Αφηγήσεις παραμυθιών: Η πόλη διηγείται ιστορίες

Η Αθήνα πλημμυρίζει παραμυθένια φεστιβάλ και γιορτές αφήγησης, κι εμείς συγκεντρώνουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να ακούσετε παραμύθια.
Αφηγήσεις παραμυθιών: Η πόλη διηγείται ιστορίες
της Ηρώς Κουνάδη

Παραμύθια με δράκους και νεράιδες, με βατράχια που μιλάνε και πηγάδια που εκπληρώνουν ευχές. Παραμύθια που γίνονται τελευταία όλο και πιο δημοφιλή, που γεμίζουν αίθουσες και καταλαμβάνουν τα πιο αναπάντεχα σημεία της Αθήνας. Οι αφηγήσεις παραμυθιών μας ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς, με έναν τρόπο που δεν είχαμε συνηθίσει μέχρι πρότινος –αυτόν του αφηγητή, που είναι ταυτόχρονα και ηθοποιός, και συγγραφέας και σκηνοθέτης της ιστορίας του. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που μας γοητεύουν τόσο πολύ. Πού θα ακούσουμε, λοιπόν, τα καλύτερα παραμύθια αυτές τις μέρες στην Αθήνα;

Φεστιβάλ «Αθήνα: Μια πόλη παραμύθια»

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την ομάδα Πήλιον Όρος, οργανώνουν ένα επταήμερο Φεστιβάλ Αφήγησης από 17 έως 23 Μαρτίου, με παράλληλες εκδηλώσεις: Καλλιτεχνικές εκθέσεις από δημιουργούς που εμπνέονται από θέματα μυθολογικά και λαϊκών παραμυθιών, προβολές ντοκιμαντέρ για τον κόσμο της αφήγησης, επιστημονικές ημερίδες και βέβαια προφορικές αφηγήσεις για παιδιά από 5 χρονών και για ενήλικο κοινό.

Οι αφηγήσεις θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένους χώρους του Δήμου Αθηναίων, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και στο Πνευματικό Κέντρο, καθώς και στο Χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» στην Πλάκα. Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι, φωτογράφοι, εικαστικοί δημιουργοί, σκηνοθέτες, οπτικοί ανθρωπολόγοι, πανεπιστημιακοί και ειδικοί μελετητές, φορείς και περισσότεροι από 25 έλληνες και ξένοι αφηγητές παραμυθιών θα μοιραστούν ιστορίες από τις άκρες του κόσμου. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, κάνοντας κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα.

Μια Χαλιμά στην Αθήνα στο Εργαστήρι Μαιρηβή

Η λιβανέζα-γαλλίδα αφηγήτρια Λαϊλά Νταρβίς καταφτάνει στις αρχές Απριλίου, για να μας μεταφέρει στον κόσμο των χιλίων και μιας νυχτών. Ο κόσμος των αραβικών μύθων είναι οικογενειακή παράδοση για την Λαϊλά, καθώς είναι κόρη του σημαντικότερου γαλλόφωνου Άραβα αφηγητή, του Τζιχάντ Νταρβίς και έμαθε τις ιστορίες της από την γιαγιά της, μια μεγάλη λαϊκή αφηγήτρια της πόλης Σάιντα του Νοτίου Λιβάνου.

Προσκαλεσμένη του Στέλιου Πελασγού, του Θεάτρου/ Εργαστηρίου Μαιρηβή και του Διεθνούς Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, η Λαϊλά θα δώσει παραστάσεις αφήγησης για παιδιά, για μεγάλους και μικρούς και θα διδάξει λίγα από τα μυστικά της Χαλιμάς σε ένα εργαστήρι για τους λάτρεις της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Απριλίου. Οι αφηγήσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 4 Απριλίου στις 21.00, και θα πραγματοποιούνται στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση/ συναφήγηση στα ελληνικά. Τα εισιτήρια κοστίζουν 8€. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Ιστορίες με χρώματα αρμονικά στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Η αγαπημένη μας παραμυθού, Σάσα Βούλγαρη, αφηγείται ιστορίες εμπνευσμένες από τους πίνακες του Κωνσταντίνου Παρθένη, η έκθεση του οποίου «Τέχνη και Πνεύμα» φιλοξενείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Οι αφηγήσεις απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό και υπόσχονται να μας ταξιδέψουν μέσα από πρωτότυπα κείμενα, λογοτεχνικά αποσπάσματα και προφορικές ιστορίες της λαϊκής παράδοσης. Η αφήγηση ξεκινά στις 20.30 και διαρκεί μέχρι τις 22.00, ενώ τα εισιτήρια κοστίζουν 10€. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Τα Τρία Χρυσά Μήλα στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Την υπέροχη Σάσα Βούλγαρη συναντάμε επίσης κάθε Κυριακή (έως και τις 13 Απριλίου) στις 12.30 το μεσημέρι να διηγείται διαφορετικά κάθε φορά ελληνικά παραμύθια, για μικρούς και μεγάλους. Παραμύθια, όπως τα περιγράφει χαριτωμένα η ίδια, «με Δράκους και Δρακόφιδα, Λάμιες, Γοργόνες και Ξωθιές, ταπεινά σπιτάκια, και πύργους αψηλούς, γριές φαφούτες και τρανές βασίλισσες, σπηλιές, φαράγγια και απάτητα βουνά, δάση σκοτεινά και άλογα που μιλούν, μέλισσες που βοηθούν κι αετούς που κουβαλούν παλικάρια στις πλάτες τους, πηγάδια που κρύβουν μυστικά και πιθάρια που χρυσώνουν ό,τι βουτήξεις μέσα τους». Τα εισιτήρια κοστίζουν 8€. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Οι Παραμυθοκόρες στο Βρυσάκι

Οι Παραμυθοκόρες παρουσιάζουν στο Βρυσάκι μία βραδιά αφήγησης για μεγάλους, με τίτλο «Της αγάπης τα θολά νερά», την Κυριακή 30 Μαρτίου. Όπως τα περιγράφουν οι ίδιες, τα παραμύθια τους είναι «παραμύθια του έρωτα και της αγάπης. Παραμύθια γι’ αυτόν τον αγέρα από τα ψηλά βουνά που σε παίρνει, σε παρασέρνει και σε ρίχνει σε βαθιά νερά, στα θολά νερά της αγάπης. Μα εκεί κανείς δε ξέρει τι θα συναντήσει. Μπορεί να βρει την ευτυχία, μπορεί και να βυθιστεί σε άβυσσο σκοτεινή. Μα στ’ αλήθεια ποιος μπορεί να αντισταθεί;». Η αφήγηση ξεκινά στις 20.00, και η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερα εδώ.

"Nα σου πω... να δεις... λόγος που φτάνει στο αυτί κι εικόνες ζωγραφίζει" στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Για δεύτερη χρονιά το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, διοργανώνει σειρά αφηγήσεων με τίτλο: «Nα σου πω... να δεις... λόγος που φτάνει στο αυτί κι εικόνες ζωγραφίζει». Τέσσερις αφηγητές, ένας κάθε Σάββατο (5 και 12 Απριλίου, 3 και 31 Μαΐου) στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3318491-6) αφηγούνται ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση, από την παγκόσμια μυθολογία, καθώς και αληθινές ιστορίες από τη σύγχρονη εποχή. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v