Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξένων: Σεμινάριο στον Ελληνικό Κόσμο

Σεμινάριο με θέμα «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξένων: ταξιδιωτικές αναμνήσεις λογοτεχνών, περιηγητών και επιστημόνων τον 19ο και 20ό αιώνα» διοργανώνει o Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξένων: Σεμινάριο στον Ελληνικό Κόσμο
Πατρίδα της αρχαίας φιλοσοφίας και ποίησης, κοιτίδα της δημοκρατίας, τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, η Ελλάδα «με τα αρχαία μνημεία και τη σύγχρονη θλίψη» δεν έπαψε ποτέ να προσελκύει ταξιδιώτες, επιστήμονες και ανθρώπους του πνεύματος. Στη λογοτεχνία των περιηγητών του 19ου και 20ού αιώνα η Ελλάδα πεθαίνει και ανασταίνεται, παρουσιάζεται σε όλο το μεγαλείο και τη φθορά της, γίνεται αντικείμενο σφοδρών επιθέσεων ή και εξιδανίκευσης, αλλά και σημείο αναφοράς σε πολιτιστικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές διαδρομές. Οι προβληματισμοί που προκύπτουν μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων είναι άκρως επίκαιροι σε μια περίοδο όπου η εικόνα της Ελλάδας σε πολιτιστική και οικονομική παρακμή κάνει το γύρο του κόσμου στα ΜΜΕ.

To σεμινάριο πραγματοποιείται από την κα Εμμανουέλα Κάντζια. Η κα Κάντζια σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον και του Χάρβαρντ. Διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πρόγραμμα College Year in Athens. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές κυρίως με τη νεοελληνική λογοτεχνία, ενώ στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η σχέση της λογοτεχνίας με τη φιλοσοφία και την επιστήμη, η ταξιδιωτική γραφή και το μυθιστόρημα του 19ου και του 20ού αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα εξεταστούν τα ακόλουθα έργα:
R. Chateaubriand, Οδοιπορικό
G. Flaubert, Το Ταξίδι στην Ελλάδα
J.Ph. Fallmerayer, Περί της Καταγωγής των Σύγχρονων Ελλήνων
Lord Byron, επιλογές ποιημάτων
O. Wilde, V. Woolf, μαρτυρίες, ημερολόγια
Ε. Renoir, Προσευχή στην Ακρόπολη
Ε. About, Η Ελλάδα του Όθωνος
S. Freud, Μια διαταραχή της Μνήμης στην Ακρόπολη
M. Heidegger, Ταξίδι στην Ελλάδα
Η. Miller, Ο Κολοσσός του Αμαρουσίου
L. Durrell, Πικρά Λεμόνια

Από 4 Φεβρουαρίου 2011 και για 8 εβδομάδες
Κάθε Παρασκευή 18:30-20:30
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»/ Κτήριο 1
Πειραιώς 254, Ταύρος
Κόστος συμμετοχής: 240 ευρώ, 160 ευρώ για φοιτητές & 200 ευρώ για μέλη του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Τηλ. κρατήσεων: 212 254 0482
Δωρεάν χώρος στάθμευσης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v