Τα παράλια του Ιονίου είναι οι ιδανικές σου διακοπές

Φανταστικές παραλίες, τέλειο φαγητό, ποτάμια, αρχαία, και πόλεις-έκπληξη. Έχουμε 10 καλούς λόγους να πας φέτος διακοπές στα παράλια της Ηπείρου.
Τα παράλια του Ιονίου είναι οι ιδανικές σου διακοπές

Γιατί οι παραλίες στα Σύβοτα είναι βγαλμένες από την Καραϊβική

Από τη μία η εξωτική Μπέλα Βράκα, με τις δύο παραλιούλες της να αγγίζονται, η μια απέναντι από την άλλη, και τα ρηχά τιρκουάζ νερά του Ιονίου να τις ενώνουν σε περπατήσιμη απόσταση, και από την άλλη η συγκλονιστική Πισίνα, με τα νερά της που μοιάζουν όντως πάρα πολύ με νερά πισίνας, στο ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Νικολάου, στο οποίο φτάνουμε με βαρκάκι από τα Σύβοτα.



Διαβάστε περισσότερα - Σύβοτα: Βουτιές σε πρασινογάλαζα νερά

Γιατί ο Αχέροντας είναι το ωραιότερο ποτάμι που περπάτησες ποτέ

Όχι, το «περπάτησες» δεν είναι λάθος ρήμα. Τα κρυστάλλινα, απολύτως παγωμένα νερά του, περπατιούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους, κι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσεις το μαγικό φαράγγι του ποταμού που οι αρχαίοι ημών θεωρούσαν πύλη για τον κάτω κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα - Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη

Γιατί η Πρέβεζα είναι η απόλυτη πόλη-έκπληξη

Η παλιά της πόλη είναι γεμάτη πλακόστρωτα καλντερίμια και χρωματιστά κτίρια με ηπειρώτικες, βενετσιάνικες και οθωμανικές αναφορές στην αρχιτεκτονική τους. Η προκυμαία της είναι η τέλεια απογευματινή βόλτα με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Και το κέντρο της είναι γεμάτο ολοζώντανα μπαράκια, café και μεζεδοπωλεία που σερβίρουν πεντανόστιμες ηπειρώτικες γεύσεις (λεπτομέρειες γι’ αυτά έχουμε παρακάτω).



Διαβάστε περισσότερα - Πρέβεζα: Στα σοκάκια μιας πόλης – έκπληξη

Γιατί στην Πάργα θα πιείς καφέ μέσα στο κάστρο

Και δεν είναι μόνο αυτό: Το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου απολαμβάνει πανοραμική θέα στα πολύχρωμα σπιτάκια μιας πόλης αμφιθεατρικά χτισμένης πάνω από τα διάφανα νερά του Ιονίου.



Τα πλακόστρωτα σοκάκια που ελίσσονται ανάμεσά τους περνούν κάθε τόσο πλάι σε μια λουλουδιασμένη αυλίτσα, ένα μπαλκονάκι που αγναντεύει το απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου, ένα ταρατσάκι στο οποίο απλώνει τραπέζια φωτισμένα από κεράκια ένα ατμοσφαιρικό café.

Διαβάστε περισσότερα - 5 προορισμοί που ακουμπούν στη θάλασσα της Ηπείρου

Γιατί η Νικόπολη είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα

Η πόλη που έχτισε ο (πρώτος και καλύτερος) ρωμαίος αυτοκράτορας Οκτάβιος Αύγουστος, για να γιορτάσει τη νίκη του απέναντι στον συνασπισμένο στόλο της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου είναι τόσο μεγάλη που χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να πας –σε δέκα λεπτά− από τη μια μεριά στην άλλη. Είναι, επίσης, μια από τις ωραιότερες αρχαίες πόλεις που περπάτησες ποτέ, με το γιγάντιο θέατρό της, το εντυπωσιακό ρωμαϊκό ωδείο, το στάδιο, και το Μνημείο του Οκτάβιου να αποτελούν μερικά μόνο από τα highlights της.



Διαβάστε περισσότερα - 4 εκδρομές στην Αρχαία Ελλάδα

Γιατί μπορείς κι εσύ να βουτήξεις στα νερά της Στυγός

Στο δέλτα του Αχέροντα, από την παραλία που λέγεται εύγλωττα Αμμουδιά, ξεκινούν βαρκάκια τα οποία μας ξεναγούν στα νερά της Στυγός, όπου σύμφωνα με τον θρύλο βούτηξε η Θέτις τον Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο –ναι, όλοι μπαίνουν στον πειρασμό να βραχούν «για πλάκα» με το αθάνατο νερό, και ναι, βάζουμε στοίχημα πως θα το κάνεις κι εσύ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις…



Διαβάστε περισσότερα - Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη

Γιατί το Καραβοστάσι είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου



Τα υπέροχα ανοιχτογάλαζα νερά του καταλήγουν σε μια τεράστια, χρυσαφένια αμμουδιά, η οποία χωρίζεται στα δύο από τα παγωμένα νερά του ποταμού με το μαγικό όνομα Παραμυθιώτης. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι μέσα από το φουντωτό πευκοδάσος πίσω της θα βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο του Δυμόκαστρου, για να απολαύσετε την πανοραμική του θέα στο απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου.

Γιατί το Νεκρομαντείο του Αχέροντα είναι ο πιο ατμοσφαιρικός (και κατά τι τρομακτικός) αρχαιολογικός χώρος που θα επισκεφθείς ποτέ



Τολμάς να κατέβεις ως άλλος Οδυσσέας στην πύλη του κάτω κόσμου; Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, το σημαντικότερο ίσως μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, οι χρησμοί του οποίου έρχονταν μέσα από τα λόγια των νεκρών (μπρρρ) βρίσκεται στον Μεσοπόταμο, πολύ κοντά στην Πρέβεζα, και λειτουργεί καθημερινά 8.00-20.00, με το εισιτήριο στα 8€ −ναι, κάποιος τρομακτικός συμβολισμός παίζει να υπάρχει σε όλα αυτά τα οκτάρια. Περισσότερα στο Υπουργείο Πολιτισμού, εδώ, εμείς φοβόμαστε να συνεχίσουμε.

Γιατί οι τιμές των δωματίων είναι καλές

Ενδεικτικά, ας πούμε, για το πρώτο μισό του Ιουλίου βρήκαμε ωραιότατα δωμάτια σε καταλύματα όπως ο Ξενώνας Βασιλική στην Πάργα (40€ το δίκλινο), το Corali Studios στην Αμμουδιά (50€ το δίκλινο), το Ξενοδοχείο Ουράνια στην Πρέβεζα (50€ το δίκλινο) ή το Hotel Elena στα Σύβοτα (65€ το δίκλινο).

Γιατί το φαγητό είναι συγκλονιστικό

Το έχουμε ξαναπεί πως η ηπειρώτικη κουζίνα συναγωνίζεται, κατά την ταπεινή μας άποψη, την κρητική για τον τίτλο της καλύτερης κουζίνας στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, όπου και αν καθίσετε για φαγητό (αποφεύγοντας, προφανώς, τις λίγες εξόφθαλμες τουριστοπαγίδες) θα φάτε από καλά έως καταπληκτικά. Στις δικές μας αδυναμίες συγκαταλέγονται η Ψάθα και το Τεμπελχανείο στην Πρέβεζα, ο Αχέροντας που απλώνει τα τραπεζάκια του δίπλα στην όχθη του ποταμού στη Γλυκή, ο Σάκης στην Πάργα, το Τρεχαντήρι στα Σύβοτα και η Θάλεια στην Πέρδικα.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v