Tichu: Το απόλυτο καρτοπαίχνιδο!

Η νέα μανία στα παιχνίδια με κάρτες ονομάζεται Tichu και σκάει σαν βόμβα στο τραπέζι μας. Δείτε πώς παίζεται, από πού θα το αγοράσετε και πού θα παίξετε online.
Tichu: Το απόλυτο καρτοπαίχνιδο!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θα το δείτε σε καφετέριες, σε τραπέζια φίλων ή γνωστών, θα μάθετε για αυτό από φίλους σας που «κάηκαν» στο παιχνίδι, θα δοκιμάσουν να σας το μάθουν και εσάς. Συνιστούμε να τους αφήσετε.

Εγγυημένα το Tichu θα σας κάνει να βλέπετε παντού… σπαθιά και Δράκους, να μαζεύετε «μπόμπες» και να στοχεύετε σε όσο το δυνατόν καλύτερες «μπάζες». Πώς παίζεται λοιπόν το παιχνίδι που έχει κάψει καρδιές και μυαλά, πού μπορούμε να παίξουμε με την παρέα μας και από πού μπορούμε να το αγοράσουμε;

Ας ξεκινήσουμε με τους κανόνες.
 
Η τράπουλα
Η τράπουλα του Tichu είναι 52 φύλλων και μοιάζει με τις κανονικές αριθμητικά με τη διαφορά ότι έχει διαφορετικά σύμβολα (σμαράγδια, σπαθιά, παγόδες και άστρα), συν τέσσερεις ειδικές κάρτες: το Mah-jong, τον Δράκο, τον Φοίνικα και τα Σκυλάκια. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε, αν θέλετε, και μια κανονική τράπουλα με τέσσερα επιπλέον σημειωμένα χαρτιά ή τέσσερεις μπαλαντέρ στη θέση των ειδικών φύλλων.


Πώς παίζεται
Το Tichu παίζεται με τέσσερα άτομα σε ζευγάρια δύο παικτών και στόχος του είναι η κάθε ομάδα να ξεφορτωθεί τα φύλλα της, μαζεύοντας πόντους από αυτά. Για την ακρίβεια, αποτελεί ένα υβρίδιο μπιρίμπας, αγωνίας και πόκερ και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική, στην τύχη και – φυσικά – στην συνεργασία.

Κάθε παίκτης παίρνει οκτώ φύλλα. Αφού όλοι κοιτάξουν τα φύλλα τους, έχουν τη δυνατότητα εφ’ όσον θεωρούν ότι οι κάρτες τους είναι «δυνατές» να πουν «Grand Tichu», δεσμευόμενοι με αυτόν τον τρόπο ότι θα αποχωριστούν πρώτοι από όλους όλα τους τα φύλλα. Αν δεν το καταφέρουν, η ομάδα αυτού που θα… αθετήσει την υπόσχεσή του χάνει -200 πόντους. Αν το καταφέρουν, η ομάδα παίρνει + 200 πόντους. Στη συνέχεια μοιράζονται στους παίκτες ακόμα έξι φύλα στον καθένα, και τους δίνεται η δυνατότητα λέγοντας «Tichu», να δεσμευτούν και πάλι ότι θα ξεφορτωθούν όλα τους τα φύλλα, κερδίζοντας (ή χάνοντας) 100 πόντους αυτή τη φορά.

Εν συνεχεία κάθε παίκτης τσεκάρει τα φύλλα του και ανταλλάσει τρία από αυτά, έναν με τον συμπαίκτη του (αυτό που θα τον ωφελήσει περισσότερο) και δύο με τους αντιπάλους του, συνήθως τα «χειρότερα». Πρώτος στην παρτίδα παίζει ο κάτοχος του φύλλου mah- jong, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει ρίχνοντας κάτω μονοφυλλία ή κέντα (βλ. παρακάτω τους συνδυασμούς), αλλά και οποιονδήποτε συνδυασμό θέλει. Στη συνέχεια οι υπόλοιποι παίκτες στη σειρά τους, προσπαθούν να ξεφορτωθούν φύλλα πετώντας κάθε φορά μεγαλύτερο συνδυασμό που «νικάει» τον προηγούμενο.

Αν δεν έχει τέτοιο συνδυασμό, τότε πάει πάσο. Εφόσον έχουν πάει όλοι πάσο και παίρνει κάποιος την «μπάζα», δηλαδή τα φύλλα που βρίσκονται κάτω, κρατάει μπροστά του τα φύλλα για να καταμετρηθούν στο τέλος και συνεχίζει με κάποιον άλλο συνδυασμό.

Οι συνδυασμοί του Tichu

Μονοφυλία:
Ένα οποιοδήποτε φύλλο. Ο επόμενος μπορεί να ρίξει και αυτός οποιοδήποτε φύλλο, αλλά υποχρεωτικά μεγαλύτερης δύναμης από το προηγούμενο. Αν στη μονοφυλλία κάποιος παίκτης κατεβάσει την κάρτα Δράκος, τότε αυτομάτως κερδίζει όλους τους συνδυασμούς. Ο Δράκος μπορεί να «χτυπηθεί» μόνο από τις βόμβες (βλ. παρακάτω).
Ζευγάρι: Ένα οποιοδήποτε ζευγάρι ίδιων φύλλων. Ο επόμενος και πάλι μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε ζευγάρι, αρκεί να είναι μεγαλύτερης δύναμης.
Ζευγάρια: Παραπάνω από ένα ζευγάρια των ίδιων φύλλων. Απαραίτητη προϋπόθεση η δύναμη των αριθμών να αυξάνει κατά ένα. Π.χ. 5-5/6-6/7-7.
Φουλ: Μια τριπλέτα φύλλων και ένα οποιοδήποτε ζευγάρι. Π.χ. 2-2-2-5-5
Κέντα: Συνδυασμός από πέντε φύλλα και πάνω. Π.χ. 6-7-8-9-1-0-J
Στο παιχνίδι υπάρχουν και οι «βόμβες», οι οποίες κερδίζουν όλους τους συνδυασμούς και αντίστοιχα μπορούν να ξεπεραστούν από μεγαλύτερες αριθμητικά βόμβες. Μια βόμβα μπορεί να είναι είτε ένα καρέ τεσσάρων φύλλων του ίδιου αριθμού είτε κέντα του ίδιου χρώματος με το λιγότερο πέντε φύλλα.

Επίσης, η ειδική κάρτα Φοίνικας παίζεται είτε ως μπαλαντέρ (σε ζευγάρι, τριάδα, φουλ, κέντα ή μονοφυλλία), ενώ η κάρτα Σκυλάκια παίζεται σε κενό τραπέζι και στερεί από τον επόμενο παίκτη τη σειρά του.

Μπερδευτήκατε; Οι κανόνες θέλουν το πολύ μισή ώρα εξάσκησης μέχρι να μπείτε στο πνεύμα του παιχνιδιού – το οποίο θα σας φανεί πολύ πιο απλό αν έχετε εντρυφήσει στην μπιρίμπα – και πιστέψτε μας, όταν γίνει αυτό τότε κατά 90% θα… κολλήσετε. Δείτε εδώ και εδώ έναν αναλυτικό οδηγό σε δύο μέρη στα ελληνικά, για το πώς παίζεται το παιχνίδι.

Ας παίξουμε!

Το παιχνίδι μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα Playhouse, τα οποία μάλιστα είναι και ο πρώτος διανομέας του στην Ελλάδα και από τα καταστήματα Κάισσα.

Στο Playhouse διοργανώνεται κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Tichu, το οποίο ήδη «τρέχει» αυτήν την περίοδο στην τέταρτη διοργάνωσή του. Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει το πέμπτο, με έπαθλο από 3.000€ και συμμετοχή 5€, το οποίο μάλιστα μεταδίδεται και σε live streaming. Στα καταστήματα της αλυσίδας μπορείτε να παίξετε με την παρέα σας Tichu, αλλά ακόμα και αν αυτή απουσιάζει μπορείτε να συμμετέχετε στα Tichu Singles απογεύματα, κάθε Δευτέρα από τις 16:00, και να παίξετε τυχαία με άλλους… singles με συμμετοχή2€. Ο νικητής παίρνει τις συμμετοχές όλων των παικτών της ημέρας.

Tichu φυσικά θα παίξετε και σε κάθε «παιχνιδοκαφέ» της Αθήνας, όπως το Play Me στον Άλιμο (και εδώ διοργανώνονται πρωταθλήματα κατά καιρούς), στο Playtime Café στου Ζωγράφου, στο PLAyCE επίσης στου Ζωγράφου, στο Toy Stories στο Περιστέρι, και στο This House Rules στο Μαρούσι.

Επίσης, online εναντίον άλλων παικτών ή του υπολογιστή σε ιστοσελίδες όπως αυτήαυτή και αυτή στα ελληνικά.  Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα Τουρνουά Tichu ανά την Ελλάδα θα βρείτε εδώ.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v