Mabrida Studios: Η Φρουτοπία είναι στο Κορωπί

Η Οικογένεια Σοφιανού γιορτάζει τα 60 χρόνια του κουκλοθεάτρου της, σε έναν υπέροχο πολυχώρο στο Κορωπί όπου μας υποδέχονται ο Πίκος Απίκος και ο Ρούχλας που είναι Λα.
Mabrida Studios: Η Φρουτοπία είναι στο Κορωπί
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη
Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος 


Ο Σεβαστιανός, που διηγείται στη γραμμή του Σι, φυλάει ένα κουτί γεμάτο παραμύθια, μαζί με τον Ρούχλα, που είναι Λα. Σχεδόν δίπλα τους, σκύβουν από ένα ξύλινο παράθυρο οι κούκλες της Ψαροκωστούλας: Ο Λεωνίδας Κύρκος με τον Κώστα Σημίτη και ο Λάκης Λαζόπουλος δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Και λίγο πιο κει, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Πίκος Απίκος παίρνει συνεντεύξεις από την Μάτα την Ντομάτα (που σχεδόν μπορείς να την ακούσεις να μιλάει με τη φωνή της Άννας Παναγιωτοπούλου), τον Βρασίδα το ζόρικο κρεμμύδι και τον Θάνο το Κολοκυθάκι, που όνειρό του είναι να δείρει ένα μανάβη.

Δίπλα τους, ο Φαίδων Σοφιανός δεν κουράζεται να διηγείται ιστορίες. Σε πιτσιρίκια που έχουν έρθει με τους γονείς τους για να δουν το κουκλοθέατρο της Κυριακής, και σε 30άρηδες που του διηγούνται ενθουσιασμένοι ότι δεν έχαναν ποτέ επεισόδιο της Φρουτοπίας (πόσες φορές να το έχει ακούσει αυτό άραγε;). Λέει για τα σκηνικά της Φρουτοπίας, που ήταν μεγάλα σαν κανονικά σπίτια και χρειάζονταν τριαξονικά φορτηγά για να τα μεταφέρουν από το ένα στούντιο στο άλλο, για την κάθε ημέρα γυρισμάτων που έβγαζε το πολύ-πολύ ένα τετράλεπτο, και για τις κούκλες, που καθεμία είναι μοναδική. Πίκος Απίκος είναι μόνο ένας, δεν φτιάχτηκε ποτέ δεύτερος. Κι αυτό ισχύει για όλους τους χαρακτήρες, σε όλες τις ιστορίες.

Κι είναι πολλές, πάρα πολλές οι ιστορίες αυτές. Πέρα από τη Φρουτοπία, του Κουτιού τα Παραμύθια, την Ψαροκωστούλα και το Κρα, είναι και το Disney Club, είναι και οι Φούσκοι, τα Κινέζικα και τα Αραβικά Παραμύθια, και οι κούκλες με τις οποίες έκανε παραστάσεις εκτός τηλεόρασης η Οικογένεια Σοφιανού. «Επτά χιλιάδες κούκλες, δεν χωράνε με τίποτα εδώ» μας λέει περήφανος –μιλάμε για την μεγαλύτερη συλλογή κούκλας στην Ευρώπη.

Ο Πολυχώρος Mabrida

Τα στούντιο της Οικογένειας Σοφιανού στο Κορωπί είναι από φέτος ανοιχτά για το κοινό. Έχουν μετατραπεί, για την ακρίβεια, σε έναν υπέροχο πολυχώρο, που στεγάζει το ατμοσφαιρικό Μουσείο Κούκλας, μια υπέροχη σκηνή για παραστάσεις κουκλοθεάτρου και μια μίνι φάρμα, με άλογα και γαϊδουράκι. Αφορμή για όλα αυτά είναι η επέτειος των 60 χρόνων από την ίδρυση του κουκλοθεάτρου τους, της Μικρής Σκηνής, που έφτιαξαν το 1954 στην Κωνσταντινούπολη ο Δήμος και η Μπριγκίτε Σοφιανού για τα παιδιά τους, Ήβη και Φαίδωνα.

Το παράξενο όνομα Mabrida είναι αρχικά, από το Mama Brigitte Dit it All –η μαμά Μπριγκίτε μετέτρεψε ολομόναχη αυτόν τον παλιό αχυρώνα στους πρόποδες του Υμηττού σε ένα λειτουργικό στούντιο, που έγινε πια ένας Πολυχώρος βγαλμένος από τα παιδικά μας όνειρα.

Κάθε Κυριακή στις 12 παρά το μεσημέρι, ο Πολυχώρος Mabrida σφύζει από ζωή. Ο αχνιστός καφές μοσχοβολάει στην κουζίνα, τα κουλουράκια παρατάσσονται στον πάγκο, και τα (μικρά και μεγάλα) πιτσιρίκια φωτογραφίζονται δίπλα στις κούκλες –που δεν κρύβονται πίσω από βιτρίνες– βγάζοντας επιφωνήματα θαυμασμού. Όλα αυτά, μέχρι να χτυπήσει το καμπανάκι και να χαμηλώσουν τα φώτα στην αίθουσα κουκλοθεάτρου, στο πίσω μέρος του μουσείου. Γιατί τότε ξεκινά η παράσταση, και κανείς δεν θέλει να την χάσει. Τις δύο επόμενες Κυριακές το πρόγραμμα έχει τον Βασιλιά Βάτραχο (για παιδιά 4-10 ετών) και τον Σκούφη στην κατασκήνωση, παρέα με τον Σκύλο του τον Παταπούφ (για παιδιά 3-8 ετών). Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα, για να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων όλης της χρονιάς.

Παράλληλες εκδηλώσεις και σχέδια για το μέλλον

Πέρα από το Μουσείο Κούκλας και τις παραστάσεις κάθε Κυριακή, η Οικογένεια Σοφιανού ετοιμάζει στον Πολυχώρο της πολλά ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα για τη σαιζόν που ξεκινά.

Κατ’ αρχάς, απευθύνει στα δημοτικά σχολεία ένα ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία ομάδων κουκλοθεάτρου, που θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς ένα δικό τους έργο (με δικές τους κούκλες, σκηνικά, χαρακτήρες, πλοκή και χειρισμό). Στο τέλος της χρονιάς, τα έργα θα παρουσιαστούν σε ένα Φεστιβάλ Παιδικού Κουκλοθεάτρου στα σχολεία και στον Πολυχώρο Mabrida.

Σχεδιάζει επίσης ολοήμερες εκδηλώσεις – επισκέψεις για σχολεία, που θα περιλαμβάνουν επίσκεψη στο μουσείο, εργαστήρια κούκλας, περιβαλλοντικά παιχνίδια στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και γνωριμία με τους τετράποδους κατοίκους του Πάρκου: τα άλογα και τη μασκότ του σταύλου, τον Μανωλάκη –τον πανέξυπνο γαϊδαράκο του Mabrida. Τα παιδιά μπορούν να γευματίσουν στους ειδικούς χώρους και να δουν επίσης από κοντά τα τηλεοπτικά και ηχοληπτικά στούντιο και τα εργαστήρια κατασκευής κούκλας.

Επίσης, φέτος θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι εργαστηρίων για ενήλικες. Ο πρώτος κύκλος, που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται σε 8 τετράωρα σαββατιάτικα μαθήματα, πραγματεύεται όλα τα βήματα –θεωρητικά και τεχνικά– από την αρχική ιδέα μέχρι τη δημιουργία και παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου έργου με κούκλες. Απευθύνεται σε ενήλικες ερασιτέχνες (γονείς/ χομπίστες) και επαγγελματίες (καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς κλπ). Το κόστος συμμετοχής είναι 120€.

Ο δεύτερος κύκλος που ξεκινά τον Απρίλιο πραγματεύεται ειδικές τεχνικές κατασκευής και κίνησης κούκλας και απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις κουκλοθέατρου κι ενδιαφέρονται για επαγγελματική ενασχόληση με το κουκλοθέατρο (σκηνή/ κάμερα κλπ). Το κόστος συμμετοχής είναι 250€.

Τέλος, θα λειτουργήσει και παιδικό εργαστήρι κουκλοθέατρου με στόχο την ενεργοποίηση των δεξιοτήτων των παιδιών (7-14 ετών) που καλούνται να συνεργαστούν σε ομάδες των 5 παιδιών το ανώτερο, να ανακυκλώσουν δημιουργικά αντικείμενα καθημερινά, φτιάχνοντας κι εμψυχώνοντας χαρακτήρες-κούκλες για ένα ολοκληρωμένο έργο ανά ομάδα. Το παιδικό εργαστήρι θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τον πρώτο κύκλο μαθημάτων για ενήλικες –σε διαφορετικούς χώρους του Mabrida– τα Σάββατα από 1η Νοεμβρίου. Το κόστος συμμετοχής είναι 80€ για το παιδί, ή 150€ για την οικογενειακή συμμετοχή (γονέας και ένα παιδί).

Κατεβάστε από την δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα, το αναλυτικό πρόγραμμα των εργαστηρίων κουκλοθεάτρου.

Info:
Πολυχώρος Mabrida
Αγίους Γεωργίου και Ελαίας, Κορωπί
(στο GPS: Mabrida Κορωπί ή κλικ εδώ 
για τον χάρτη)
τηλ.: 210 6620805-806 και 6944510042

Παραστάσεις κουκλοθέατρου για το κοινό
Κάθε Κυριακή στις 12.00
Γενικής είσοδος: 5€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v