Οι ποδηλατοβόλτες που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα

Στις αθηναϊκές εξοχές, δίπλα στη θάλασσα, ακόμα και σε επίσημους ποδηλατόδρομους (ω ναι, έχουμε). Αυτές είναι οι καλύτερες ποδηλατοβόλτες στην Αθήνα.
Οι ποδηλατοβόλτες που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Χωρίς το κρύο του χειμώνα να μας κάνει δωρεάν μεν επώδυνο δε λίφτινγκ στο πρόσωπο, και χωρίς τον ήλιο του καλοκαιριού να απαιτεί 10 ευρώ σε έξοδα αντηλιακού, η εποχή είναι ιδανική για να βολτάρουμε στην πόλη επάνω σε δύο ρόδες. Ιδού μερικές από τις καλύτερες διαδρομές για αρχάριους και μη.

Η επίσημη: Από το Γκάζι στο ΚΠΙΣΝ

Ο πρώτος μεγάλος «επίσημος» ποδηλατόδρομος της Αθήνας παραδόθηκε πέρυσι, ενώνει το Γκάζι με το φαληρικό Δέλτα, και παρά τις όποιες αστοχίες του, είναι μια από τις πιο απολαυστικές διαδρομές που μπορείτε να κάνετε στην πόλη. Η διαδρομή ξεκινά κάτω από την γέφυρα του Πουλόπουλου, στη διασταύρωση Ερμού και Θεσσαλονίκης, σχεδόν απέναντι από την Τεχνόπολη και ακολουθεί τις γραμμές του ηλεκτρικού ως τον σταθμό του Ταύρου. Εν συνεχεία, κινείται παράλληλα με το ποτάμι στην οδό Ιλισσού, μέχρι να φτάσει στην Καλλιθέα και να καταλήξει από εκεί στο πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ και εδώ, μαζί με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση του ποδηλατόδρομου. 



Με θέα θάλασσα: Από το Φάληρο ως την Γλυφάδα

Μπορεί να μην το έχετε προσέξει ποτέ, αν δεν μένετε στην περιοχή ή περνάτε μόνο με το αυτοκίνητο, αλλά σε όλο το μήκος της Παραλιακής, παράλληλα με τον δρόμο και τις γραμμές του τραμ, κοντά στη θάλασσα, υπάρχουν φαρδιά πεζοδρόμια και παράδρομοι ιδανικοί για ποδηλατάδες –ειδικά το απόγευμα, εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, όταν η θέα στη θάλασσα είναι μαγευτική. Αν δεν μένετε κοντά, ιδανική λύση είναι να πάρετε τον Ηλεκτρικό μέχρι το Φάληρο (ποδήλατα επιτρέπονται όλες τις ώρες και ημέρες, στο πρώτο και το τελευταίο βαγόνι). Αν προτιμάτε την εναλλακτική του αυτοκινήτου, μπορείτε να το αφήσετε σε ένα από τα πολλά και δωρεάν parking του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ή των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Δέλτα του Φαλήρου και να συνεχίσετε με το ποδήλατο. Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες απ’ όλη την διαδρομή έχει το Cyclist.gr.  



Η ιδανική για αρχαρίους: Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στην Πλατεία Υμηττού

Αν θέλετε να επιχειρήσετε την πρώτη σας ποδηλατοβόλτα, αλλά φοβάστε την κίνηση/ τις μεγάλες πολύβουες λεωφόρους/ τις διασταυρώσεις που θα χρειαστεί να διασχίσετε/ τις ανηφόρες για τις οποίες φημίζεται η Αθήνα, αυτή είναι η ιδανική διαδρομή για να ξεπεράσετε όλους σας τους φόβους με τη μία. Με συνολικό μήκος 2,2 χιλιόμετρα, αποφεύγει έξυπνα τις μεγάλες ανηφόρες του Υμηττού, κινείται σε δρόμους με ελάχιστη κίνηση και υπόσχεται να σας κάνει να αγαπήσετε τις αθηναϊκές ποδηλατάδες. Δείτε τον χάρτη της διαδρομής εδώ.

Η εξοχική: Το Τατόι

Αγαπημένος προορισμός για κάθε Αθηναίο ποδηλάτη, η Πάρνηθα γενικώς και η περιοχή γύρω από τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι πιο συγκεκριμένα, είναι γεμάτη ειδυλλιακές διαδρομές –σε χωματόδρομους, κατά κύριο λόγο. Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε το ένστικτό σας και να χαθείτε στο εκτενέστατο δίκτυο μονοπατιών στα δάση, η Trekking Hellas Πάρνηθας διοργανώνει εδώ μια τρίωρη ποδηλατάδα την τρίτη Κυριακή κάθε μήνα, με κόστος συμμετοχής 22€ το άτομο. Λεπτομέρειες εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v