Autocomplete Me: Το Google διαβάζει τις (σκοτεινές) σκέψεις σας

"Robots are" είπαμε εμείς και το Google συμπλήρωσε "our friends", "the future" και "everywhere and they’re eating old people’s medicine for lunch". Ανακαλύψτε μαζί μας τον μαγικό κόσμο της εξέλιξης του google bombing που λέγεται... auto complete.
Autocomplete Me: Το Google διαβάζει τις (σκοτεινές) σκέψεις σας
Θυμάστε τα google bombs; Ένα κλασικό παράδειγμα ήταν η λέξη idiot, που έβγαζε πρώτο αποτέλεσμα την επίσημη ιστοσελίδα του George Bush, λίγο μετά τη δεύτερη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές. Ένα άλλο ήταν το ξεκαρδιστικό “these weapons of mass destructions cannot be displayed” που επέστρεφε πρώτο αποτέλεσμα η αναζήτηση «όπλα μαζικής καταστροφής» τον Μάρτιο του 2003.

Κι αν τα Google Bombs ήταν… εξωτερικός δάκτυλος, μια μορφή διαδικτυακού ακτιβισμού, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας του σχετικούάρθρου στη Wikipedia, η Google φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη νέα αγαπημένη ασχολία των «ακτιβιστών» που λέγεται Autocomplete και τα αποτελέσματά της οποίας είναι ακόμη πιο σπαρταριστά.

Βασισμένο στις αναζητήσεις που πραγματοποιούν οι χρήστες της, η κορυφαία μηχανή αναζήτησης προτείνει, εδώ και λίγους μήνες, πιθανές λέξεις κλειδιά όταν ξεκινάμε να πληκτρολογούμε στην αρχική της σελίδα.

Πέρα της –αναμφισβήτητης– χρησιμότητας του νέου εργαλείου, εκείνο που ενθουσίασε τους χρήστες με πολύ χρόνο στα χέρια τους –που πάντα υπάρχουν– ήταν η ευκολία με την οποία αυτό μπορούσε να χειραγωγηθεί. Αρκεί ένας σχετικά μεγάλος αριθμός χρηστών να πραγματοποιήσει μια συγκεκριμένη αναζήτηση για να προστεθούν οι όροι της στο Autocomplete.

Τα αποτελέσματα του φαινομένου βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα ξεκαρδιστικό site που ακούει στο όνομα Autocomplete Me –μπορείτε βέβαια να τα δείτε και “live” συμπληρώνοντας τυχαίους όρους στην αρχική σελίδα της διεθνούς έκδοσης του Google. Ήτοι στο www.google.com, καθότι η ελληνική έκδοση που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι δε δέχεται καθημερινά τόσα εκατομμύρια αναζητήσεων –ή bombing– για να βγάλει αντίστοιχα αστεία αποτελέσματα.

Ξεκινώντας, για παράδειγμα, να γράφετε «robots are» θα πάρετε προτεινόμενη αναζήτηση “robots are everywhere and they’re eating old people’s medicine for lunch”. Οι λέξεις “can I get pregnant from” συμπληρώνονται, μεταξύ άλλων, από το “a dog” ενώ το “how do you know if you’re d” θα μπορούσε, σύμφωνα πάντα με την Google, να είναι dehydrated, depressed ή… dead.

Από τα all time αγαπημένα, τα “how to raise your iq by eating gifted children” –επιστρέφει δεκατέσσερις χιλιάδες αποτελέσματα, αν αναρωτιέστε– “who wants a cheap rhinoceros” και “I really hope you get sexually violated by a pterodactyl tonight”.

Δείτε τα… όλα στο AutocompleteMe.com.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v