In Line Skating: Μπότες, ροδάκια και καυτά σλάλομ

 Τα roller blades επανέρχονται στη μόδα και το ΟΑΚΑ γεμίζει από άτομα κάθε ηλικίας που ρολλάρουν ανέμελα.
In Line Skating: Μπότες, ροδάκια και καυτά σλάλομ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για τους περισσότερους τα roller skates (πατίνια με ρόδες) φέρνουν στο νου κάτι από δεκαετία 80s σε συνδυασμό με την καλτ διαφήμιση του Duplo, όπου η Λόλα φορά εφαρμοστό κορμάκι αερόμπικ, Sony Walkman και τσουλάει αμέριμνη.

Όμως το συγκεκριμένο σπορ, κάθε άλλο παρά ξέμεινε στην δεκαετία αυτή. Για την ακρίβεια στην Ελλάδα αποκτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να μαζευτούν χειμώνα – καλοκαίρι σε πλατείες και αλάνες της πόλης για να μάθουν, να προπονηθούν και να διδάξουν τους νεώτερους.

Ρολάροντας στην Αψίδα των Εθνών

Κάπως έτσι γεννήθηκε το 2005 η In Line Skating Academy (ILSA), μια ανεπίσημη ακαδημία για τους λάτρεις των rollers και ταυτόχρονα μια εθελοντική οργάνωση η οποία προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται.

«Είμαστε μια ομάδα 1600 περίπου ατόμων και έχουμε κάνει τυπικά ένα αθλητικό σωματείο το οποίο σκοπίμως κρατάμε μακριά από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τους κρατικούς φορείς. Συναντιόμαστε και κάνουμε μαζί πράγματα που μας διασκεδάζουν και μας αθλούν. Για εμάς το inline skating είναι τρόπος ζωής», λέει ο Γιάννης, 52 χρονών, επικεφαλής της ILSA.

«Στις αρχές του 2000 όταν ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε στην Ελλάδα δεν υπήρχαν οι προδιαγραφές και οι κατάλληλοι χώροι. Τότε οι συναντήσεις μας γίνονταν στην Αίγλη Ζαππείου, στην πλατεία Κοτζιά στον Άγιο Κοσμά και στην Γλυφάδα. Η Αθήνα τότε ήταν υπό ανασκαφή», προσθέτει ο ίδιος. Μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, οι λάτρεις του σπορ βρήκαν επιτέλους το ιδανικό spot για να μπορέσουν να εξασκηθούν με την άνεσή τους, το οποίο δεν ήταν άλλο από το ΟΑΚΑ.

«Έχουμε καταπληκτικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις με αποκορύφωμα το ΟΑΚΑ. Η Αψίδα των Εθνών είναι ένας ξαπλωμένος Πύργος του Άιφελ!», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης. Στον τεράστιο χώρο κάτω από την αψίδα, η ομάδα μαζεύεται κάθε Τετάρτη στις 19:00 και κάθε Σάββατο στις 16:00 (Χειμώνα) ή 20:00 (Καλοκαίρι).

«Μαθαίνουμε στον κόσμο μια κίνηση που δεν είναι μεν φυσική, αλλά με τις σωστές κατευθύνσεις από τους εκπαιδευτές, είναι πλήρως ασφαλής. Είναι κάτι που μπορεί εύκολα να εμπεδώσει κάποιος και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη κούραση», αναφέρει ο ίδιος για την ευκολία με την οποία μπορεί να μάθει κάποιος το ασφαλές «τσούλημα» στις ρόδες των δύο πατινιών.

Εκτός από τις δύο εβδομαδιαίες συναντήσεις εκπαίδευσης/προπόνησης, η ακαδημία διοργανώνει συχνά πυκνά μεγάλες διαδρομές (raidings) κάθε δεύτερη Παρασκευή βράδυ στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και μεγαλύτερες αποστάσεις όπως αυτή του κλασσικού Μαραθώνιου. «Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι το ρόλλερ είναι και για μεγάλες αποστάσεις. Εκτός αυτού, κάνουμε και διαδρομές με εμπόδια, διαγωνισμούς freestyle και σλάλομ σε κώνους», προσθέτει.

Τα παιδιά τις κρίσης στις αλάνες

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως σύμφωνα με τον κ. Γιάννη αθλήματα όπως το ρόλλερ βγάζουν τα παιδιά έξω, όπως παλαιότερα έβγαιναν για να παίξουν στις αλάνες.

«Ο κόσμος που ενδιαφέρεται αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την κρίση. Είναι εκείνοι που θέλουν να βγουν έξω και να διασκεδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Η ομάδα έχει γεμίσει από άνεργους νέους, οι οποίοι βρίσκουν μια διέξοδο και μια ευχαρίστηση στην μίζερη αυτή εποχή», τονίζει ο ίδιος.

«Έχουμε καλή παρέα και κάνουμε ωραία πράγματα, ασχολούμενοι με ένα άθλημα το οποίο σου παρέχει την απόλυτη ελευθερία να κινηθείς όπως θέλεις. Ο καθένας έχει τη δική του έκφραση, ο καθένας περνά μια γέφυρα ή ένα εμπόδιο με διαφορετικό στιλ. Δεν είναι μια μονότονη κίνηση, όπως το ποδήλατο. Έχει μια πλαστικότητα που δύσκολα θα τη συναντήσεις», προσθέτει για τους λόγους για τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να ξεκινήσει να ασχολείται με το εν λόγω σπορ.

Τα απαραίτητα εφόδια για τους αρχάριους

Ένα καλό ζευγάρι πατίνια ρόλλερ, κοστίζει περί τα 100 με 150€, συν περίπου 30€ για να αγοράσετε τα προστατευτικά, τα οποία είναι απαραίτητα τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους προχωρημένους. Δείτε εδώ ένα ελληνικό site από όπου μπορείτε να παραγγείλετε online τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Για διαδρομές μέσα στην πόλη προτείνεται επίσης κράνος, φωτάκι την νύχτα και ρούχα έντονου χρώματος. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα πολύ φθηνά πατίνια, καθώς παρά τις δελεαστικές τιμές τους, η ποιότητα των υλικών και της κατασκευής δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, μπορούν ακόμα και να σας δυσκολέψουν στο ομαλό «τσούλημα» και να καταπονήσουν τα γόνατά σας.

Σε γενικές γραμμές, το inline skating θα σας κουράσει όσο και ένα απλό τζόκινγκ, με τη διαφορά ότι δεν θα νοιώσετε τους κραδασμούς και τις καταπονήσεις στα πόδια σας. Επίσης, δύσκολα θα ιδρώσετε αφού λόγω ταχύτητας ο αέρας δεν θα σας το… επιτρέψει. Υπολογίστε όμως, ότι σε ενάμισι (το πολύ) μήνα θα μπορείτε να κινείστε ανετότατα και να βγείτε και στην πόλη νοιώθοντας απόλυτα ασφαλής.

«Ζούμε την πόλη μας. Σκοπός μας δεν είναι μόνο οι επιδόσεις και τα φαντεζί κόλπα. Θέλουμε να κάνουμε αυτό το άθλημα lifestyle και παράλληλα μια μορφή κοινωνικοποίησης», καταλήγει ο Γιάννης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v