Τα μυστικά των ρεκόρ Guinness

Περισσότερες από 2.500 τρύπες σε ένα σώμα, μουστάκια μήκους δύο μέτρων και πτώση από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο. Τα ρεκόρ του διάσημου βιβλίου είναι μνημεία υπερβολής και συχνά... ανοησίας. Πώς πιστοποιούνται τα νέα ρεκόρ και πώς λειτουργεί η συντακτική ομάδα του ”αιώνιου best seller”;
Τα μυστικά των ρεκόρ Guinness

Πηγή: FT.com

του Richard Donkin

Ο Craig Glenday μου γνέφει συνωμοτικά. ”Μόλις θέσαμε τους όρους για ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Μπορείς να προσπαθήσεις να το κάνεις δικό σου”.

Είναι ένας πειρασμός. Δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας, αλλά και η ευκαιρία για ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ Guinness, για το μεγάλο πράσινο βιβλίο που λαμπυρίζει στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων τους τελευταίους δύο μήνες, που βγήκε η τελευταία του έκδοση.

Εάν δεν έχετε σκοντάψει πάνω του κάποιο πρωί, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε αγόρι σε προεφηβική ηλικία στο σπίτι σας. Τα αγόρια ηλικίας 12 έως 14, αλλά και οι μητέρες τους που αγοράζουν το βιβλίο, είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο, το target group του. Οι πατεράδες, οι οποίοι καταλήγουν να το διαβάζουν με ένα ποτήρι ποτό το βράδι των Χριστουγέννων, βρίσκονται χαμηλότερα στη στοχοθεσία του marketing.

O Glenday είναι ο αρχισυντάκτης του βιβλίου που είναι γνωστό σε εκατομμύρια κόσμου ως το Βιβλίο Guinness. Η διασημότητά του είναι το όνειρο κάθε διαφημιστή. Αλλά αυτή η ευλογία είναι πολλές φορές και κατάρα.

Δίπλα στον Glenday, στην αίθουσα συνεδριάσεων που βρίσκεται στα κεντρικά της εκδοτικής εταιρίας στο Λονδίνο, κάθεται ο Alistair Richards, ο γενικός διευθυντής.

”Πλέον, λεγόμαστε Guinness World Records”, μου εξηγεί. ”Αυτό έχει προκύψει μετά από συμφωνία με την Diageo, όταν μας πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα το 1997. Η Diageo δεν ήθελε να υπάρχει περίπτωση σύγχυσης με το δικό της εμπορικό σήμα Guinness, οπότε ζήτησαν, η λέξη Guinness να είναι όσο κοντά γίνεται στις λέξεις World Records”.

Το βιβλίο αγοράστηκε έναντι περίπου 45 εκατ. στερλινών από την Gullane Entertainment, πλέον θυγατρική της HIT Entertainment, παραγωγό παιδικών προγραμμάτων όπως το ”Μπομπ ο Χτίστης” και το ”Thomas, the Tank Engine”.

Είχε ξεκινήσει ως ένα event με στόχο τη διασκέδαση, από τη ζυθοποιία Guinness στην Ιρλανδία, ως αποτέλεσμα περισσότερο της ιδιοτροπίας του αφεντικού της. Έκτοτε έχει αναπτυχθεί σε ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, απολαμβάνοντας αναγνωρισιμότητα ίσως και μεγαλύτερη από τη διάσημη μαύρη μπίρα.

Το βιβλίο Guinness διέπεται από μια σπάνια μορφή ανεξαρτησίας. Το μεγαλύτερο best seller όλων των εποχών είναι ευρύτερα αποδεκτό ως ο αυτοδίκαιος κριτής των μετρήσιμων υπερβολών: ρεκόρ μεγέθους (μεγαλύτερα-μικρότερα), ύψους (μακρύτερα-κοντύτερα), δύναμης και -ρίχνοντας μια ματιά στα περιεχόμενα- ηλιθιότητας.

Η παγκόσμια ελκυστικότητά του έχει δημιουργήσει μια ”οικογένεια” κατόχων ρεκόρ και μανιακών με τα ρεκόρ όλων των ειδών. Ο Tom Leppard, κάτοικος του νησιού Isle of Skye στη Σκωτία, παραδείγματος χάριν, έχει τατουάζ στο 99,9% του δέρματός του και αυτοαποκαλείται ”ο άνθρωπος - λεοπάρδαλη”.

Επίσης, υπάρχει η Elaine Davidson, η γυναίκα με τις περισσότερες τρύπες, η οποία έχει τρυπήσει το σώμα της 2.520 φορές. Για να διαπιστωθεί η ακρίβεια του ισχυρισμού της, κάποιος από την ομάδα του Glenday αναγκάσθηκε να τις μετρήσει μία-μία, ακόμη και αυτές που κρύβονται εκεί που δεν βλέπει ποτέ ο ήλιος.

Αυτές είναι εθελούσιες ”μετατροπές” σωμάτων, αλλά πολλοί εξασφαλίζουν το ρεκόρ τους μέσω της γέννησής τους και μόνο. Ο πιο ψηλός άνθρωπος, ο κινέζος Xi Shun με ύψος 2 μέτρα και 36 εκατοστά, είναι τόσο πρόσφατο εύρημα που δεν έχει καν προλάβει να συμπεριληφθεί στην έκδοση του 2006.

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα από τα ρεκόρ που μπορούν να οδηγήσουν τους ισχυριζόμενους σε διαφωνία -ο δεύτερος ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι μόλις 3 εκατοστά κοντύτερος- οι κριτές προβαίνουν σε έξι διαφορετικές μετρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για να συνυπολογίσουν και τη φυσιολογική οριακή συρρίκνωση που εμφανίζεται όταν κάποιος στέκεται όρθιος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα γραφεία της εταιρίας, στον όγδοο όροφο ενός σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων στο δρόμο Euston του Λονδίνου, είναι γεμάτα με ενθύμια από τους μεγαλύτερους κατόχους ρεκόρ στην ιστορία του. Ένα τεράστιο παπούτσι, αλλά και ένα πόστερ με ένα ζευγάρι μάτια που πετάγονται από τις κόγχες τους, ξεχωρίζουν. Τα μάτια ανήκουν στον Kim Goodman, που μπορεί να τα ”πετάξει” περίπου 1 εκατοστό έξω από τις κόγχες τους.

Ο Goodman είναι ένας από τους πιο τυχερούς μεταξύ των περίπου 60.000 περιπτώσεων που εξετάζονται ετησίως. Από αυτούς, περίπου 1.000 θα λάβουν τα πιστοποιητικά που αναγνωρίζουν το ρεκόρ τους και μόλις ένα μέρος από αυτούς θα καταφέρει να μπει στο βιβλίο.

”Είμαστε σαν μια οικογένεια και υπάρχει συχνή επικοινωνία με τους κατόχους των ρεκόρ στο βιβλίο”, εξηγεί ο Glenday.

Ο Donald Gorske, o οποίος έχει το διόλου αξιοζήλευτο ρεκόρ των περισσότερων καταναλωμένων Big Μacs, είναι στα 20.500 και βελτιώνει συνεχώς το ρεκόρ του, στέλνοντας κάρτες στο βιβλίο, μαζί με τις αποδείξεις πληρωμής από την αλυσίδα fast food.

Ωστόσο, πλέον τα ρεκόρ που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού έχουν αλλάξει. ”Μας αρέσουν τα ρεκόρ φαγητού αλλά τα έχουμε μεταβάλει, στο πόσο μπορεί να φάει κάποιος σε μια μικρή χρονική περίοδο. Αυτό εξυπηρετεί από δύο πλευρές: είναι πιο ασφαλές και κάνει τους ανθρώπους να νομίζουν ότι μπορούν να το ξεπεράσουν”, εξηγεί ο Alistair Richards.

Ο εκδότης έχει γίνει ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά στις συνέπειες της επιθυμίας των ανθρώπων να μπουν στο βιβλίο των ρεκόρ. Μια σημείωση στην τελευταία έκδοση υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ότι τα ρεκόρ ”βαρύτερων κατοικίδιων” δεν είναι πλέον αποδεκτά, δεδομένου ότι κάποιοι προσπαθούσαν να ταΐσουν τα ζωντανά τους με τη βία.

Οι άνθρωποι θα κάνουν επικίνδυνα και τρελά πράγματα, είτε τα καταγράφουμε είτε όχι”, εξηγεί ο Glenday, αναφέροντας για παράδειγμα την τελευταία ιαπωνική τρέλα που αποκαλείται banzai skydiving, όπου οι συμμετέχοντες ρίχνουν τα αλεξίπτωτά τους έξω από το αεροπλάνο, κατόπιν πέφτουν και οι ίδιοι από πίσω τους και προσπαθούν να τα πιάσουν πέφτοντας. Αυτό σίγουρα μπαίνει στο βιβλίο.

Τα προσωπικά ενδιαφέροντα του ίδιου του Glenday, ωστόσο, δείχνουν να κλίνουν προς τις εμμονές. Όταν του ζήτησα να μου δείξει τα αγαπημένα του ρεκόρ από το βιβλίο, μου αναφέρει την αλυσίδα του Gary Duschl με περισσότερα από ένα εκατομμύριο προσεκτικά συνδεμένα περιτυλίγματα τσίχλας, με μήκος 46.053 πόδια (περίπου 15 χλμ).

Κάποια ρεκόρ όπως αυτό του Kopi Luwak, του ακριβότερου καφέ στον κόσμο, φαίνονται αρκετά απλά, μέχρι τη στιγμή που θα διαβάσει κανείς ότι οι σπόροι του συλλέγονται από τα περιττώματα της μοσχογαλής της Σουμάτρα, μια εντυπωσιακή ”είδηση” για ένα αγόρι 13 ετών.

Ο εκδότης αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αναφορές ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα βήμα επίδειξης για διεστραμμένους και ιδιότροπους. Η αφοσίωσή του στη μέτρηση μαζί με την επιμονή του κάθε καταχώριση να καθιερώνει ένα ρεκόρ, εξηγεί, είναι αυτό που το κάνει να διαφέρει από ανάλογες τηλεοπτικές εκπομπές.

”Για παράδειγμα”, επισημαίνει, ”υπάρχει κάποιος που έχει χωρίσει τη γλώσσα του στα δύο και μπορεί να κουνά κάθε κομμάτι της ανεξάρτητα. Αλλά, πού είναι το ρεκόρ;”.

Πηγή: FT.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v