Πλανητάριο: Από τη Γη στην άκρη του Σύμπαντος

Από τον κρατήρα ενός ηφαιστείου στη Χαβάη, στην κορυφή του Έβερεστ, κι από εκεί στην άκρη του γαλαξία... Ζήστε τη μοναδική εμπειρία ενός interactive ταξιδιού στο χώρο και το χρόνο, επιλέγονας τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε και την ανάλυση την οποία θέλετε, στο νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.
Πλανητάριο: Από τη Γη στην άκρη του Σύμπαντος

Αν η ιδέα να εξερευνήσετε μακρινές περιοχές του πλανήτη, όπως είναι η κορυφή του Έβερεστ, οι ακτές της Αυστραλίας ή ο κρατήρας ενός ηφαιστείου στη Χαβάη, αλλά και να δείτε ”από κοντά” τους κρατήρες της Σελήνης ή τους δορυφόρους του Δία εν κινήσει, μοιάζει γοητευτική, μία επίσκεψη στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο σίγουρα θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Με επιφάνεια θόλου, πάνω στον οποίο γίνονται οι προβολές, 950 τετραγωνικά μέτρα, και διάμετρο 25 μέτρα, το νέο Πλανητάριο όχι μόνο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον προκάτοχό του, που δημιουργήθηκε το 1966, αλλά αποτελεί και το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό Πλανητάριο στον κόσμο.

Από το Νοέμβριο του 2003, οπότε και ανακαινίστηκε, στόχος του Πλανηταρίου, όπως και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ευγενίδου στο οποίο ανήκει, παραμένει η γνωστοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης στο ευρύ κοινό, καθώς και η προβολή και διάδοση του σύγχρονου τεχνολογικού πολιτισμού.

Μάλιστα, με την ανανέωση του προγράμματος προβολών του, οι οποίες πλέον, εκτός από τα ψηφιακά προγράμματα, περιλαμβάνουν και ταινίες μεγάλης οθόνης, τις λεγόμενες iWERKS, οι οποίες έχουν δεκαπλάσια επιφάνεια εικόνας από τις ταινίες που προβάλλονται κανονικά στους κινηματογράφους, το νέο Πλανητάριο φιλοδοξεί να προσελκύσει περισσότερο κόσμο από τον προκάτοχό του, και έτσι να γνωρίσει τα επιτεύγματα των πλέον σύγχρονων επιστημών σε όσο το δυνατό πολυπληθέστερο κοινό.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Πλανηταρίου είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Συνδυάζοντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ισχυρά προβολικά συστήματα υψηλής ανάλυσης, όπως τα DigistarTM και Digital SkyTM, το σύστημα S-M ProjectionTM, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προσομοιώνει τις κινήσεις των αντικειμένων αυτών χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν ή το μέλλον και τη σειρά ψηφιακών προβολικών συστημάτων βίντεο, DVD κλπ. Digital Multimedia SystemTM. Το επτακάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου SS 6.1 Digital Surround Sound SystemTM μεταφέρει, με τη βοήθεια 44 ειδικών στοιχείων τη μουσική και την αφήγηση των παραστάσεων στην αίθουσα.

Η καινοτομία, όμως, που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η δυνατότητα των χρηστών να συμμετέχουν στην εκάστοτε προβολή, και να την κατευθύνουν κατά βούληση, με τη βοήθεια διαδραστικών κουμπιών που βρίσκονται εγκατεστημένα στο πλάι των καθισμάτων. Για παράδειγμα, την ώρα που παρακολουθείτε ένα διαπλανητικό ταξίδι, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μία συγκεκριμένη διαδρομή, να μεγεθύνετε ή να μικρύνετε την εικόνα του πλανήτη που φαίνεται απέναντι ή να αλλάξετε την οπτική γωνία.

Οι προβολές του Ψηφιακού Πλανηταρίου για το ευρύ κοινό πραγματοποιούνται από Τετάρτη έως και Παρασκευή από τις 17.30 έως τις 20.30, και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.30 έως τις 20.30, ανά μία ώρα. Η είσοδος για το κοινό είναι από την οδό Πεντέλης, αριθμός 11. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 6 ευρώ για τις ψηφιακές παραστάσεις και 8 ευρώ για τις ταινίες iWERKS, ενώ η είσοδος για στρατιώτες, πολυτέκνους, άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες και εργαζόμενους στα ΜΜΕ είναι δωρεάν. Οι αντίστοιχες τιμές για μαθητές και φοιτητές είναι 4 και 5 ευρώ.

Εισιτήρια για όλες τις προβολές προπωλούνται στο Ταμείο του Ιδρύματος, Δευτέρα και Τρίτη από τις 9.00 έως τις 14.00 και Τετάρτη έως Κυριακή από τις 9.30 έως τις 14.30 μ.μ. και από τις 15.30 έως τις 20.00. Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών, καθώς και πληροφορίες για την κάθε παράσταση μπορείτε να πληροφορηθείτε στο site του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ηρώ Κουνάδη

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Ίδρυμα Ευγενίδου, Συγγρού 387, 175 64 Π.Φάληρο, τηλ.: 210 9469641, 210 9469600

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v