Μαθήματα μαγειρικής: Πού και με πόσα θα μάθετε

Ολοκληρωμένα πτυχία, ταχύρρυθμα μαθήματα και ολιγόωρα σεμινάρια. Δείτε πού και με πόσα θα μπορέσετε να μάθετε την… νόστιμη τέχνη της μαγειρικής.
Μαθήματα μαγειρικής: Πού και με πόσα θα μάθετε
Η μαγειρική είναι ένα χόμπι το οποίο είτε αγαπάς είτε μισείς. Από τη στιγμή που θα το αγαπήσεις όμως, δε θέλει και πολύ να μπει μέσα σου το μικρόβιο που θα σε κάνει να την ψάξεις λίγο παραπάνω και να ανοίξεις νέους ορίζοντες.

Συνεχιστές αυτού του… μικροβίου είναι οι σχολές και τα ΙΕΚ μαγειρικής στην Ελλάδα, τα οποία είτε μέσω ταχύρρυθμων μαθημάτων, είτε μέσω διετών σπουδών σας παρέχουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις (σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό) για να ασχοληθείτε ερασιτεχνικά ή – γιατί όχι;- επαγγελματικά με την μαγειρική. 

Le Monde

Από τις πλέον αναγνωρίσιμες σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα, η Le Monde διαθέτει δύο βασικά πτυχία για σεφ: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας και Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής. Στο πρώτο θα αποκτήσετε όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορέσετε να δουλέψετε σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering και κρουαζιερόπλοια. Η φοίτηση είναι διετής και ξεκινά κάθε Οκτώβριο. Το δεύτερο πτυχίο, αφορά εκείνους που θέλουν να ανοίξουν το δικό τους ζαχαροπλαστείο ή αρτοποιείο και διαρκεί επίσης δύο χρόνια. Παράλληλα, διαθέτει πτυχία για Hotel και Tourism Management, καθώς και κέντρο δια βίου μάθησης με ειδικότητες όπως Bartender, Sommelier, Eurochef κ.α. Οι τιμές των κύκλων σπουδών και των σεμιναρίων, όμως ενημερωθήκαμε, βρίσκονται υπό διαμόρφωση αυτήν την περίοδο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, επομένως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία της σχολής για να ενημερωθείτε σχετικά. 

Chef d’ Oeuvre 

Η εξειδικευμένη σχολή γαστρονομίας στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει στους ενδιαφερόμενους δύο προγράμματα σπουδών. Το πρώτο αφορά την Επαγγελματική Μαγειρική και περιλαμβάνει την εκμάθηση όλων των δεξιοτήτων που φτιάχνουν επαγγελματίες σεφ (κόστος 3.150€), ενώ το δεύτερο την Ζαχαροπλαστική/Αρτοποιία (κόστος: 3.150€). Και τα δύο προγράμματα διαρκούν δύο έτη (Οκτώβριος – Ιούνιος). Το κόστος εγγραφής ανέρχεται στα 450€ και την αίτηση εγγραφής θα βρείτε εδώ. Παράλληλα, η σχολή διαθέτει και επιμορφωτικά σεμινάρια από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο για ερασιτέχνες και επαγγελματίες, με τις δηλώσεις να πραγματοποιούνται μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Το κόστος των σεμιναρίων κυμαίνεται από 800€ μέχρι 2.200 ευρώ και εξαρτάται από το πόσες φορές την εβδομάδα θα συμμετέχετε. 

La Chef

Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1989 στη Θεσσαλονίκη και είναι η μοναδική σχολή για σεφ στην Ελλάδα η οποία έχει μόνο δύο βασικά πτυχία, για Chef Μάγειρες και για Chef Ζαχαροπλάστες. Αντίστοιχα, η σχολή προσφέρει και δύο ενισχυτικά προγράμματα σπουδών για βοηθό Μάγειρα και βοηθό Ζαχαροπλάστη. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται τέλη Οκτωβρίου, ενώ συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής στην ιστοσελίδα της σχολής. Τα δίδακτρα κυμαίνονται ξεκινούν από 2.800€ για δύο συνολικά έτη, αλλά μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης και κατόπιν συνεννόησης με τη σχολή.

Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος

Σεμινάρια από ξένους διακεκριμένους εισηγητές (Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Κύπρος, Γερμανία), αλλά και από μέλη της διοργανώνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος για τη νέα σεζόν (Νοέμβριος – Απρίλιος), καθώς επίσης και σεμινάρια για τους young chefs, δηλαδή εκείνους που μόλις έχουν ολοκληρώσει τους κύκλους σπουδών στις σχολές. Η διάρκεια των σεμιναρίων με ξένους εισηγητές είναι συνολικά δέκα ώρες, ενώ των Ελλήνων είτε τέσσερις είτε οκτώ (δύο ημερών). Όσον αφορά τη θεματολογία τους, θα εστιάζουν μεταξύ άλλων στην μοριακή γαστρονομία, sous vide, ζαχαροπλαστικής, ISO 2000 και carving. Το κόστος των σεμιναρίων κυμαίνεται από 5€ μέχρι 200€, ενώ οι αιτήσεις θα ανοίξουν τις προσεχείς ημέρες, στην ιστοσελίδα της Λέσχης.

Cookery Club

Δύο κύκλους μαθημάτων για την μαγειρική τέχνη, έναν ολοκληρωμένο σε 12 μαθήματα και έναν μικρό με πέντε μαθήματα, προσφέρει το Cookery Club στους απανταχού λάτρεις της μαγειρικής. Ο ολοκληρωμένος κύκλος μαθημάτων κοστίζει 920€, ενώ ο ταχύρρυθμος 550€.  Παράλληλα διοργανώνει κάθε μήνα αρκετά σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο. Για παράδειγμα, αυτόν τον μήνα θα βρείτε μαθήματα παρασκευής Meat Loaf, Street Food: Πάτα- Ούγγα, Πιροσκί, Χουνκιάρ και πολλά ακόμα που θα βρείτε εδώ.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v