Σούπερ online διευθύνσεις για να μορφωθείτε δωρεάν

Τι θέλετε να μάθετε; Αγγλικά; Ιστορία; Οικονομικές επιστήμες; Αστροφυσική; Τα έχουμε όλα, δύο κλικ του ποντικιού σας μακριά.
Σούπερ online διευθύνσεις για να μορφωθείτε δωρεάν
της Ηρώς Κουνάδη

«Ένας από τους μεγαλύτερους μου φόβους είναι πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να εξηγήσω σε έναν εξωγήινο, ή σε κάποιον που έχει ταξιδέψει στον χρόνο από το μακρινό παρελθόν στο σήμερα, πως κρατάω στα χέρια μου μια συσκευή η οποία μου δίνει πρόσβαση σε όλη την γνώση της ανθρωπότητας από τις απαρχές της Ιστορίας μέχρι σήμερα, κι εγώ τη χρησιμοποιώ για να βλέπω φωτογραφίες με γάτες και να ανοίγω πολιτικούς καυγάδες με αγνώστους». Το έγραψε κάποιος (πού αλλού;) στο Facebook, και είναι αστείο, και ταυτόχρονα και θλιβερά αληθινό –αλλά μόνο αν το θέλετε. Αν δεν το θέλετε, οι παρακάτω διευθύνσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε τις πλήρεις δυνατότητες του internet, για να μάθετε πράγματα. Τι πράγματα; Ό,τι τραβά η όρεξή σας!

Minute Physics

Τι είναι η βαρύτητα; Πώς εξηγείται το Παράδοξο των Διδύμων; Πόσο άπειρες εφαρμογές έχει η Φυσική στην καθημερινή μας ζωή; Είναι καλύτερα να τρέχεις ή να περπατάς στη βροχή για να βραχείς λιγότερο; Όσα πάντα θέλατε να μάθετε για την Φυσική, σε βιντεάκια που διαρκούν από 1 έως 3 λεπτά το πολύ.

CGP Grey

Πόσες χώρες υπάρχουν στον κόσμο; Τι ακριβώς είναι, και πώς λειτουργεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποια είναι, επιτέλους, η διαφορά ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και το Ηνωμένο Βασίλειο; Σύντομα, εύγλωττα και αστεία βιντεάκια εξηγούν όσα πρέπει να ξέρετε για την Γεωγραφία, την Πολιτική, την Οικονομία και την Ιστορία.

Khan Academy

Δωρεάν online μαθήματα για μια σειρά θεμάτων που περιλαμβάνουν Μαθηματικά (για πολύ αρχάριους και πολύ προχωρημένους), Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αστρονομία, Ιστορία, Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Αγγλική Γραμματική.

Coursera

Τα (δωρεάν και online) μαθήματα εδώ δεν βασίζονται αποκλειστικά στα βιντεάκια, αλλά περιλαμβάνουν επίσης ασκήσεις, εργασίες και διασκεδαστικά κουίζ. Καλύπτεται, δε, μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων, από την Πληροφορική και τα Μαθηματικά, μέχρι τις θρησκείες του κόσμου και το marketing.

Stanford University

Ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου προσφέρει τις διαλέξεις του σε δωρεάν online βίντεο, που καλύπτουν ευρύτατη γκάμα θεμάτων, από Φιλοσοφία μέχρι Ιατρική.

Open Yale

Άλλο ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο, που προσφέρει τα μαθήματά του σε βίντεο, κείμενα και σημειώσεις. Έχει πολλά διαφορετικά και ενδιαφέροντα μαθήματα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας και αρκετή Χημεία, Φυσική και Βιολογία. Τα βιντεάκια του στο YouTube έχουν και αγγλικούς υπότιτλους, για όσους δε νιώθετε άνετα με το (σκέτο) listening.

(*) Δεν ξέρετε αγγλικά; Εδώ έχουμε όλες τις διευθύνσεις για να μάθετε, δωρεάν.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v