Chatroulette: Κι αν σου κάτσει;

Είναι δυνατόν να πατήσεις ένα κουμπί και να εμφανιστεί ξαφνικά στην οθόνη του υπολογιστή σου, έτοιμος να πιάσει «κουβεντούλα» μαζί σου ο Ashton Kutcher ή η Paris Hilton; Είναι, χάρη στο Chatroulette, το site-έκπληξη της χρονιάς που πέρασε.
Chatroulette: Κι αν σου κάτσει;
Τα social networks έκλεψαν την τελευταία δεκαετία όλη την «πίτα» της διαδικτυακής επικοινωνίας. Σωστά; Όχι, τόλμησε να πει πέρυσι τέτοιο καιρό ένας 17χρονος Ρώσος, ο οποίος «έστησε» το δικό του site για chat, το Chatroulette.

Και εκεί που όλοι νόμιζαν πως το chatting είναι μια παλαιολιθική πρακτική, χαμένη κάπου μεταξύ των «καμένων» παρακμιακών στα διανυκτερεύοντα internet café και της «αθωότητας» των 90s, το Chatroulette αναδείχθηκε πρόσφατα στον πιο δημοφιλή όρο στην μηχανή αναζήτησης της Google για το 2010. Ξεπερνώντας το Facebook και αφήνοντας πίσω του το gadget της χρονιάς –λέγε με iPad- και όλους τους ανερχόμενους celebrities, το φρέσκο site για chat με τυχαίους συνομιλητές επανέφερε τις βασικές αρετές του chatting στο προσκήνιο.

Τι είναι το Chatroulette;
Για τους εξαιρετικά λίγους -σύμφωνα με τα στοιχεία της Google- που δεν γνωρίζουν ακόμη το δημοφιλές site, το Chatroulette.com είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού chatting. Αρκεί να είστε εφοδιασμένοι με μια web cam, ένα μικρόφωνο και ένα πληκτρολόγιο, να μπείτε στην ιστοσελίδα, να πατήσετε scan, και η «μπίλια» της ρουλέτας πέφτει σε έναν από τους χιλιάδες online χρήστες ανά τον κόσμο, με τον οποίο μπορείτε να συνομιλήσετε.

Φυσικά, μπορείτε αν το επιθυμείτε να μην φαίνεστε, παρά μόνο να πληκτρολογείτε, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να συνομιλούν με μια μαύρη οθόνη. Αν ο συνομιλητής που σας «κληρώθηκε» σας φαίνεται ενδιαφέρων, συνεχίζετε την συζήτηση μαζί του. Αν όχι, πατάτε «Next» και… περνάει ο επόμενος. Τόσο απλά.

5 λόγοι για να μπείτε στο Chatroulette
- Κάνετε ό,τι θέλετε, χωρίς να γίνεστε ρεζίλι στο ευρύ διαδικτυακό κοινό. Αν θέλετε για παράδειγμα να δείξειτε σε κάποιον το ταλέντο σας στο τραγούδι, αλλά δεν θέλετε να ανεβάσετε video στο YouTube, όπου οι κακοπροαίρετοι είναι πολλοί και τα υβριστικά σχόλια ακόμη περισσότερα, έχετε την δυνατότητα να τεστάρετε μεμονωμένες αντιδράσεις στο Chatroulette. Αν ο πρώτος συνομιλητής δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιδόσεις σας, περνάτε στον επόμενο.
- Ο «επόμενος», λοιπόν, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους επιτυχίας του site. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα party, όπου ένας άθλιος τύπος σας έχει πιάσει κουβέντα και δεν μπορείτε να ξεφύγετε. Στο Chatroulette μπορείτε. Απλώς πατώντας «Next».
- Τα social networks έχουν ως κύρια «πληγή» τους την υπερπροβολή των προσωπικών σας στοιχείων και την κατ’ επιλογήν έλλειψη ανωνυμίας. Το κενό για όσους θέλουν ένα διάλειμμα συνομιλίας χωρίς όνομα, μιλώντας ελεύθερα για τα πάντα, έρχεται να καλύψει η «ρουλέτα».
- Αφήνεστε στην τύχη, η οποία μπορεί να σας οδηγήσει σε κάποιον άνθρωπο από την άλλη άκρη του κόσμου, με τον οποίο τυχαίνει να μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα. Έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για τα αγαπημένα σας hobby, να κάνετε γνωριμίες που θα σας φανούν χρήσιμες σε επικείμενα ταξίδια σας και, αν πέσετε σε κάποιον που δεν υπόκειται στα παραπάνω, να πατήσετε για άλλη μια φορά «Next».
- Πολλοί celebrities ανά τον κόσμο έχουν υποπέσει στον πειρασμό να δοκιμάσουν την εμπειρία του Chatroulette. Έτσι, δεν αποκλείεται η θεά τύχη να φέρει στο παράθυρο του υπολογιστή σας τον Ashton Kutcher, την Paris Hilton, τον Perez Hilton, τους Jonas Brothers, τον Chris Brown, την Nicole Ritchie, την Kelly Osbourne και πολλούς ακόμη που εθίστηκαν στο random chatting. Έχουν κι αυτοί ανάγκη από λίγο… μπλα μπλα με άλλους ανθρώπους.

Γιατί να μην μπείτε στο Chatroulette
Φυσικά, για τον προφανή λόγο. Η ανωνυμία και η απόλυτη ελευθερία του internet σημαίνει πως τα ιδιωτικά chatrooms «συνωστίζονται» από ανθρώπους που ψάχνουν sex, από επιδειξίες και από εικόνες και πράξεις ακατάλληλες για ανηλίκους. Αν δεν θέλετε να πέσετε πάνω σε κάποιον από αυτούς, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι –είτε έχοντας τον κέρσορα πάνω στο «Επόμενος» είτε αποφεύγοντας την ενασχόλησή σας με το «άθλημα».

Φανταστείτε να είσαστε ένας από τους ανυποψίαστους ανθρώπους της φάρσας που μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί.


Έχει, βέβαια, την πλάκα του, αλλά ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει. Από την άλλη, πρόκειται για μια μόδα του διαδικτυακού 2010, που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει –αν δεν έχει αρχίσει ήδη να ξεφουσκώνει-, ενώ ήδη οι μιμητές του, όπως το Omegle ξεφυτρώνουν απειλητικά. Μέχρι να πατήσουμε «Next» και να περάσουμε στην επόμενη μόδα του internet, ας περάσει ο επόμενος.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v