ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗHOBBIES

Πατρίκιοι και Πληβείοι: Ενα διαφορετικό παιχνίδι καρτών

Το "Πατρίκιοι και Πληβείοι" είναι ένα ενδιαφέρον επιτραπέζιο παιχνίδι καρτών που υπόσχεται αρκετά περίπλοκη τακτική και διασκέδαση μέσω διάφορων ρόλων που οι παίκτες αναλαμβάνουν για να εξυπηρετήσου ντο σκοπό τους.

Πατρίκιοι και Πληβείοι: Ενα διαφορετικό παιχνίδι καρτών

Η αλήθεια είναι πως τα παιχνίδια καρτών σπάνια προσφέρουν διαφορετικούς μηχανισμούς παιξίματος ή όπως λένε οι έμπειροι αγγλοσάξωνες “gameplay”- μια που το να κατεβάζεις κάρτες είναι σχεδόν το μόνο που κάνεις και ως παίκτης καλείσαι να αποφασίσεις πότε θα κατεβάσεις ποια. Προορίζονται ως επί το πλείστον για παιχνίδι… εκτός έδρας, πράγμα που εν μέρει αντισταθμίζει το ότι είναι παιχνίδια χαμηλών απαιτήσεων.To "Πατρίκιοι και Πληβείοι" αν και τυπικά είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι καρτών, δεν πάσχει από το σύνδρομο αυτό.

Πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα παιχνιδιού, που απλώς χρησιμοποιεί κάρτες για την εξέλιξη της πλοκής του, χωρίς το ίδιο το παίξιμο των καρτών να υποβάλει τον τρόπο παιχνιδιού.

Σχηματικός σκοπός του παιχνιδιού είναι η κατασκευή της πληρέστερης δυνατής πόλης. Στην πραγματικότητα κάθε παίκτης «κατεβάζει» κτίρια και τα εξαργυρώνει σε χρυσάφι που στο τέλος θα καθορίσει το νικητή.

Το ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότι σε κάθε γύρο κάθε παίκτης επιλέγει διαφορετικό χαρακτήρα, ο οποίος έχει διαφορετικές ιδιότητες. Τις διαφορετικές αυτές ιδιότητες πρέπει να συνδυάσει για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του όσο το δυνατόν καλύτερα. Ληστής, μάγος έμπορος και κυρίως ο δολοφόνος προσφέρουν την απαραίτητη γεύση στο παιχνίδι και εξασφαλίζουν διασκέδαση και συμμετοχή στους παίκτες, ακόμα και όταν δεν είναι η σειρά τους- κάτι όχι τόσο συνηθισμένο.

Στα αρνητικά του παιχνιδιού πρέπει να υπογραμμίσουμε τον αριθμό των απαιτούμενων παικτών. Αν και ο σχεδιαστής προβλέπει από 2 έως 8 παίκτες, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να απολαύσετε πραγματικά το "Πατρίκιοι και Πληβείοι" με λιγότερους από 4. Ο λόγος είναι ότι στο μικρό αριθμό παικτών ο κάθε ένας από αυτούς αναλαμβάνει δύο ή περισσότερους ρόλους αντί για μόνο έναν με… περίεργα αποτελέσματα που δε μοιάζουν συμβατά με τη βασική ιδέα του παιχνιδιού.

Κατά τα λοιπά, οι τακτικές που μπορεί να αναπτύξει ο παίκτης είναι ενδιαφέρουσες και η εξαντλησιμότητα μικρή.   

Το "Πατρίκιοι και Πληβείοι" που στο εξωτερικό κάνει διεθνή καριέρα με το όνομα «Citadels» και έχει παλαιότερα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με το όνομα "Καστροπολιτείες" από το Fantasy Shop, μόλις κυκλοφόρησε σε μια φροντισμένη έκδοση από την Κάισσα.

Δ. Γλ.

Πατρίκιοι και Πληβείοι
Σχεδιαστής: Bruno Faidutti
Παίκτες: 2-8
Διάρκεια: 40- 60 λεπτά (εξαρτάται από τον αριθμό των παικτών) από
Τιμή: 20 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2