6 παραμυθένια κάστρα στην Ευρώπη

Στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, πέντε κάστρα βγαλμένα από παραμύθι… και πώς θα τα επισκεφτείς.
6 παραμυθένια κάστρα στην Ευρώπη
Τόσο παραμυθένια που σχεδόν μπορείς να φανταστείς δράκους να πετούν από πάνω τους, τόσο καλοδιατηρημένα που θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί μόλις χτες. Τα κάστρα της Ευρώπης είναι από μόνα τους προορισμοί… κι αυτά είναι μόνο πέντε από τα εκατοντάδες που έχεις να ανακαλύψεις. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς.

Segovia (Σεγόβια), Ισπανία



Ξεκίνησε να χτίζεται τον 12ο αιώνα ως αραβικό οχυρό, έγινε κατοικία μοναρχών τον Μεσαίωνα και είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα ολόκληρης της Ισπανίας. Το Αλκάθαρ της Σεγόβια, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, βρίσκεται στην ομώνυμη, μικρούλα μικρή πόλη της επαρχίας Καστίλλη και Λεόν, και περιλαμβάνεται –φυσικά− στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Πώς θα πας εκεί: Με την Iberia στη Μαδρίτη (από 125€ πήγαινε-έλα στα μέσα Ιανουαρίου) και από εκεί οδικώς σε μία ώρα και κάτι.

Hohenzollern (Χοεντσόλερν), Γερμανία



Είναι διάσημο ως «κάστρο που αιωρείται πάνω από τα σύννεφα», και μια ματιά σε φωτογραφίες όπως αυτή εδώ μπορεί εύκολα να σου εξηγήσει το γιατί. Βρίσκεται στη νότια Γερμανία, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, μετρά έξι και κάτι αιώνες ζωής καθότι χρονολογείται από το 1461, και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κάστρα της Γερμανίας, με περισσότερους από τριακόσιες χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο.

Πώς θα πας εκεί: Στη Στουτγάρδη με τη Lufthansa (από 155€ μετ’ επιστροφής στα μέσα Ιανουαρίου) και από εκεί οδικώς ή με τραίνο σε περίπου μία ώρα.

Wawel (Βάβελ), Πολωνία



Κι εκεί που λες ότι η Κρακοβία δεν μπορεί να γίνει πιο παραμυθένια, να σου και το κάστρο της. Κτισμένο στην όχθη του Βιστούλα, με τα παλαιότερα τμήματά του να χρονολογούνται από το 970 μ.Χ., έρχεται… σετάκι με τη συναρπαστική του ιστορία, αυτή που μιλά για ένα φοβερό και τρομερό δράκο, τον οποίο σκότωσε τελικά ο πρίγκιπας Krakus –που βάφτισε και την πόλη.

Πώς θα πας εκεί: Με απευθείας πτήση της Ryanair, 50€ πήγαινε-έλα στα μέσα Ιανουαρίου.

Sully-sur-Loire (Συλί-συρ-Λουάρ), Γαλλία



Τα κάστρα του Λίγηρα βάζουμε στοίχημα πως κάπου τα έχει πάρει το αυτί σου. Εδώ έχουμε έναν άξιο εκπρόσωπο των ξακουστών κάστρων που χτίστηκαν στην ομώνυμη κοιλάδα στα νότια του Παρισιού από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα, την περίοδο που λέμε Γαλλική Αναγέννηση. Το Sully-sur-Loire, συγκεκριμένα, διατηρεί στο μεγαλύτερο μέρος του την μορφή που είχε το 1602, και είναι καθόλου τυχαία ένα από τα δημοφιλέστερα τόσο για τους Γάλλους όσο και για τους ξένους επισκέπτες του.

Πώς θα πας εκεί: Με την Sky Express στο Παρίσι (από 90€ στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου) και από εκεί οδικώς σε δυόμιση ωρίτσες.

Castello di Miramare (Καστέλο ντι Μιραμάρε), Ιταλία



Ίσως το κάστρο με την ωραιότερη τοποθεσία στη λίστα μας, αυτό εδώ το κουκλί βρίσκεται ένα μισάωρο έξω από την Τεργέστη, η οποία είναι ιταλίδα στα χαρτιά αλλά βαλκάνια στην ψυχή και στη γεωγραφική θέση. Το Καστέλο ντι Μιραμάρε, που λες, που σημαίνει κυριολεκτικά «το καστράκι με την θέα στην θάλασσα» ήταν κάποτε η κατοικία του Αυστριακού Αρχιδούκα Φερδινάνδου Μαξιμιλιανού. Αγναντεύει τα τιρκουάζ νερά της Αδριατικής από ψηλά εδώ και έντεκα αιώνες, πράγμα που του χαρίζει άλλη μια πρωτιά, αυτή του παλαιότερου στη λίστα μας.

Πώς θα πας εκεί: Με τη Lufthansa στην Τεργέστη μέσω Φρανκφούρτης (163€ πήγαινε-έλα στα μέσα Δεκεμβρίου) και από εκεί οδικώς σε κάτι λιγότερο από 30 λεπτά.

Bran (Μπραν), Ρουμανία



Το Μπραν στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας είναι αυτό που ξέρεις ως «Κάστρο του Δράκουλα», παρ’ όλο που δεν είμαστε σίγουροι ούτε ότι ανήκε στον Βλαντ Τσέπες, ούτε ότι ο Μπραμ Στόκερ αναφερόταν σε αυτό όταν έγραφε την ιστορία του δικού του Δράκουλα. Έχουν όμως όλα αυτά καμία σημασία; Αν ρωτήσεις τα πλήθη που συρρέουν σε αυτό το πανέμορφο κάστρο του 13ου αιώνα, η απάντηση είναι όχι.

Πώς θα πας εκεί: Με την Aegean στο Βουκουρέστι (από 89€ πήγαινε-έλα τον Ιανουάριο) και από εκεί οδικώς σε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v