Τεν Τεν: Ο χάρτινος ήρωας (ξανα)κατηγορείται για ρατσισμό

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας του "Τεν Τεν στο Κονγκό" στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βέλγιο, ζήτησε ένας Κονγκολέζος κάτοικος της χώρας, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμιξ του Herge ξεσηκώνει αντιδράσεις.
Τεν Τεν: Ο χάρτινος ήρωας (ξανα)κατηγορείται για ρατσισμό
Ένας κονγκολέζικης καταγωγής κάτοικος του Βελγίου, ο Bienvenu Mbutu , προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας ενός βιβλίου του δημοφιλέστερου παγκοσμίως βελγικού κόμιξ, Τεν Τεν. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «στο τεύχος «ο Τεν Τεν στο Κονγκό» ο μικρός μαύρος βοηθός του δημοσιογράφου απεικονίζεται ως χαζός και χωρίς αρετές, πράγμα που κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι οι μαύροι δεν έχουν εξελιχθεί».

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει σχετικά με τη συνέχιση της κυκλοφορίας του βιβλίου και, στην περίπτωση που δεν απαγορευτεί, να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας προειδοποίησης στο εξώφυλλο σχετικά με το περιεχόμενό του.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το βιβλίο έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες για τα μάλλον ωμά κοινωνικά του στερεότυπα. Πριν από τρία χρόνια, η Βρετανική Επιτροπή για την Εθνοτική Ισότητα ζήτησε την απαγόρευσή του, υποστηρίζοντας ότι περιείχε εικόνες και λεξιλόγιο αποτρόπαιης ρατσιστικής προκατάληψης.

Μία μαύρη γυναίκα στην ιστορία υποκλίνεται μπροστά στον Τεν Τεν, λέγοντας «λευκός άνδρας πολύ υπέροχος. Λευκός κύριος μεγάλος juju άνδρας».

Γραμμένο στο τέλος της δεκαετίας του ’20, ο Τεν Τεν στο Κονγκό ήταν το δεύτερο κόμιξ της σειράς που έγραψε και σχεδίασε ο Herge, ο οποίος αργότερα δήλωσε ότι ήταν ένα νεανικό σφάλμα, που αντανακλούσε τις προκαταλήψεις της εποχής.

Μία από τις σκηνές του κόμιξ αλλάχθηκε αργότερα, ώστε να δείχνει τον Τεν Τεν να διδάσκει μαθηματικά στους Αφρικανούς, αντί για τη γεωγραφία του Βελγίου, όπως ήταν αρχικά.

Σήμερα, στη Μεγάλη Βρετανία το συγκεκριμένο τεύχος του Τεν Τεν πωλείται στα ράφια με τα βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικο κοινό, και με χάρτινη ταινία γύρω από το εξώφυλλο η οποία προειδοποιεί για προσβλητικό περιεχόμενο.

Αν και κ. Mbutu ζήτησε αρχικά την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου στο Βέλγιο, αργότερα δήλωσε πως θα ήταν ικανοποιημένος και με μια προειδοποίηση αντίστοιχη με εκείνη της βρετανικής έκδοσης του.

Η.Κ.
Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v