ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗHOBBIES

KenKen: "Κολλήστε" με το νέο Sudoku

Η ασιατική μανία του 21ου αιώνα μόλις πήγε ένα βήμα παραπέρα, για να συμπεριλάβει γνώσεις αριθμητικής στα παζλ που λύνουμε όλοι μανιωδώς και να μας κάνει να κολλήσουμε ακόμα περισσότερο. Γνωρίστε το KenKen και τους κανόνες του και... εθιστείτε πριν απ' όλους!

KenKen:

Ξεχάστε το Sudoku. Η νέα ασιατική μανία μας έρχεται από την Ιαπωνία, ονομάζεται KenKen, που θα μπορούσε να σημαίνει εξυπνάδα στο τετράγωνο, ή απλά… ΕξυπνάδαΕξυπνάδα, και απειλεί να μας κάνει να κολλήσουμε για ώρες.

Οι κανόνες του KenKen είναι σχετικά απλοί, και δεν πρόκειται να σας ξενίσουν στο ελάχιστο, αν είχατε έστω και μια επιδερμική επαφή με το Sudoku. Τα τετράγωνά του συμπληρώνονται με αριθμούς, οι οποίοι είναι μοναδικοί –δηλαδή δεν επαναλαμβάνονται– σε κάθε οριζόντια και κάθετη στήλη. Η διαφορά του με το Sudoku είναι ότι το KenKen απαιτεί κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις αριθμητικής.

Κάθε σετ τετραγώνων που περικλείεται από έντονα μαύρη γραμμή λέγεται κλουβί και έχει ένα «αποτέλεσμα», ένα νούμερο που προκύπτει από την υποδεικνυόμενη με σύμβολο πράξη –πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό ή διαίρεση. Για παράδειγμα, σε τρία τετράγωνα ενός KenKen 4x4 που πολλαπλασιαζόμενα πρέπει να δίνουν 8, συμπληρώνουμε τους αριθμούς 1, 2 και 4.

Σε αντίθεση με το Sudoku, στο οποίο πρέπει να συμπληρώσετε τους αριθμούς από το 1 έως το 9 σε κάθε γραμμή και στήλη, το KenKen έχει διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, και οι αριθμοί που πρέπει να συμπληρώσετε δεν υπερβαίνουν το βαθμό αυτό. Για παράδειγμα, σε ένα KenKen 4x4 συμπληρώνουμε τους αριθμούς από το 1 έως το 4, σε ένα 6x6 τους αριθμούς από το 1 έως το 6 και ούτω καθεξής.

[Ο Will Shortz των New York Times εξηγεί το KenKen]

Το KenKen είναι το… πνευματικό προϊόν του Ιάπωνα εκπαιδευτικού Tetsuya Miyamoto, που το εφηύρε το 2004, για να βοηθήσει τους μαθητές του να βελτιώσουν τις μαθηματικές ικανότητες και τη σκέψη τους. Ο κ. Miyamoto δηλώνει ότι πιστεύει στην «τέχνη της διδασκαλίας χωρίς διδασκαλία». Περί τα 90 λεπτά σε κάθε μάθημά του αφιερώνονται στην επίλυση γρίφων και παζλ, που συνήθως σχεδιάζει ο ίδιος –δημοφιλέστερο εκ των οποίων είναι, φυσικά, το KenKen.

Ιδού μερικά tips για να λύσετε το πρώτο σας KenKen:
* Συμπληρώστε πρώτα απ’ όλα τα κλουβιά που αποτελούνται από ένα μόνο τετράγωνο.
* Στη συνέχεια, συμπληρώστε τα κλουβιά που έχουν αποτελέσματα δυσανάλογα μεγάλα ή μικρά σε σχέση με το μέγεθος των κουτιών τους. Για παράδειγμα, σε ένα KenKen 6x6, ένα διπλό κλουβί με άθροισμα 11 μπορεί να συμπληρωθεί μόνο από τους αριθμούς 5 και 6, ενώ ένα τριπλό κλουβί με γινόμενο 10 μπορεί μόνο να συμπληρωθεί από τους αριθμούς 1, 2 και 5.
* Οι ίδιοι αριθμοί μπορούν να επαναλαμβάνονται μέσα στα κλουβιά, αρκεί να μην επαναλαμβάνονται στην ίδια γραμμή ή στήλη. Για παράδειγμα, ένα κλουβί σε σχήμα L με άθροισμα 6 μπορεί να συμπληρωθεί από τους αριθμούς 1, 2 και 3 αλλά και από τους αριθμούς 1, 1 και 4, με το 4 στη μέση του L.
* Η σειρά των αριθμών στα κλουβιά που θέλουν διαίρεση ή αφαίρεση δεν έχει σημασία –το ότι θα γράψετε, για παράδειγμα, πρώτα το 1 και μετά το 3, δε σημαίνει ότι η πράξη είναι ένα δια 3.
* Μην ξεχνάτε ότι κάθε στήλη και κάθε γραμμή πρέπει να περιέχει όλα τα ψηφία. Όταν εξαντλήσετε την αριθμητική, θυμηθείτε το Sudoku.

Καλή διασκέδαση, και καλή τύχη.

Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2