… μετά τον τουρισμό.

Τις επόμενες ημέρες θα καταλάβαινα ότι η ετερόκλητη αυτή αρχιτεκτονική είναι εκτός από μάρτυρας της ιστορίας του και ζωτικής σημασίας παράμετρος για την αισθητική του νησιού. Από τα ξύλινα φουρούσια στα παράθυρα των απλών κατοικιών, τα πλούσια αρχοντικά του 19ου αιώνα και τις ιδιόμορφες εκκλησίες με αρκετά στοιχεία γοτθικής ακόμα και οθωμανικής αρχιτεκτονικής -όλα βρίσκονται μπροστά στα μάτια αυτού που θα ενδιαφερθεί να αποκωδικοποιήσει το δομημένο περιβάλλον της πόλης.

Σε αυτό βοηθά και η σε γενικές γραμμές ευγενής ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που εξυπηρετεί τόσο τις καλοκαιρινές όσο και τις χειμωνιάτικες ανάγκες του πληθυσμού. Η γεμάτη ιστορία οδός της Ερμού που πλέον φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κορμό των εμπορικών καταστημάτων εκπέμπει εικόνα αυτάρκειας που δύσκολα συναντά κανείς σε κυκλαδίτικα νησιά, καθώς και εξοικείωση με αυτό που λέμε «αστικός τρόπος ζωής».

Το ούζο

Η σχέση των μυτιληνιών με το ούζο και άρα με τους μεζέδες δεν χρειάζεται συστάσεις. Όλο το νησί υπόσχεται ποιότητα ουζοποσίας που ξεπερνά το μέσο αντίστοιχο μαγαζί της Αθήνας. Εμείς ξεχωρίσαμε τον «Ερμή» στην κορυφή του ομώνυμου δρόμου, αλλά και τον «Γιάννη» -ένα μικρό και χωρίς θέα ουζερί που όμως έχει «θανατερή» κουζίνα- πίσω από το παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου. Μια επίσκεψη στο Πλωμάρι επιβάλλεται στους φίλους του ούζου. Πέρα από τη μυρωδιά που σε υποδέχεται από την είσοδό σου στο χωριό, εκεί υπάρχει το Μουσείο Βαρβαγιάννη, αλλά και στο μικρό αποστακτήριο του Πιτσιλαδή. Ακόμα, στον κόλπο της Γέρας αναζητείστε το Ουζερί Μπαλουχανάς (δεξιά φωτό) με τους απίστευτους μεζέδες, τις λογικές τιμές και την καταπληκτική εξυπηρέτηση.   

Βόλτες

Ισως το μόνο εξίσου με το ούζο διάσημο «θέμα» της Μυτιλήνης να είναι ο Μόλυβος. Το γραφικό άλλοτε απλό παραθαλάσσιο χωριό στα βόρεια του νησιού, συγκεντρώνει πλέον το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από ολόκληρη τη Μυτιλήνη. Τα πέτρινα και αμφιθεατρικά χτισμένα σπίτια παραπέμπουν στις βενετικές επιρροές που ασκήθηκαν στο μέρος. Οι ταμπέλες που απευθύνονται στους τουρίστες και τους προτρέπουν να νοικιάσουν δωμάτιο, μηχανάκι ή να φάνε «τα καλύτερα και βρετανικότερα πρωινά» πνίγουν την ατμόσφαιρα του αυθεντικού και μπορεί ο επισκέπτης να σκεφτεί κάποιες στιγμές ότι ο Μόλυβος δεν είναι παρά σκηνικό για τους τουρίστες.

Δεν είναι όμως έτσι. Μια βόλτα τις πρωινές κυρίως ώρες στο κάστρο θα σας πείσει και ένας καφές σε κάποιο από τα καφενεία με την υπέροχη θέα θα απομακρύνει τις άσχημες σκέψεις. Επίσης, μια βόλτα για φαγητό στα εστιατόρια της παραλίας το βράδυ θα αναδείξει όλη την ηρεμία που η αισθητική του μέρους απαιτεί. Αν πάλι σκέφτεστε να κάνετε αναμνηστικά ή τουριστικά ψώνια ο Μόλυβος είναι πιθανότατα το κατάλληλο μέρος, αφού τα περισσότερα από τα μαγαζάκια είναι καλόγουστα, αν και όχι ιδιαιτέρως φθηνά.

Κοντά στο Μόλυβο και λίγο μακρύτερα από τα φώτα της διασημότητας, η Σκάλα Συκαμνιάς -το επίνειο της Συκαμνιάς- προσφέρει ίσως πιο αυθεντικά και πάντως με την ίδια αισθητική ποιότητα όσα και ο διάσημος… ξάδελφός της. Φαγητό ή/και καφές στο μικρό γραφικό λιμανάκι.

Η επίσκεψη στο απολιθωμένο δάσος και το Σίγρι δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο ακούγεται, αφού, αν μένετε στη Μυτιλήνη, απαιτεί την οδήγηση δύο και πλέον ωρών έως το δυτικότερο άκρο του νησιού. Η προσπάθεια όμως δεν είναι χωρίς ανταμοιβή: Στο δρόμο για το Σίγρι, περνώντας από καταπράσινα χωριά και παραλιακούς δρόμους ο επισκέπτης βρίσκεται ξαφνικά εν μέσω ενός σεληνιακού τοπίου, για το οποίο υπεύθυνες είναι οι ηφαιστειακές διεργασίες χιλιάδων ετών.

Τα απολιθωμένα εκθέματα βρίσκονται διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση της περιοχής, αλλά για όσους θέλουν να αποφύγουν τον ήλιο και το περπάτημα, το σύγχρονο μουσείο είναι επαρκές. Για μια βουτιά, η παραλία του Σιγρίου είναι ό,τι πρέπει. Δεν είναι αυτό που λέμε «μαγευτική», αλλά τα νερά είναι καταπληκτικά.

Μια που θα βρεθείτε στη δυτική Μυτιλήνη, και αν οι… οδηγικές σας δυνάμεις το επιτρέπουν καλό θα ήταν να κατευθυνθείτε στην όμορφη Ερεσσό -για πολλούς ντόπιους την ομορφότερη παραλία του νησιού. Πρόκειται πιθανόν για το πιο σύγχρονο τουριστικά μέρος του νησιού με μοντέρνα και καλόγουστα cafes, μπαράκια και εστιατόρια που συνωστίζονται σε ένα επίπεδο πάνω από την παραλία. Τα γυναικεία ζευγάρια κατακλύζουν την περιοχή, αφού η Ερεσός θεωρείται το λίκνο του γυναικείας ομοφυλοφιλίας. Αν δεν ξαφνιαστείτε εσείς, δεν θα ξαφνιαστούν και αυτές με την παρουσία σας.

Κοντά στη Μυτιλήνη, μια επίσκεψη αξίζει και το ορεινό χωριό της Αγιάσου, αλλά και ο κόλπος της Γέρας με τα πολλά και καλά ουζερί.

Βουτιές

Οι παραλίες της Μυτιλήνης δεν είναι ό,τι καλύτερο έχετε αντικρίσει εάν στο μυαλό σας έχετε τα γαλαζοπράσινα νερά των Ιονίων νήσων και τις αμμουδερές παραλίες της Νότιας Κρήτης -θα σας ανταμείψουν πάντως με το παραπάνω τα καταπληκτικά και διάσημα για τη δροσιά τους νερά του νησιού. Στη Νότια Λέσβο θα βρείτε τα Βατερά την καλύτερη αμμουδιά του νησιού, ενώ σχετικά κοντά είναι η βοτσαλωτή παραλία του Αγίου Ισιδώρου που συγκεντρώνει και λιγότερα πλήθη.

Φεύγοντας από τη Μυτιλήνη με κατεύθυνση προς Θερμή θα συναντήσετε πινακίδες που δείχνουν την κατεύθυνση του παραλιακού Beach Βar Mayotte. Μην διστάσετε να τις ακολουθήσετε και να βρεθείτε στο ωραιότερο ίσως παραλιακό μαγαζί της Μυτιλήνης που διαθέτει «δική» του παραλία. Καφέ, πρωινό, κοκτέηλς και ποτά στην παραλία ή δίπλα στην πισίνα, αλλά και καταπληκτική μεσογειακή κουζίνα για τις απογευματινές ώρες. Ακόμα, θαλάσσια σπορ και happenings για το hot spot αυτό, που το βράδυ μετατρέπεται σε mainstream club με κέφι έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πού θα φάμε;

* Για όσους προτιμούν την ατμόσφαιρα του μεζεδοπωλείου, σε απόσταση 100 μέτρων από το Mayotte, επίσης στην παραλία, βρίσκονται οι "Θάλασσες", από όπου και η επόμενη φωτογραφία.  

* Το Αυγό του Κόκορα: Κομνηνάκη 9, Μυτιλήνη. Για λαδοτύρι σαγανάκι και συκωταριές λαδορίγανη.

* Το Καλντερίμι: Θάσου 2, Μυτιλήνη. Για φρέσκο γαλέο, άγρια χόρτα και καλαμαράκια.

* Το Παραμύθι: Οδυσσέως 8, Μυτιλήνη. Για κρεμμυδοντολμάδες και μπιφτέκια στα λεμονόφυλλα.

* Μπαλουχανάς: Πέραμα. Οι νοστιμότεροι ψαρομεζέδες και τα φρεσκότερα ψάρια του νησιού, συντροφιά με μία γκάμα από 15 διαφορετικά μυτιληνιά ούζα.

* Una Faccia Una Razza: Σιγρί. Αυθεντική ιταλική κουζίνα με φρέσκα λαχανικά σε ένα όμορφο καταπράσινο μπαλκονάκι.

* Σουλάτσο, Κουκί και Ρεβύθι, στην Ερεσσό. Για ό,τι καλύτερο στην τοπική κουζίνα.

Πού θα μείνουμε;

* Lesvos Inn: Πύργοι Θέρμης, Μυτιλήνη. Ένα πολυτελές resort 40 δωματίων και 4 σουιτών, ιδανικό για οικογένειες. Τιμές: Από 150 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό τη high season (Τηλ. 22510 71781-4).

Clara Hotel (φωτογραφία): Χτισμένο αμφιθεατρικά στην περιοχή Πέτρα (55 χλμ. από τη Μυτιλήνη). Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορους τύπους δωματίων (δίκλινα, σουίτες, studios, διαμερίσματα), ενώ διαθέτει πισίνες και κήπους. Τιμές: Από 80 ευρώ το standard δίκλινο τον Ιούνιο και από 115 ευρώ τον Αύγουστο με αμερικανικό μπουφέ πρωινό (Τηλ. 22530 41532).

* Heliotrope Hotels: Μυτιλήνη. Ξενοδοχειακό συγκρότημα πάνω στη θάλασσα και 2,5 χλμ. από την πόλη. Ιδανικό για οικογένειες. Τιμές: Από 85 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό τον Ιούνιο, από 125 ευρώ τον Αύγουστο (Τηλ. 22510 45857).

* Molivos Hills: 2 χλμ. έξω από το Μόλυβο. Πολυτελή, πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα τεσσάρων ατόμων, ιδανικό για διακοπές μέσα στη φύση. Τιμές: Από 80 ευρώ το διαμέρισμα των 70 τετραγωνικών τον Ιούνιο, από 120 ευρώ τον Αύγουστο (Τηλ. 6932 265724).

* Pyrgos of Mytilene (φωτογραφία): Μυτιλήνη. Ταξίδι στο παραμύθι, μέσα σε έναν πραγματικό πύργο. Τα δωμάτια διαφέρουν ανάλογα με τον όροφο, ενώ υπάρχουν δίκλινα, σοφίτες και superior rooms. Τιμές: από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, από 125 ευρώ τον Αύγουστο (Τηλ. 22510 25069).



Μη φύγετε από τη Λέσβο αν δεν…


* Επισκεφθείτε το Απολιθωμένο Δάσος, 84 χλμ. από τη Μυτιλήνη, όπου θα αντικρίσετε απολιθωμένα μέρη κορμών δέντρων. Πριν 20 εκατομμύρια χρόνια η περιοχή καλυπτόταν από δάση με πυκνή βλάστηση, με μία ηφαιστειακή έκρηξη, όμως, κάλυψε με λάβα την περιοχή που σήμερα χαρακτηρίζεται διατηρητέο φυσικό μνημείο.

* Κάνετε μία βόλτα στο Κάστρο της Μυτιλήνης, στον πευκόφυτο λοφίσκο κοντά στο λιμάνι. Εκτείνεται σε 2.000 στρέμματα, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου. Ξεκίνησε να χτίζεται κατά τη Βυζαντινή εποχή (483-565 μ.Χ.) και ολοκληρώθηκε στα χρόνια των Γατελούζων και των Οθωμανών.

* Επισκεφθείτε τα δύο Αρχαιολογικά Μουσεία, το παλιό και το νέο. Το πρώτο βρίσκεται στα νότια του λιμένα της Μυτιλήνης, σε ένα θαυμάσιο αρχοντικό του 1912, και παρουσιάζει εκθέματα από την Προϊστορική έως την Ρωμαϊκή εποχή. Το δεύτερο στεγάζεται σε έναν υπερσύγχρονο χώρο κοντά στο παλιό μουσείο και στους χώρους του φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση «Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή Εποχή», που παρουσιάζει με αντικείμενα και κείμενα τον τρόπο ζωής τα χρόνια εκείνα στο νησί.

* Βουτήξετε στα Θερμά Λουτρά του Πολιχνίτου, τα θερμότερα της Ευρώπης, αφού μπορούν ενίοτε να φτάσουν και τους 92 βαθμούς κελσίου. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και οι 2 μεγάλες πισίνες, με τις χλωριονατριούχες πηγές και τη φυσική ραδιοακτινοβολία δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για χαλάρωση και αναζωογόνηση σε ένα άκρως φυσικό spa.

* Επισκεφθείτε το Μουσείο του Θεόφιλου στη Βαρειά της Μυτιλήνης. Εκεί στεγάζεται ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (86 πίνακες), ο οποίος έζησε και μεγάλωσε στην περιοχή. Στους πίνακές του θα δει κανείς να ζωντανεύουν τα καφενεία, τα σπίτια, τα ξωκλήσια αλλά και τα φαγητά της εποχής, με έναν αρμονικό και πρωτόγονο τρόπο.
 
* Κολυμπήσετε στον κρυφό κόλπο του Αγ. Ερμογένη, στο δρόμο προς το Αεροδρόμιο. Είναι ίσως το μοναδικό σημείο του νησιού που τα νερά δεν είναι τόσο κρύα, ενώ το τοπίο είναι πανέμορφο.

* Προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα της λεσβιακής κουζίνας: Ούζο –βρίσκεστε άλλωστε στην πατρίδα του αγαπημένου ποτού. Ελαιόλαδο –από τα καλύτερα της Ελλάδας (στην Καλλονή βρίσκεται και το πρώτο αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα). Τυριά –με έμφαση στο εξαιρετικό λαδοτύρι, αλλά και τη φέτα και το κασέρι. Σαρδέλες Καλλονής –φρέσκες ή παστές είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαΐου 2010
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v