Compak Sporting: H ελληνική σκοποβολή «χτύπησε κέντρο»

Εντυπωσιακή «πρωτιά» για την Ελλάδα με την ελάχιστη εμπειρία στο αγώνισμα, στο διεθνές Gran Prix Compak Sporting που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ο Γιώργος Ψυλλάκης «έβαλε κάτω» έμπειρους σκοπευτές με διεθνείς διακρίσεις και σήκωσε το κύπελλο.

Compak Sporting: H ελληνική σκοποβολή «χτύπησε κέντρο»
του Δημήτρη Γλύστρα

Μια μεγάλη επιτυχία για την ελληνική σκοποβολή, κόντρα στα προγνωστικά, «σφράγισε» τη διεξαγωγή του πρώτου Διεθνούς Grand Prix Compak Sporting που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Σκοπευτήριο Αφάντου στη Ρόδο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην Ιστορία της Ελληνικής Σκοποβολή, που διεξάγεται διεθνής αγώνας Compak Sporting στη χώρα μας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας FITASC.

Παρά την έλλειψη εμπειρίας σε διεθνείς αγώνες και το συγκριτικά πολύ περιορισμένο διάστημα ενασχόλησης με τον πήλινο στόχο, ο Γιώργος Ψυλλάκης κατάφερε τον άθλο: Να πάρει την πρώτη θέση στο βάθρο μέσα από τα χέρια πολύ πιο έμπειρων σκοπευτών με υψηλό σκόρ (186/200) και ένα τέλειο 25/25 στο “shoot off” που έγινε με αντίπαλο τον Λεύκιο Μιλτιάδους, έναν από τους καλύτερους κύπριους σκοπευτές του FITASC και του Compak Sporting, με επιτυχίες σε κυπριακούς και διεθνείς αγώνες, που έφερε το ίδιο σκορ στη διάρκεια του κανονικού αγώνα και 23/25 στο shoot off.

Στους βετεράνους νικητής ήταν ο Δημήτρης Πιστολάς από την Ελλάδα με 152/200. Στους έφηβους νικητής ήταν ο Christian Pedersen από την Δανία με 177/200 και στις γυναίκες η Γλυκερία Γκίκα από την Ελλάδα. Στους σούπερ βετεράνους διακρίθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Jean Francois Palinka όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Λόρδος. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Ηλίας Xούρης από την Κύπρο, με 166/200.

Ο διήμερος αγώνας διεξήχθη σε τέσσερα διαφορετικά τερέν του Compak Sporting και αποτελείτο από 200 πιάτα σε οκτώ «πούλες» των 25 πιάτων. Yπήρξαν 52 συμμετοχές από Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Δανία, Εσθονία, Ιταλία, Ρωσία, Αίγυπτο και φυσικά από Κύπρο και Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ουκ ολίγοι σκοπευτές, ενώ η ομάδα S.A.S.T. με προπονητή τον Λεωνίδα Μητσιάλη κατέβηκε με εννέα σκοπευτές, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος νικητής.  

Θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στην ομάδα της Κύπρου που ήταν ιδιαίτερα πολυάριθμη και απαρτιζόταν από έμπειρους και ικανούς σκοπευτές, αλλά και στη στήριξη που προσέφεραν οι Κύπριοι στη διοργάνωση, με την πολύτιμη εμπειρία τους σε θέματα διαιτησίας αλλά και τη διοργάνωση των «σχημάτων» του αγώνα, που έγινε υπό την προσωπική επίβλεψη του Λουκά Ψημολοφίτη.

Ο αγώνας είχε εγκριθεί από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού και είχε την στήριξη του ιδίου του Γεν. Γραμματέα κ. Μπιτσαξή ο οποίος λόγω σημαντικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στον αγώνα.

Στον αγώνα, εκτός από τον πρόεδρο της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Αντιπρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Παύλο Κανελλάκη και από τον Όμιλο Σκοπευτών Δωδεκανήσου, παρευρέθησαν -και έλαβαν μέρος και σαν σκοπευτές- τόσο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FITASC) Jean Francois Palinka όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Λόρδος.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Αγώνα με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Ρόδου, Σάββα Διακοσταματίου εργάστηκε σκληρά για την επιτυχία της άρτιας διοργάνωσης, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης Καταστροφών CB Δωδεκανήσου, με τον πρόεδρο Ντίνο Μαντικό να προβλέπει για «παν ενδεχόμενο».

Τον αγώνα έκλεισε ελληνικό γλέντι που είχε οργανώσει το Σκοπευτήριο με οβελίες και ελληνική μουσική μέχρι αργά την νύχτα κάτι που έδεσε σφιχτά όλους τους συμμετέχοντες, σκοπευτές, διαιτητές, συνοδούς και προσκεκλημένους Όλοι συγκινημένοι αντάλλαξαν διευθύνσεις και αναμνηστικά δώρα ανανεώνοντας το ραντεβού τους στο Σκοπευτήριο για το 2012.

Οι ελληνικές πρώτες θέσεις στον διεθνή αγώνα αλλά και η άρτια διοργάνωση του Gran Prix από το σκοπευτήριο, υπολογίζεται ότι θα θέσουν τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη του αγωνίσματος του Compak Sporting στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της ΣΚΟΕ Παύλος Κανελλάκης τοποθετήθηκε με δηλώσεις του υπέρ της διεξαγωγής κανονικού πανελλήνιου πρωταθλήματος Sporting, αλλά και της δημιουργίας ειδικής επιτροπής από την ΣΚΟΕ, για την εποπτεία και την ανάπτυξη του αγωνίσματος, όπως έγινε με την ΕΤΕΠΣ που εποπτεύει την σκοποβολή IPSC και υποβοήθησε την θεαματική ανάπτυξη του αγωνίσματος της «πρακτικής σκοποβολής» και στην Ελλάδα.


* Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα του Gran Prix της Ρόδου, στη δεξιά στήλη Σχετικά Documents.

Περισσότερες πληροφορίες για το αγώνισμα του Sporting, τα σκοπευτήρια της Αττικής και τον Πανελλήνιο Αγώνα που έγινε τον Απρίλιο και πάλι στο Σκοπευτήριο Ρόδου μπορείτε να βρείτε στο άρθρο του In2life.gr "Sporting: Ο «Βασιλιάς» της σκοποβολής".
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v