Επιτραπέζια κάτω από το δέντρο

Τέσσερα ακόμη επιτραπέζια παιχνίδια για μικρούς και κυρίως για μεγάλους διεκδικούν θέση κάτω από το δέντρο σας. Θα συνομωτήσετε για την εξουσία, θα εντοπίσετε πρώτοι  οπτικούς συνδυασμούς, θα λύσετε εγκλήματα ή θα μάθετε πιο δώρο επιθυμεί ο διπλανός σας;    
Επιτραπέζια κάτω από το δέντρο
Με τέσσερα ακόμη επιτραπέζια παιχνίδια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ελληνικά από την Κάισσα οι δυνατότητες για δώρα σε μικρούς και (κυρίως) μεγάλους αυξάνονται. Ίντριγκες του παλατιού, πανέξυπνοι οπτικοί συνδυασμοί, ιστορίες ανατριχίλας και ένα παιχνίδι για να μάθουμε καλύτερα τους συμπαίκτες μας.

Intrigo

Το Intrigo ανήκει σε μια νέα γενιά επιτραπέζιων παιχνιδιών με κάρτες που μοιάζουν σαν να σχεδιάστηκαν για να μην χρησιμοποιούν τις κάρτες, αλλά ταμπλό και άλλα components. Αν και προφανώς είναι λόγοι οικονομίας που οδήγησαν τους σχεδιαστές να επιλέξουν τις καρτούλες έναντι μιας ακριβότερης παραγωγής, τέτοιου είδους παιχνίδια δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση την «μανιέρα» των περισσότερων card games. Ένα από αυτά είναι το Intrigo που πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Κάισσα και στα ελληνικά. Κάθε παρτίδα του Intrigo διαδραματίζεται στην παλιά Βενετία όπου οι συνομωσίες για την ανάδειξη Δόγη δίνουν και παίρνουν. Κάθε ένας από τους παίκτες ελέγχει μια φαμίλια, τα μέλη της οποίας προσπαθούν να αποκτήσουν πόντους επιρροής και χρήματα. Οι κάρτες των οικογενειών πρέπει να τοποθετηθούν δίπλα στους «στόχους» και να τους κάνουν δικούς τους. Γι; Να βοηθηθούν στο… ποταπό τους έργο οι συνωμότες μπορούν να μισθώσουν μια σειρά από χαρακτήρες όπως ο κλέφτης, ο φρουρός και ο έμπορος- αρκεί βεβαίως να έχουν τα χρήματα. Το Intrigo είναι χαμηλής σχετικά δυσκολίας παιχνίδι που απαιτεί λίγη ώρα για να παιχθεί και που είναι έξυπνα σχεδιασμένο και αρκετά γρήγορο-που θα πει ότι δεν κάνεις μια ώρα να περιμένεις τους άλλους να παίξουν!

Σχεδιαστές: Charles Chevallier, Catherine Dumas, Pascal Pelemans
Artwork: Miguel Coimbra, Édouard Guiton
Διάρκεια: 45 λεπτά
Παίκτες: 3-4
Τιμή: 25 ευρώ

Set

Το Set είναι ένα ακόμη παιχνίδι καρτών που δεν λειτουργεί ως τέτοιο. Είναι μια απλή, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα στην υλοποίησή της ιδέα η οποία καταλήγει σε ένα πανέξυπνο και γρήγορο παιχνίδι που ακονίζει το μυαλό και την παρατηρητικότητα. Στο τραπέζι κάθε στιγμή υπάρχουν 12 τουλάχιστον κάρτες. Εσείς πρέπει να βρείτε ποιες από αυτές έχουν κοινά στοιχεία, να τις υποδείξετε πριν από τους συμπαίκτες σας, να πείτε «σετ» και να τις πάρετε. Αν κάνετε λάθος και η τριάδα που υποδείξατε δεν πληροί τις προϋποθέσεις των κοινών σημείων, η τιμωρία σας είναι να επιστρέψετε τρεις από τις κάρτες που με κόπο (;) μαζέψατε αφού βεβαίως επιστρέψετε στη θέση τους τις κάρτες που προσπαθήσατε να ταιριάξετε. Τα «κοινά σημεία» που πρέπει να έχουν οι κάρτες είναι όλη η ουσία του παιχνιδιού. Υπάρχουν τέσσερις παράμετροι που μπορεί να κάνουν κάθε κάρτα διαφορετική από τις άλλες. Όποιος μπορεί πιο γρήγορα να διακρίνει τις ομοιότητες και τις διαφορές θα είναι ο νικητής. Εθιστικό και ταχύτατο το Set είναι ένα παιχνίδι για όλη την οικογένεια που κρατά λίγο και σε προκαλεί για… ρεβάνς.

Σχεδιαστές: Marsha J. Falco
Artwork: John Langdon, Franz Vohwinkel
Διάρκεια: 25 λεπτά
Παίκτες: 1- 20
Τιμή: 13 ευρώ

Ιστορίες μυστηρίου

Έχετε ποτέ τύχει σε παρέα διακοπών που λέγονται ιστορίες του τύπου «δύο φίλοι πηγαίνουν σε ένα εστιατόριο και παραγγέλνουν γλαρόσουπα. Ένας από αυτούς μόλις δοκιμάζει το φαγητό του βγάζει ένα πιστόλι και σκοτώνει τον άλλον. Βρείτε τι έχει συμβεί». Εκεί οι υπόλοιποι πλην του αφηγητή παίκτες πρέπει με ερωτήσεις να ανακαλύψουν το υπόβαθρο της ιστορίας. Το Ιστορίες Μυστηρίου έχει συγκεντρωμένες 50 σκοτεινές ή απλώς περίεργες ιστορίες που κάθε παρέα μπορεί να κληθεί να εξιχνιάσει. Δεν πρόκειται για original ιδέα, αλλά οι συγκεντρωμένες ιστορίες είναι καλή λύση και η τιμή του παιχνιδιού χαμηλή. Ιδανικό για ταξίδι με αυτοκίνητο και βέβαια για βράδια διακοπών που προσφέρουν την ευκαιρία να «βαρεθείς».

Σχεδιαστής: Holger Boesch
Artwork: Bernhard Skopnik
Διάρκεια:
Παίκτες: 2-
Τιμή: 10 ευρώ




Gifttrap

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και «ελαφρύ» επιτραπέζιο παιχνίδι για όλη την οικογένεια. Υπάρχει μια τεράστια λίστα δώρων τα οποία ο κάθε παίκτης πρέπει να δωρίσει στους συμπαίκτες του κρίνοντα ποιο θα ταίριαζε σε ποιον ανάλογα με το χαρακτήρα τους. Ταυτόχρονα πρέπει να αξιολογήσει τα δώρα που του κάνουν από το πιο αγαπητό σε εκείνον ως το λιγότερο αγαπητό. Νικητής είναι εκείνος που θα δωρίσει πιο εύστοχα στους συμπαίκτες του, αλλά και που θα απαντήσει ειλικρινά για το πόσο του αρέσουν τα δώρα που του προσφέρονται. Μπορεί οι περιπτώσεις ισοβαθμίας να εμφανίζονται συχνά και να απογοητεύουν τους πιο ανταγωνιστικούς παίκτες, αλλά το νόημα του Gifttrap είναι να κάνεις δώρα και να γελάσεις- όχι να υπερισχύσεις. Στα αρνητικά η ελαφρώς «τσιμπημένη» του τιμή που όμως οφείλεται και στην πολύ καλή παραγωγή του παιχνιδιού.

Σχεδιαστές: Nick Kellet
Artwork: Scott E. Davis
Διάρκεια: 40- 45 λεπτά
Παίκτες: 3- 8
Τιμή: 30 ευρώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v