Σεμινάρια ενηλίκων: Μάθε, παιδί μου, τέχνες!

Ξεχάστε τις βαρετές αίθουσες διδασκαλίας και το διάβασμα στο σπίτι. Τα σεμινάρια που σας προτείνουμε θα σας μάθουν να γυρνάτε ταινίες, να γράφετε σενάρια και να τραβάτε σωστές φωτογραφίες, ενώ παράλληλα θα σας... γνωρίζουν κόσμο και θα αποκαλύπτουν τα κρυμμένα σας ταλέντα. Μίλησε κανείς για "ανοιχτούς ορίζοντες";
Σεμινάρια ενηλίκων: Μάθε, παιδί μου, τέχνες!
της Ηρώς Κουνάδη

 Όλοι κατά καιρούς τα έχουμε σκεφτεί. Οι περισσότεροι τα έχουμε απορρίψει. Και όχι άδικα. Η φράση «επιμόρφωση ενηλίκων» συνήθως δημιουργεί σκέψεις περί βαρετών αιθουσών διδασκαλίας, στις οποίες διεξάγονται εξίσου βαρετές συζητήσεις, ή μονόλογοι, ακόμα χειρότερα, σχετικά με θέματα που ελάχιστους –αν κάποιους– ενδιαφέρουν, που επιπλέον συνεπάγονται και «δουλειά» –βλέπε διάβασμα– για το σπίτι. Και πού χρόνος για τέτοια… Σωστά;

Λάθος. Όχι μόνο γιατί τα πάντα είναι θέμα θέλησης –και, ως γνωστόν, χρόνος υπάρχει, αρκεί να θέλεις να τον βρεις– αλλά και γιατί υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί κανείς να μάθει χωρίς να χρειαστεί να περάσει έξι πληκτικές ώρες την εβδομάδα με βαρετούς ανθρώπους και χωρίς να πρέπει να «διαβάσει», τουλάχιστον όχι με την κλασσική έννοια του όρου, εν συνεχεία στο σπίτι.

Από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, χορό και θεατρικό παιχνίδι, μέχρι hobbies που απαιτούν μια κάποια τεχνική κατάρτιση, όπως το μοντάζ, η φωτογραφία ή η ηχοληψία, τα μαθήματα τέχνης που διδάσκονται στην Αθήνα μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο σας, να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα ή ταλέντα που δεν ξέρατε ότι είχατε, να σας… γνωρίσουν κόσμο, ακόμα και να σας εμπνεύσουν να αλλάξετε καριέρα.

Εμείς κάναμε μια μίνι έρευνα και συγκεντρώσαμε τα πλέον ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην Αθήνα, θυσιάζοντας απλά έναν απογευματινό καφέ ή μια ταινία την εβδομάδα. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το πάρετε απόφαση.

Μικρό Πολυτεχνείο
Πλατεία Ασωμάτων 7, Θησείο, τηλ.: 210 3252998, 210 3243306, 210 9480745

Με ωράρια απογευματινά έως… ξενύχτικα (18.00 – 02.00) τις καθημερινές και από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα τα Σαββατοκύριακα, το Μικρό Πολυτεχνείο δείχνει κατανόηση –και τον αμέριστο σεβασμό του– στη συμπαθέστατη πληθυσμιακή κατηγορία που λέγεται «εργαζόμενοι με καλλιτεχνικές ανησυχίες». Εδώ το κάθε σεμινάριο πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα, διαρκεί 3-4 μήνες, ενώ για κάθε θέμα υπάρχουν συνήθως δύο τμήματα με διαφορετικά ωράρια, για να επιλέξετε εκείνο που σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Τα σεμινάρια του Μικρού Πολυτεχνείου χωρίζονται σε έξι θεματικές ενότητες –λογοτεχνία, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, ψηφιακές και εικαστικές τέχνες– ενώ νέα τμήματα ξεκινούν αρκετές φορές το χρόνο. Από τα σεμινάρια που ξεκινούν αυτήν την περίοδο ξεχωρίσαμε το σεμινάριο διακόσμησης, με εισηγητή τον Γιάννη Γιαννούλη, που ξεκινά από την ιστορική περιήγηση στο χώρο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, για να καταλήξει, περνώντας από τη μελέτη γραμμών, υφών, σχεδίων και υλικών, στην εφαρμογή και εκτέλεση της ιδέας.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα και τα σεμινάρια εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, με εισηγητή τον Νίκο Ρεπούλια, σύνταξης σεναρίου για ταινία μικρού μήκους, με συντονιστή τον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη, ιδρυτή της εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών t-shOrt –την οποία ξέρετε από το πρωτοποριακό διαδικτυακό φεστιβάλ Big Bang– και, βέβαια, το περίφημο σεμινάριο video art των Λάκη και Άρη Ιωνά, την έκθεση έργων των… αποφοίτων του οποίου παρακολουθούμε κάθε χρόνο στο Μικρό Πολυτεχνείο.

Το κόστος συμμετοχής σε καθένα από τα σεμινάρια του Μικρού Πολυτεχνείου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ το μήνα. Με την ιδιότητα του μέλους, την οποία αποκτάτε με τη συμμετοχή σας σε ένα σεμινάριο, δικαιούστε έκπτωση 10-20% σε καθένα από τα επόμενα σεμινάρια που επιλέγετε να παρακολουθήσετε, καθώς και αρκετά ακόμη προνόμια, όπως εκπτώσεις και ελεύθερες εισόδους σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας στην Αθήνα.

Ash in Art
Καρέα 11, Μετς, τηλ.: 210 9216890, 6948688829

Στην ίδια φιλοσοφία ωραρίων κινούνται και τα μαθήματα τέχνης του Ash in Art, με ώρες έναρξης 17.30-21.30 τις καθημερινές και 12.00-20.00 τα Σαββατοκύριακα. Οι εγγραφές συνεχίζονται, ενώ για κάποιες θεματικές ενότητες υπάρχουν δύο ξεχωριστά τμήματα, με διαφορετικά ωράρια για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

Από τα θέματα των μαθημάτων, μας άρεσε ιδιαίτερα η ιδέα των κρουστών – Afro Latin κρουστά, gongas, bongos, τυμπάλες, bedir, αφρικάνικα, τζεμπέ, τεχνική με μπαγκέτες– που διδάσκει ο Βασίλης Λιώσης της ομάδας Batuca, αλλά και αυτή της θεατρικής έκφρασης και υποκριτικής, η οποία διδάσκεται σε δύο τμήματα: το πρώτο με τον ηθοποιό Αυγουστίνο Ρεμούνδο και το δεύτερο με τη Χριστίνα Παπαθωμά.

Άλλα ενδιαφέροντα μαθήματα είναι αυτά του web design, το οποίο διδάσκει ο Θάνος Μεγαπάνος, του σκίτσου – εφαρμοσμένου σχεδίου, από την απλή σχεδιαστική σύνθεση και την χρωματική απόδοση ενός θέματος, την χρήση διαφορετικών ανομοιογενών υλικών έως και την χρήση διαφορετικών καλλιτεχνικών εκφραστικών μέσων, μέχρι ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, τόσο στατικής όσο και κινούμενης, μέσω προγραμμάτων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, που διδάσκει η Βίνια Κονταξάκη και, βέβαια, η all time classic φωτογραφία και τα μυστικά της, για τη διδασκαλία των οποίων έχουν δημιουργηθεί τρία τμήματα.

Το πρώτο, με δάσκαλο τον Ανδρέα Κατσικούδη, εστιάζει στην ψηφιακή φωτογραφία, το δεύτερο ζουμάρει υπό τις οδηγίες του Κώστα Κολημένου στην κλασσική φωτογραφία και τα μυστικά του σκοτεινού θαλάμου, ενώ το τρίτο ασχολείται με την ψηφιακή και την αναλογική φωτογραφία ως μέσο έκφρασης. Όσο για χορό; Αργεντίνικο τάνγκο, φλαμένκο, οριεντάλ, λάτιν και σύγχρονος είναι οι προτάσεις του αθηναϊκού πολυχώρου που λατρεύει να λικνίζεται. Το κόστος συμμετοχής σε καθένα από τα μαθήματα του Ash in Art είναι 40 ευρώ το μήνα.

Μουσείο Μπενάκη
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Κτήριο Ελένης Θεοχάρη-Περάκη, Δώρας Δ’ Ίστρια 7 και Μαρασλή, Λυκαβηττός, τηλ.: 210 7220209, 210 7211390, κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 9.00 - 15.00

Αν δεν ακολουθήσατε την πρότασή μας να δηλώσετε εγκαίρως συμμετοχή στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης στο Μουσείο Μπενάκη, σας έχουμε καλά και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι ο πρώτος κύκλος μαθημάτων της σαιζόν, αυτός του Οκτωβρίου, έχει ήδη ξεκινήσει. Τα καλά νέα είναι ότι ο δεύτερος κύκλος ξεκινά τον Ιανουάριο, με τις εγγραφές να ανοίγουν σύντομα –φροντίστε να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας νωρίς, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Τα μαθήματα, δίωρα, τρίωρα ή τετράωρα, διαρκούν από 8 έως 14 εβδομάδες, πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και απευθύνονται σε ομάδες αρχαρίων και προχωρημένων. Τα θέματα των σεμιναρίων περιλαμβάνουν Αγιογραφία, Αφήγηση Παραμυθιού, Εγκαυστική, Εικονογράφηση Παιδικής Ιστορίας, Ζωγραφική, Θεατρικό Παιχνίδι, Κεραμική, Κόσμημα, Κούκλα, Μικρογραφίες Χειρογράφων, Τοιχογραφία, Χαρακτική, Ψηφιδωτό και Art Therapy.

Μεταίχμιο
Ιπποκράτους 118, τηλ.: 211 3003580

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα σεμινάρια διοργανώνει κατά καιρούς και ο Πολυχώρος των εκδόσεων Μεταίχμιο, με θέματα όπως η δημιουργική γραφή, η κατάρτιση διορθωτών – επιμελητών κειμένου και η γραφή και ο σχεδιασμός κόμικς. Ιδιαίτερα το τελευταίο, με εισηγητή τον Γιώργο Μπότσο, διάρκεια 30 ωρών και κόστος συμμετοχής στα 350 ευρώ, το οποίο λειτουργεί ως ανοιχτό ομαδικό εργαστήριο μέσα από μια σειρά δημιουργικών ασκήσεων ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα του. Τα παραπάνω σεμινάρια έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά η θεματολογία τους και μόνο μας κάνει να ανυπομονούμε για τους νέους κύκλους, η έναρξη των οποίων δε φαίνεται να αργεί. Για νεότερα… μείνετε συντονισμένοι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v