Η Κεφαλονιά είναι η πιο κουλ νύφη του Ιονίου

Φανταστικές παραλίες, γλυκύτατα χωριά, φύση που οργιάζει, κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Εσύ ακόμα δεν έχεις πάει Κεφαλονιά;
Η Κεφαλονιά είναι η πιο κουλ νύφη του Ιονίου
Το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου έχει κάτι για όλους: Και μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Δυτικής Ελλάδας, και εξωπραγματικά τιρκουάζ νερά, και φύση που οργιάζει στην ενδοχώρα, και νυχτερινή ζωή που δεν περιορίζεται σε ατμοσφαιρικά φωτισμένα τραπεζάκια πλάι στο κύμα. Αν φέτος το σκέφτεσαι για Κεφαλονιά, έχουμε όλους τους λόγους που χρειάζεσαι για να το αποφασίσεις.

Εν αρχή ην τα ακτοπλοϊκά

Το μεγαλύτερο αγκάθι των φετινών διακοπών, δεν θα το αρνηθούμε, ανέγγιχτο δεν έχει αφήσει κανένα νησί. Ωστόσο, τα ακτοπλοϊκά είναι εδώ φθηνότερα από το να πας πχ Κυκλάδες: Για δύο άτομα και αυτοκίνητο από την Κυλλήνη θα χρειαστείς 139€ πήγαινε-έλα (χωρίς αυτοκίνητο η τιμή κατ’ άτομο με επιστροφή είναι 24,80€). Για τα πήγαινε-έλα μέχρι την Κυλλήνη από την Αθήνα, θα υπολογίσεις άλλα 118€ (94€ για βενζίνη και 24€ για διόδια).

Το Αργοστόλι είναι μια πόλη με τα όλα της

Η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς έχει ωραίες περαντζάδες, σκιερές πλατείες, πολύβουους πεζόδρομους σαν το περίφημο Λιθόστρωτο, τη μισή νυχτερινή ζωή του νησιού, και ένα πλήθος αξιοθέατων που περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Βοτανικό Κήπο στο Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου, που θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια.

Εμείς, όμως, για τις παραλίες ήρθαμε

Και λογικό, η μισή και βάλε χαρά κάθε ταξιδιού στην Κεφαλονιά είναι οι βουτιές στα συγκλονιστικά νερά της. Θα ξεκινήσουμε… όχι ιδιαίτερα πρωτότυπα, από τον σούπερ σταρ Μύρτο το μπλε ελεκτρίκ των νερών του οποίου δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Ό,τι και αν κάνεις, μην φύγεις από την παραλία πριν το ηλιοβασίλεμα, φήμες λένε πως είναι το ωραιότερο όλου του Ιονίου.



Συνεχίζουμε με το φαντασμαγορικό τιρκουάζ των βοτσαλωτών Πετανών, που θα θυμίσει στους γνώστες κάτι από Πόρτο Κατσίκι, και μετά φύγαμε για το Ξι, με την κατακόκκινη άμμο του και τον άργιλο στα βράχια που την κορνιζάρουν –τον οποίο άργιλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για φυσικό spa πριν από κάθε βουτιά. Οι λάτρεις της άμμου ορκίζονται επίσης στο όνομα της Άβυθου και –βέβαια– της Παχιάς Άμμου. Το άτυπο top-6 μας συμπληρώνει η βοτσαλωτή Αντίσαμος, γνωστή στους σινεφίλ κύκλους και ως παραλία του Λοχαγού Κορέλι, με το πράσινο να φτάνει ως το κύμα και τον εξωπραγματικό βυθό της να επιβάλλει μάσκα στις βουτιές σου.

Διαβάστε περισσότερα - Οι ωραιότερες παραλίες της Κεφαλονιάς 

Το Φισκάρδο, ένα από τα ωραιότερα χωριά των Επτανήσων

Στον βορρά του νησιού θα βρεις αυτό το χωριό-μπιζουδάκι, το μοναδικό που έμεινε ανέγγιχτο από τον σεισμό του 1953 ο οποίος ισοπέδωσε σχεδόν ολόκληρη την Κεφαλλονιά. Κάπως έτσι, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του διατηρήθηκε ανέπαφη: Βενετσιάνικα αρχοντικά, παστέλ χρώματα, πλακόστρωτα δρομάκια και μία υπέροχη προκυμαία, ιδανική για απογευματινές περαντζάδες, συνθέτουν το ατμοσφαιρικό τοπίο του. Πολύ κοντά στο Φισκάρδο, η Έμπλυση είναι μια από τις λίγες παραλίες της Κεφαλονιάς που έχουν γλιτώσει από την οργάνωση –έχει γαλαζοπράσινα νερά, λευκό βοτσαλάκι και δέντρα που παρέχουν απλόχερα τη σκιά τους.



Η φωτογένεια της Άσσου

Μπορεί να την έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες σαν αυτήν από πάνω, που κατακλύζουν το ίντερνετ κάθε καλοκαίρι, από κοντά όμως είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, μπορούμε να σου το υπογράψουμε αυτό. Λευκά και παστέλ σπιτάκια, κάποια χτισμένα πριν τον σεισμό, πλαισιώνουν την προκυμαία, ενώ η θέα από το βενετσιάνικο κάστρο που την στεφανώνει είναι φαντασμαγορική. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια στενή λωρίδα γης ενώνει την καταπράσινη χερσόνησο της Άσσου με το υπόλοιπο νησί, για να κάνει το τοπίο ακόμα πιο καρτποσταλικό. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, σημειώστε το εύκολο πλην πανέμορφο μονοπάτι που ενώνει την Άσσο με το χωριό Δραπανίτικα, μέσα από εννέα καταπράσινα χιλιόμετρα με πανοραμική θέα στην θάλασσα.



Μονοπάτι είπαμε, και πρέπει να μιλήσουμε για τον Αίνο

Η ψηλότερη κορυφή του Ιονίου τυγχάνει και ο μικρότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Και μετά το μίνι σεμινάριο πατριδογνωσίας, έχουμε να πούμε πως τη δροσιά των δασών του Αίνου δεν θα τη βρεις σε καμία παραλία. Εννοείται πως τα μονοπάτια του είναι όλα ένα κι ένα (διαδρομές και χάρτες εδώ) ενώ αν η τύχη σου αγγίζει επίπεδα εξάδερφου Γκαστόνε, ίσως κάπου πετύχεις και τα άγρια άλογα που ζουν εδώ πάνω

Η Μελισσάνη είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια που έχεις δει ποτέ

Μπορεί να συγκεντρώνει τα τουριστοπλήθη, κι αυτό να σου λειτουργεί σαν ανατρεπτικός παράγοντας, στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση αξίζει να κάνεις μια εξαίρεση: Το απόκοσμο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην ανατολική ακτή της Κεφαλλονιάς, είναι ό,τι πρέπει για ονειρικές βαρκάδες, χάρη στις απίθανες αποχρώσεις των νερών της. Το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα φαντασμαγορικό εκεί γύρω στο μεσημέρι, όταν οι ηλιαχτίδες πέφτουν κάθετα στο νερό από την οροφή της σπηλιάς, που αν δεν είχε καταρρεύσει δεν θα είχαμε ποτέ ανακαλύψει την υπόγεια λίμνη της.



Πού (και τι) θα φάμε;

Όπως πιθανότατα έχεις ακούσει, πρέπει να είσαι εξαιρετικά άτυχος/η για να φας άσχημα στην Κεφαλονιά. Στα δικά μας αγαπημένα, πάντως, συγκαταλέγονται το Avithos Preview στην Άβυθο, για θαλασσινά σαν την φανταστική γαριδομακαρονάδα, ο Ελαιώνας κοντά στα Μεταξάτα για σπιτικά μαγειρευτά και κρεατικά να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Αγράπιδος στον Πόρο για φοβερά μαγειρευτά (μην χάσεις το λεμονάτο κουνέλι και το κλέφτικο), και η Ερασμία στους Πετανούς για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά με θέα στο απέραντο τιρκουάζ.

Πού θα μείνουμε

Χάρη στο μέγεθός της, και τα άπειρα χωριουδάκια της, η Κεφαλονιά έχει όπως μαντεύεις ποικιλία επιλογών για κάθε γούστο και μπάτζετ. Στις οικονομικότερες επιλογές που εντοπίσαμε για τον Ιούλιο συγκαταλέγονται τα Almyros Studios στην Κουνόπετρα (56€ το δίκλινο) το Studio Thea στο Ληξούρι (46€ το δίκλινο) το Giannatos Studios στον Πόρο (42€ το δίκλινο) και τα Δελφίνια στα Βλαχάτα (44€ το δίκλινο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v