10 τρόποι να ξεχωρίσεις μια καλή ταινία

Πώς θα ξεχωρίσεις μια καλή ταινία από μια φόλα; Σύντομος οδηγός για να ξέρεις τι σου γίνεται.
10 τρόποι να ξεχωρίσεις μια καλή ταινία

Δυστυχώς, δεν τις κάνουν πλέον όπως παλιά. Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά κάθε χρονιά οι ταινίες που πραγματικά αξίζουν είναι λίγες – πολύ λίγες.

Και πριν βιαστείτε να μας πείτε «κουλτούριάρηδες», «γραφικούς» και «σιγά μωρέ πώς κάνετε έτσι», να σας προλάβουμε λέγοντας σας ότι επουδενί δεν θεωρούμε ανάξιες mainstream ταινίες. Ούτε πετάμε τη σκούφια μας για κάθε νέα «ψαγμένη» παραγωγή.

Γιατί πολύ απλά το να ξεχωρίσεις μια ταινία από τη μετριότητα ή την απόλυτη σαπίλα βασίζεται σε συνδυασμό παραγόντων. Από το πόσα βραβεία έχει πάρει, μέχρι το πόσο δεμένο είναι το σενάριο και τι κριτικές έχει σε αξιόπιστες ιστοσελίδες.

Δες λοιπόν παρακάτω 12 τρόπους που θα σε κάνουν να αποκτήσεις σφαιρική άποψη για το αν η ταινία που βλέπεις – ή θα δεις – είναι καλή.

Έχει καλογραμμένο σενάριο ή το σενάριό της μοιάζει με τυρί Ολλανδίας στις τρύπες του οποίου άνετα θα πέρναγε νταλίκα;



Οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν σωστά τον χαρακτήρα που υποδύονται ή παρουσιάζονται ως σταρ που απλά παίζουν σε μια ταινία;

Θα την έβλεπες ξανά; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε σημαίνει ότι η ταινία ήταν καλή. Αν και σε αρκετές καλές ταινίες, μία προβολή είναι αρκετή.

Πού την πέτυχες; Σε μεταμεσονύκτια τηλεοπτική προβολή μεταξύ διαφημίσεων για απορρυπαντικά ή σε "ψαγμένο" concept;  Η Νova, για παράδειγμα, αν θέλεις να δεις βραβευμένες  ταινίες, επιλέγει την αφρόκρεμα των διεθνών παραγωγών, μέσα από πλήθος ταινιών που ήταν υποψήφιες ή πήραν βραβεία σε γκράντε σινεφίλ θεσμούς (Κάννες, Βερολίνο, Βενετία, Bafta, Χρυσές Σφαίρες. Όσκαρ και λοιπά).



Ποιος είναι ο κεντρικός ήρωας; Αν η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι ξεκάθαρη, τότε το σενάριο είναι για τα πανηγύρια. Ο κεντρικός ρόλος θα πρέπει να είναι διακριτός εξ’ αρχής.

Έγινε δημοσιογραφική προβολή; Στην Ελλάδα τουλάχιστον, το 99% των ταινιών που βγαίνουν στις αίθουσες και δεν έχουν δημοσιογραφική προβολή (άρα και κριτικές) αποδεικνύεται μετριότατο έως κακό.

Τι λέει η αφίσα της; Όσο περισσότερες κριτικές αναγράφει, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να είναι καλή. Αν όμως στην αφίσα δεν αναγράφεται απολύτως τίποτα πέραν των συντελεστών, τότε πιθανώς κάτι να μην πάει καλά.



Τι λένε οι κριτικές; IMDB, Rotten Tomatoes και αρκετά ακόμα sites με κριτικές ταινιών αποτελούν έναν καλό μπούσουλα για να καταλάβετε αν μια ταινία είναι καλή η πατάτα. Το πρώτο έχει κριτικές από χρήστες άρα «καθημερινούς ανθρώπους» και το δεύτερο συνδυάζει κριτικές από επαγγελματίες του χώρου. Ο συνδυασμός τους θα σας κάνει να βγάλετε καλά συμπεράσματα για το ποιόν της.

Πόσες υποψηφιότητες έχει; Αν η ταινία είναι υποψήφια για μια σειρά βραβείων σε διεθνή φεστιβάλ (π.χ. Κάννες, Βερολίνο, Όσκαρ κ.α.) τότε μάλλον είναι αρκετά καλή.

Πόσα βραβεία έχει πάρει; Αν έχει στις αποσκευές της αρκετές διακρίσεις σε αντίστοιχους θεσμούς, τότε και πάλι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι καλή. Δε γίνεται να δεις λόγου χάρη Χρυσό Φοίνικα Κανών ή Αργυρή Άρκτο Βερολίνου και να είναι πατάτα, ακόμα και αν δεν είναι του γούστου σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v