ΑΘΗΝΕΟ: Η δημιουργική ζυθοποιία βρίσκει τον χώρο της

Ο πρώτος χώρος δημιουργικής ζυθοποιίας στην Ελλάδα είναι γεγονός. Καλωσορίζουμε το ΑΘΗΝΕΟ, μια μονάδα παραγωγής μπύρας, αλλά και ιστορίας και πολιτισμού.
ΑΘΗΝΕΟ: Η δημιουργική ζυθοποιία βρίσκει τον χώρο της
Στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της Ζυθοποιείο, ξεκινάει κάτι νέο που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς για την ιστορία και την παράδοση της μπίρας στη χώρα μας: Πρόκειται για το ΑΘΗΝΕΟ, τον πρώτο χώρο Δημιουργικής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα. Μια μονάδα παραγωγής νέων ειδών μπίρας, αλλά επίσης, ιστορίας, πολιτισμού και νέων ιδεών.

Το ΑΘΗΝΕΟ είναι ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο, ένα κέντρο αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας, ένας πυρήνας καινοτομίας, γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης, τέχνης και ψυχαγωγίας. Στο νέο πολύ-λειτουργικό χώρο, οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, καθώς ανακαλύπτοντας έναν ιστορικό βιομηχανικό χώρο πρότυπα επανασχεδιασμένο, θα μπορούν επίσης να μυηθούν στα μυστικά της ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα, να πειραματιστούν με τα συστατικά της, αλλά και να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της.

Από τα καζάνια του ΑΘΗΝΕΟ θα βγαίνουν απαστερίωτες μπύρες, κυρίως Lager και Ale, με την προσθήκη εκλεκτών τοπικών προϊόντων, πλούσια αρώματα και έντονες γεύσεις, που θα παράγονται με 100% ελληνικό κριθάρι και ποικιλίες αρωματικών λυκίσκων.
Θα είναι διαθέσιμες κυρίως σε βαρέλι 20 λίτρων σε περιορισμένη και επιλεγμένη διανομή και θα παράγονται χειροποίητα, χωρίς αυτοματοποίηση στη διαδικασία ζυθοποίησης.
Το ΑΘΗΝΕΟ θα παράγει τέσσερις διαφορετικές γεύσεις μπύρας το χρόνο, ταιριάζοντας ουσιαστικά μια νέα γεύση σε κάθε εποχή. Η πρώτη μπύρα, που έχει ήδη παραχθεί από τους μικροζυθοποιούς του ΑΘΗΝΕΟ, είναι η ιδιαίτερα αρωματική ΑΘΗΝΕΟ#1, μια γνήσια Lager στα συστατικά της οποίας κυριαρχούν το μέλι και ο κόλιανδρος.

Στο ΑΘΗΝΕΟ θα πραγματοποιούνται επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ιστορία της μπίρας, τη διαδικασία ζυθοποίησης και τα είδη της, καθώς και γευσιγνωσίες. Παράλληλα, θα έχει σύγχρονη αισθητική και ταυτόχρονα έντονες αναφορές στο παρελθόν, αφού στο χώρο θα λειτουργεί ένα μικρό αλλά περιεκτικό Μουσείο για τη μπίρα και την ιστορία της, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά οπτικό υλικό για την μακραίωνη διαδρομή της μπίρας από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, καθώς και παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό για την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Το Μουσείο του ΑΘΗΝΕΟ δημιουργήθηκε με αντικείμενα από τις τρεις μονάδες παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που εντοπίστηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την ιστορικό και επιμελήτρια τέχνης Ίριδα Κρητικού. Στον ίδιο χώρο προβάλλεται σύντομο βίντεο για την ιστορία της μπίρας (ιστορική έρευνα – τεκμηρίωση Ίρις Κρητικού), ενώ φιλοξενείται σε μόνιμη έκθεση συλλογή πρωτότυπων κεραμικών κύπελων μπίρας που ακολουθούν την ιστορική διαδρομή της ανά τους αιώνες. Τη συλλογή υπογράφουν οι Τίνα Καραγεώργη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Άσπα Παπαλεξανδρή και Σταυρούλα Παπασπύρου.

Το ΑΘΗΝΕΟ βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Κηφισού 102. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, τα σημεία όπου βρίσκονται οι μπίρες που παράγει, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την τέχνη της ζυθοποίησης και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που προγραμματίζονται στο Κέντρο Ζυθογνωσίας του ΑΘΗΝΕΟ, θα είναι συγκεντρωμένες στην ιστοσελίδα www.athineo.gr  και στη σελίδα στο facebook: letsbeer.gr.

Για τον μήνα Ιούνιο ο χώρος θα λειτουργεί κάθε Σάββατο 13:00-20:00 με ελεύθερη είσοδο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει εκ νέου να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v