Φρέσκοι (και αδίστακτοι) γκάνγκστερς που αγαπήσαμε

Επικίνδυνοι, παράφρονες, αλλά πέρα για πέρα απολαυστικοί, πέντε γκάνγκστερ που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Φρέσκοι (και αδίστακτοι) γκάνγκστερς που αγαπήσαμε
Ναι, εντάξει, προφανώς και ο Βίτο Κορλεόνε είναι α. ανυπέρβλητος και β. μια ολόκληρη κατηγορία μόνος του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το Χόλιγουντ θα μπορούσε να μας αφήσει παραπονεμένους τις τελευταίες δεκαετίες. Πραγματικοί και φανταστικοί, οι απολαυστικοί (αντι)ήρωες που ακολουθούν, βάζουν ο καθένας το δικό του λιθαράκι στο πάνθεον των γκανγκστερικών ταινιών.

Ο Frank Costello του Πληροφοριοδότη (The Departed, 2006)



Ο μέγας Τζακ Νίκολσον δίνει ρέστα και παραδίδει μαθήματα υποκριτικής, ως Φρανκ Κοστέλο, στην ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε που σάρωσε τα Όσκαρ. Ο γκάνγκστερ του είναι βασισμένος στον διαβόητο Whitey Bulger, τον ιρλανδο-αμερικάνο μαφιόζο που έδρασε στη Βοστώνη τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, και ο οποίος υπήρξε όντως πληροφοριοδότης του FBI.

Οι Ronald και Reginald Kray του Legend (Δίδυμοι Θρύλοι, 2015)



Οι δίδυμοι Kray ήταν ο φόβος και ο τρόμος στο East End του Λονδίνου τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ένοπλες ληστείες, εμπρησμοί, απαγωγές, επιθέσεις και δύο (τουλάχιστον) φόνοι, αυτοί των Jack "the Hat" McVitie και George Cornell, συγκαταλέγονται στο ρόστερ των επιτυχιών τους. Στην ταινία του Μπράιαν Χέλγκλαντ, που έσπασε ταμεία την χρονιά που μας πέρασε, ο Τομ Χάρντι τους δίνει σάρκα και οστά. Κι εμείς δεν χορταίνουμε να τον απολαμβάνουμε, στα κανάλια Novacinema, αλλά και ό,τι ώρα και όσες φορές θέλουμε, χάρη στην υπηρεσία Nova On Demand, που δεν έχει καμία επιπλέον χρέωση.

Ο John Dillinger του Δημόσιου Κινδύνου (Public Enemies, 2009)



«Μεγάλωσα σε μια φάρμα στο Mooresville της Ιντιάνα. Η μάνα μου πέθανε όταν ήμουν τριών, κι ο πατέρας μου με έσπαγε στο ξύλο επειδή δεν ήξερε κανέναν καλύτερο τρόπο να με μεγαλώσει. Μου αρέσει το μπέιζμπολ, οι ταινίες, τα καλά ρούχα, τα γρήγορα αυτοκίνητα, το ουίσκι, κι εσύ. Τι άλλο θες να μάθεις;». Ο Τζόνι Ντεπ είναι ένας από τους απολαυστικότερους Τζον Ντίλιντζερ που πέρασαν ποτέ από τη μεγάλη οθόνη, σε αυτή την φοβερή ταινία του Μάικλ Μαν.

Ο Brick Top της Αρπαχτής (Snatch, 2000)



Ο «βασιλιάς» των γκανγκστερικών ταινιών, Γκάι Ρίτσι, βρίσκει στο πρόσωπο του Άλαν Φορντ τον ιδανικό ενσαρκωτή του αδίστακτου γκάνγκστερ που ταΐζει τους εχθρούς του ζωντανούς στα γουρουνάκια του, καθώς εκτοξεύει απειλές σε άψογη βρετανική προφορά η οποία ταιριάζει περισσότερο σε λόρδο και λιγότερο σε αρχηγό του οργανωμένου εγκλήματος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v