Το Texas Holdem και ο βασιλιάς του πόκερ

Την παραμονή πρωτοχρονιάς, ειδικά στην Ελλάδα, η πράσινη τσόχα... αναστενάζει. Όπως ακριβώς θα κάνατε και εσείς εάν είχατε αντίπαλό σας τον Peter Eastgate, το νέο βασιλιά του πόκερ. «Οδηγίες προς ναυτιλομένους» για το «τηλεοπτικό πόκερ» Texas Holdem.
Το Texas Holdem και ο βασιλιάς του πόκερ
του Γιώργου Φλώκα

Τον Ιούλιο, ο 22χρονος Δανός Peter Eastgate κέρδισε 7.000 παίκτες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόκερ, αποκομίζοντας συνολικά 9,1 εκατ. δολάρια αλλά και το «βραχιόλι» του πρωταθλητή. Το γεγονός, που θεωρείται το κορυφαίο και το πιο επικερδές στο σύμπαν του επαγγελματικού πόκερ, διεξάχθηκε -πού αλλου;- στο Λας Βέγκας.

Για να το καταφέρει ο 22χρονος λογιστής, χρειάστηκαν τέσσερις μήνες, 39 δίωρα levels και 104 μονομαχίες με τους καλύτερους στον κόσμο. Μάλιστα, έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό του νεότερου παγκόσμιου πρωταθλητή, το οποίο κρατούσε για 22 χρόνια ο Phil Hellmuth. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο με 6.844 συμμετοχές. Στο τελικό «τραπέζι» προκρίθηκαν εννέα παίκτες, με τον Eastgate να κερδίζει στον τελικό τον 27χρονο Ρώσο Ivan Demidov.

Στην τελική παρτίδα, ο Demidov αποφάσισε να δώσει τα ρέστα του (16,45 εκατ. μάρκες) έχοντας δυο ζευγάρια (δυάρια και τεσσάρια). Ο Eastgate, που είχε περισσότερα από 120 εκατομμύρια μάρκες, κέρδισε την παρτίδα με ένα straight (από άσσο έως πέντε), με τον αντίπαλό του να δηλώνει ότι θεωρούσε πως ο Eastgate έκανε μπλόφα.

Σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του Time, ο κ. Eastgate απάντησε ότι δεν παίζει βάσει προσχεδιασμένης στρατηγικής, αλλά του αρέσει να μελετά το παιχνίδι του αντιπάλου του και να προσαρμόζει ανάλογα το δικό του. Η προηγούμενη εμπειρία του, πριν κάτσει στον θρόνο του «βασιλιά του πόκερ» ήταν σχετικά μικρή –αν και σε συνάρτηση με την ηλικία του, κρίνεται μάλλον επαρκής– καθώς, όπως σημειώνει ο ίδιος έχει ασχοληθεί δυο χρόνια επαγγελματικά και δυο χρόνια ερασιτεχνικά με το «άθλημα».

Ο Eastgate ανακάλυψε το ενδιαφέρον του για το πόκερ στο γυμνάσιο, αποφασίζοντας να επικεντρωθεί στο online poker αντί να πάει στο κολέγιο. Λάτρης των μαθηματικών στο σχολείο, δήλωνε «εκστασιασμένος» με το παιχνίδι και τις ψυχολογικές προεκτάσεις του. Για τα πρώτα δυο χρόνια, έπαιζε καθαρά από χόμπι αλλά εντυπωσιάστηκε από το παιχνίδι και αποφάσισε να προχωρήσει σε μια πιο «σοβαρή» προσέγγιση του θέματος, διαβάζοντας σχετικές αναλύσεις και βιβλία και συμμετέχοντας σε ιντερνετικά fora για το πόκερ και τις στρατηγικές του.

Για τον ίδιο, το μεγαλύτερο ατού που μπορεί να έχει ένας παίκτης σε μια παρτίδα είναι στο καθαρά ψυχολογικό μέρος του πόκερ. Όπως επισημαίνει, η καλύτερη στρατηγική για να κερδίζει κανείς στο πόκερ είναι να προσαρμόζεται στους αντιπάλους του. «Το βασικό είναι να μπεις στο κεφάλι του αντιπάλου σου και να ξέρεις πώς σκέφτεται και ως εκ τούτου, να αντιδράς ανάλογα», έλεγε σε συνέντευξη του σε ιστοσελίδα αφιερωμένη στο παιχνίδι.

«Η νίκη μου είναι η απόδειξη του πόσο μπορεί να εξελιχθεί κανείς αν προσπαθήσει πολύ στην ανάλυση και είναι σοβαρός στο παιχνίδι του. Πάντα πρέπει να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες για το πώς να παίξετε σε διαφορετικές συγκυρίες. Να αξιολογείτε κάθε παιχνίδι και να σκέφτεστε πώς θα μπορούσατε να είχατε παίξει διαφορετικά (κάποιες φορές μπορεί να κάνεις σωστό παιχνίδι, αλλά απλώς να μην είναι η μέρα σου)».

Πώς παίζεται το Texas Holdem
Το Texas Holdem είναι μια από τις βασικές εκδοχές του πόκερ, παίζεται σε πολλά καζίνο αλλά και σε κορυφαίες διοργανώσεις, όπως το World Poker Tour και το World Series of Poker του ESPN. Το παιχνίδι παίζεται με μια τράπουλα των 52 φύλλων ενώ η ιεραρχία των χαρτιών είναι η τυπική ιεραρχία του πόκερ. Σε κάθε παίκτη μοιράζονται δυο φύλλα, αφού έχει τοποθετηθεί στο τραπέζι ένα προκαθορισμένο minimum ποσόν, το pot.

Οι παίκτες, αφού δουν τα φύλλα τους, προχωρούν σε ποντάρισμα, πάσο (όταν εγκαταλείπουν την παρτίδα, επιλέγοντας να χάσουν το αρχικό ποντάρισμα) ή «ντούκου» (το δικαίωμα να μιλήσει κάποιος αφού μιλήσουν όλοι οι υπόλοιποι). Στα πονταρίσματα, όπως γίνεται παραδοσιακά στο πόκερ, όλοι οι παίκτες πρέπει να «δουν» το υψηλότερο ποντάρισμα, βάζοντας το ανάλογο αντίτιμο, ή να πάνε πάσο, χάνοντας τις μάρκες που έχουν ήδη τοποθετήσει.

Μετά το πρώτο ποντάρισμα, ο ντίλερ «καίει» το πρώτο χαρτί της τράπουλας και ανοίγει στο κέντρο του τραπεζιού τρία φύλλα. Τα φύλλα ανοίγονται στο κέντρο του τραπεζιού και ο κάθε παίκτης καλείται να υπολογίσει τους συνδυασμούς αλλά και τις πιθανότητες σε συνδυασμό με τα δικά του κρυφά φύλλα, ώστε να ποντάρει ανάλογα.

Ακολουθεί το άνοιγμα ενός ακόμη φύλλου στο τραπέζι, ποντάρισμα, το άνοιγμα ενός ακόμη φύλλου και νέο –τελικό– ποντάρισμα. Στο τέλος του παιχνιδιού, ο κάθε παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό συνδυασμό από 7 διαθέσιμα φύλλα –τα δυο δικά του και τα πέντε στο τραπέζι– για να σχηματίσει το καλύτερο δυνατό πεντάφυλλο «χέρι».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v