Cretaquarium: Εξερευνώντας τον Μεσογειακό θαλάσσιο κόσμο

Όλη η μαγεία και η ομορφιά του  βυθού της Μεσογείου βρίσκεται στο ανανεωμένο ενυδρείο Κρήτης “Θαλασσόκοσμος”. Ακολουθήστε τον φακό του In2life σε ένα μαγευτικό  ταξίδι στο απέραντο γαλάζιο..
Cretaquarium: Εξερευνώντας τον Μεσογειακό θαλάσσιο κόσμο
Κείμενο: Νικόλας Γεωργιακώδης, Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου

Ποιός είπε οτι η Ελλάδα δεν έχει τα δικά της πανέμορφα ακουάρια; Ένα από αυτα είναι και το Cretaquarium, ένας καρπός επιστημονικής έρευνας που δίνει εδώ και αρκετό καιρό την δυνατότητα στον κόσμο να έρθει σε επαφή και να καταλάβει τα μυστικά του βυθού. Το κτίριο του Cretaquarium είναι μέρος του κτιριακού συγκροτήματος "Θαλασσόκοσμος" , του μεγαλύτερου κέντρου έρευνας - τεχνολογίας και αναψυχής στη Μεσόγειο και καταλαμβάνει έκταση 60 στρεμμάτων στο παραλιακό βόρειο-δυτικό τμήμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου.

Οι διάφορες δεξαμενές - ενυδρεία του κτιρίου ξεπερνάνε σε όγκο τα 60.000 λίτρα, κατασκευή που κατέστησε δυνατή την φιλοξενία οργανισμών αρκετά μεγάλου μεγέθους, όπως καρχαρίες, σελάχια, τοννοειδή κτλ. Με μια πρώτη επίσκεψη στο ενυδρείο, αντικρύζουμε ένα μοντέρνο κτίριο που ο σχεδιασμός του παραπέμπει σε πλοίο. Το εσωτερικό του είναι το ίδιο εντυπωσιακό. Το μέγευθος του χώρου ισοδυναμεί με τη διαδρομή σε μια θαλάσσια σκηνογραφία μήκους 1 περίπου χιλιομέτρου, όπου εκτίθενται θαλάσσιοι οργανισμοί στις πολυάριθμες δεξαμενές του, συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων. Σε μικρότερες δεξαμενές αντικρύζουμε συγκεκριμένα είδη και μικρο-οικοσυστήματα τα οποία δεν θα προσέχαμε αν βρίσκονταν στις μεγάλες δεξαμενές και τα οποία είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά.



Στην μαγευτική ατμόσφαιρα συμβάλλουν τα μέγιστα ο χαμηλός φωτισμός και οι οθόνες που προβάλλουν σε βίντεο τοπία του βυθού της Κρήτης, πλαισιωμένα από στίχους της ελληνικής μυθολογίας για τη γενεαλογία των θαλάσσιων θεοτήτων, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε και εμείς οι ίδιοι μέσα στον βυθό! Στον χώρο επίσης υπάρχει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εξοπλισμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, χωρητικότητας 140 ατόμων. Καθημερινά και κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του ενυδρείου προβάλλονται ντοκιμαντέρ και μοναδικές ταινίες σχετικά με τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ο χώρος προσφέρεται επίσης για τη διοργάνωση συνεδρίων, συνεδριάσεων, εκδηλώσεων, κοινωνικών δραστηριοτήτων και θεματικών εκθέσεων.

Ο κ. Μιχάλης Παπαδάκης μιλάει για το ενυδρείο:



Αν επιθυμείτε ακουστική ξενάγηση, τότε δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε τις μικρές συσκευές που λειτουργούν απλά όπως το τηλέφωνο, δίνοντας σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την επίσκεψή του με πολυάριθμες εξηγήσεις, σχόλια και εκλαϊκευμένες πληροφορίες σε τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά). Mια ακόμα σημαντική υπηρεσία για τους επισκέπτες του Cretaquarium - θαλασσόκοσμος είναι και η Kartaquarium. Η κάρτα μέλους του ενυδρείου που δίνει σημαντικά προνόμια και προσφορές στους κατόχους της. Αυτήν μπορείτε να την αποκτήσετε είτε κατευθείαν από το Cretaquarium, είτε με αντικαταβολή.

Συνολικά στο ενυδρείο υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι 1.600 τ.μ.. Σε 37 δεξαμενές με 50 σημεία παρατήρησης εκτίθενται περισσότεροι από 4.500 οργανισμοί που κατανέμονται σε 200 περίπου είδη και συνέχεια εμπλουτίζονται. Παράλληλα, υπάρχουν 2.600 τ.μ. τεχνικοί χώροι (παρασκήνια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 150 ατόμων), καθώς και 10.000 τ.μ. περιβάλλοντος χώρου.



Η γενική είσοδος κοστίζει 8€ και η φοιτητική 6€. Η προσωπική ακουστική ξενάγηση κοστίζει 2€, ενώ η κάρτα μέλους του ενυδρείου κοστίζει 16€.



Πληροφορίες:
Γενικές πληροφορίες επίσκεψης  2810 337788
Κλείσιμο ραντεβού επίσκεψης 2810 337888
Εξυπηρέτηση μελών ενυδρείου  2810 337707
Γραμματεία διοίκησης 2810 337880

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v