Οι 10 πιο δημοφιλείς χοροί και πού θα τους μάθετε

Βαλς, samba, tango, rumba, foxtrot, cha cha cha: Συγκεντρώνουμε τους δημοφιλέστερους χορούς του πλανήτη και διευθύνσεις για τα… πρώτα σας βήματα.
Οι 10 πιο δημοφιλείς χοροί και πού θα τους μάθετε
Αριστοκρατικό βαλς, παιχνιδιάρικο foxtrot, παθιασμένο αργεντίνικο tango ή συναισθηματική rumba; Γνωρίστε μαζί μας δέκα από τα δημοφιλέστερα είδη χορού από ολόκληρο τον κόσμο, δείτε τα βασικά τους βήματα μέσα από video και εντοπίστε τις διευθύνσεις που αναλαμβάνουν να σας τους μάθουν.

Βιεννέζικο βαλς

Ήταν ο πρώτος χορός στην Ιστορία που έφερε σε απόσταση αναπνοής τον άνδρα και την συνοδό του, όταν μπήκε στη ζωή των Ευρωπαίων αριστοκρατών στις αρχές του 19ου αιώνα. Πρόκειται για χορό με απαλές, συνεχόμενες περιστροφικές κινήσεις και εντυπωσιακές στροφές, και απαιτεί ισορροπία και αριστοκρατικό, ρομαντικό ύφος στην στάση του σώματος. Το βιεννέζικο βαλς επιτάσσει πιο γρήγορες κινήσεις, ενώ υπάρχει και η εκδοχή του μοντέρνου βαλς με τα πιο απλά, μεγάλα βήματα.

Foxtrot

Επηρεασμένος από την ελευθερία της τζαζ, ένας χορευτής ονόματι Φοξ έμαθε σε όλο τον κόσμο τα βήματα ενός νέου χορού στις αρχές του περασμένου αιώνα, ο οποίος ονομάστηκε foxtrot. Απαλές κινήσεις και βήματα χωρίς σταματημό πάνω στην πίστα, τα οποία κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και σε εναλλασσόμενη ταχύτητα, όπως βλέπετε και στο video.

Tango

Φινέτσα, λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο, κοφτές κινήσεις και φιγούρες και ερωτικές διαθέσεις είναι τα συστατικά για ένα φλογερό ταγκό, το οποίο εμφανίστηκε πριν από έναν περίπου αιώνα με γενέτειρα την Αργεντινή και απαγορεύτηκε μάλιστα για μια περίοδο ως υπερβολικά προκλητικό. Μπορεί να ανήκει στους «απαλούς» ballroom χορούς, αλλά είναι αυστηρός και δυναμικός, προσομοιώνοντας ένα παιχνίδι υποταγής ανάμεσα στο ζευγάρι.

Samba

Κέφι, ελευθερία, έντονες κινήσεις των γοφών, φιγούρες σε ρυθμούς φιέστας και ολοζώντανοι ρυθμοί αποτελούν το μίγμα που καθιστά τον δημοφιλέστερο βραζιλιάνικο χορό αναπόσπαστο κομμάτι του καρναβαλικού κλίματος – και όχι μόνο. Η samba απαιτεί συνεχείς ταλαντεύσεις και κυκλικές κινήσεις, ευλυγισία στα γόνατα και όσα αποθέματα… λατινογενούς ταμπεραμέντου κρύβετε μέσα σας.

Cha Cha

Ανήκει επίσης στους latin χορούς και αποτελεί έκφραση παιγνιώδους διάθεσης, ενός αυθόρμητου φλερτ των σωμάτων με κοφτό ρυθμό και γρήγορα βήματα. Απαραίτητο συστατικό του cha cha είναι το… πείραγμα, με το ζευγάρι να κινείται στην ίδια ή και στην αντίθετη κατεύθυνση, δίνοντας βάση στις πρωτότυπες κινήσεις – υπάρχουν δεκάδες είδη βημάτων αλλά και παραλλαγές τους. 

Rumba

Ένας από τους πιο συναισθηματικούς χορούς για δύο, η rumba παντρεύει το latin ταμπεραμέντο με τον ρομαντισμό και τον αισθησιασμό, απαιτώντας από τα σώματα των χορευτών να «βυθιστούν» στον ρυθμό και να λικνιστούν με συρτές κινήσεις που ξεκινούν αργά και τελειώνουν γρήγορα, με τα πόδια να πιέζουν το πάτωμα και να λυγίζουν/τεντώνονται διαρκώς. Είναι στην ουσία ο πιο αργός από τους πέντε latin χορούς (paso doble, samba, cha cha και jive) και προέρχεται από την Κούβα.

Mambo

Η αφρικανική τζαζ συνάντησε την κουβανέζικη μουσική και εγένετο… mambo, ένας χορός που κατέκτησε τα ballrooms από το 1940 και δεν τα εγκατέλειψε ποτέ, αφού έγινε ο αγαπημένος χορός των φανατικών της latin «παιδείας» χάρη στις ελεύθερες κινήσεις και την εκτόνωση που προσφέρει. Το mambo επιβάλλει δυναμικές, ζωηρές κινήσεις με πάθος και πειράγματα, ενώ δεν λείπουν οι στροφές και οι εναλλαγές στον ρυθμό, που ωθούν σε παιχνίδια με τα πόδια και φιγούρες… επίδειξης.

Salsa

Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη σχετικά πρόσφατα, την δεκαετία του ΄70, προφανώς με κυρίαρχες τις latin επιρροές, κυρίως από την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο και με δάνεια στοιχεία από άλλους χορούς όπως οι Cuban Son, Cha cha cha και mambo. Το οπτικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα όμορφο και ρυθμικό show, με ξαφνικές κινήσεις, στροφές, τυλίγματα, χέρια που μπλέκουν μπρος και πίσω από την πλάτη και, για τους προχωρημένους, εναέριες φιγούρες και πόζες. Υπάρχουν πολλά είδη και υποείδη salsa, αλλά οι βασικές αρχές του χορού είναι πολύ εύκολες για τον καθένα, χωρίς να υστερούν σε εντυπωσιασμό, γι’ αυτό και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής.

Bachata

Η μπατσάτα μας έρχεται κατευθείαν από την εξωτική Δομηνικανή Δημοκρατία και συνδυάζει την ρομαντική ατμόσφαιρα με το εύθυμο ύφος, που κινείται σε γρήγορους ρυθμούς, με βήματα κυκλικά και προς το πλάι. Οι στροφές και τα τυλίγματα είναι… βούτυρο στο ψωμί του συγκεκριμένου χορού, τον οποίο μάθαμε (ή έστω δοκιμάσαμε) να χορεύουμε όλοι χάρη στην τεράστια επιτυχία των ‘00s «Obsession».

Hip Hop

Οι κινήσεις αντιστοιχούν σε χτύπους και οι χτύποι συνδυασμένοι δημιουργούν «σειρές» κινήσεων. Αυτές οι έντονες φιγούρες, που απαιτούν ιδιαίτερα μυϊκά προσόντα, αποτελούν τη βάση του hip hop, ο οποίος ωστόσο δεν είναι απλώς ένας χορός, αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα που χρειάζεται μελέτη και γνώση προτού καταλάβετε το «ζουμί» του. Υπάρχουν διάφορες «σχολές» hip hop (east και west coast, southern rap, freestyle, R&B, breakdance κ.α.) που έχουν τις δικές τους ρίζες και κοινωνικές προεκτάσεις το καθένα.

Πού θα τους μάθετε
Δείτε διευθύνσεις σχολών χορού που αναλαμβάνουν να σας διδάξουν τα πρώτα σας βήματα – έχετε υπόψη ότι το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το αν θα επιλέξετε ιδιαίτερα ή ομαδικά μαθήματα καθώς και με την συχνότητα των μαθημάτων – μια μέση τιμή ξεκινά από τα 6,50-8,50€ την ώρα ή στα 35-45€ τον μήνα για τα ομαδικά μαθήματα.

*Gene Kelly (Κηφισίας 215, Μαρούσι – και άλλες 13 σχολές σε όλη την Αττική): Λάτιν, απαλοί ευρωπαϊκοί και ελληνικοί χοροί διδάσκονται σε ιδιαίτερα ή ομαδικά μαθήματα, με την απαραίτητη χορευτική εξάσκηση σε ballroom κάθε εβδομάδα. 

*Sundance (Λεωφόρος Δημοκρατίας και Μπέγκα Σπύρου 2, Μελίσσια): Με έμφαση στους σύγχρονους χορούς, η σχολή των Μελισσίων αναλαμβάνει να σας διδάξει μεταξύ άλλων hip hop, breakdance, funky jazz και salsa. 

*Σχολή Χορού Αθήναιον (Καλλιρόης 43 και Ηρακλέους 2, Φιξ): Εδώ θα μάθετε αργεντίνικο tango, βαλς, rumba, salsa, bachatango, foxtrot, flamenco, mambo, jive, samba, cha cha cha και κάθε είδος διεθνούς και ελληνικού χορού, από… oriental μέχρι ζεϊμπέκικο σε ανταγωνιστικές τιμές. Γίνονται ειδικές εκπτώσεις σε ζευγάρια, φοιτητές και μαθητές, ενώ κάθε Πέμπτη ακόμη και τα καλοκαίρια, διοργανώνονται υπαίθρια πάρτι εξάσκησης των latin χορών. 

*Galena’s Dance Studios: Σε τέσσερα σημεία στην Αττική (Χολαργός, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη και Κηφισιά), η διάσημη χορεύτρια Γκαλένα Βελίκοβα και οι συνεργάτες της αναλαμβάνουν να σας διδάξουν χορούς σε αθλητικό ή κοινωνικό, επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό, παιδικό ή ενήλικο επίπεδο. Σημειώστε ότι κάθε Παρασκευή διοργανώνονται latin parties σε club του Ελληνικού. 

*In Chorus (Αρκαδίου 16 και Αμυκλών, Κάτω Χαλάνδρι): Το Χαλάνδρι κινείται σε ρυθμούς latin, smooth, tango argentino, hip hop, capoeira, zumba, salsa, bollywood και ελληνικούς, ενώ υπάρχουν και επαγγελματικά προγράμματα για συμμετοχή σε επίσημες εξετάσεις. 

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v