Dickens World: Πάρκο με... μεγάλες προσδοκίες

Ο Όλιβερ Τουίστ, ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο Πιπ, η Εστέλα και τα... άλλα παιδιά παίρνουν σάρκα και οστά και μας ξεναγούν στα σκοτεινά σοκάκια, τους υπονόμους και τις στέγες του Λονδίνου τις βικτοριανής εποχής, σε ένα θεματικό πάρκο που υπόσχεται να ”ξαναζωντανέψει τον Ντίκενς” από τις 25 Μαΐου στην Αγγλία.
Dickens World: Πάρκο με... μεγάλες προσδοκίες

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ κλειδώνει το γραφείο του. Έξω έχει σκοτεινιάσει. Καπνοδοχοκαθαριστές σκαρφαλωμένοι στις στέγες των κτιρίων δουλεύουν, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο. Ένας Εβραίος μιλά συνωμοτικά σε δυο μικρά αγόρια, στη γωνία του δρόμου. Ένας Γάλλος αριστοκράτης εξετάζει ερευνητικά την περιοχή και συνεχίζει το δρόμο του, προσπαθώντας να περάσει απαρατήρητος.

Οι αναγνώστες του Ντίκενς θα έχουν, σε λίγο καιρό, την ευκαιρία να δουν τις ιστορίες του μεγάλου βρετανού συγγραφέα να ζωντανεύουν, στο θεματικό πάρκο Dickens World που θα ανοίξει τις πύλες του στις 25 Μαΐου 2007, στο Chatham στην Αγγλία.

Στο χώρο του παλιού ναυπηγείου, όπου δούλευε για αρκετά χρόνια ο πατέρας του Ντίκενς, στην επαρχιακή πόλη όπου ο νεαρός Κάρολος πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας, ένα θεματικό πάρκο, ο προϋπολογισμός του οποίου άγγιξε τα 62 εκατομμύρια λίρες, φιλοδοξεί να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν από τους δημοφιλέστερους λογοτέχνες της Μεγάλης Βρετανίας, ζωντανεύοντας ”τη ζωή, το έργο του και την εποχή στην οποία έζησε”.

Η ζωή στη βικτοριανή Αγγλία, οι ήχοι και οι μυρωδιές της, οι ”καλύτερες και οι χειρότερες εποχές” όπως απεικονίζονται στην ”Ιστορία δύο πόλεων” και, βέβαια, οι χαρακτήρες των ιστοριών του Ντίκενς είναι τα κύρια σημεία της εικονικής πραγματικότητας που θα ζήσουν οι επισκέπτες του πάρκου.

Η επιβλητική αρχιτεκτονική της εποχής, οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα κακοσυντηρημένα κτίρια, πιστά αντίγραφα των ζωηρών περιγραφών των βιβλίων, συμβάλλουν στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Και το ταξίδι ξεκινά.

Η μεγαλύτερη υδάτινη ατραξιόν της Ευρώπης ξεναγεί τους επισκέπτες στα βάθη των υπονόμων του Λονδίνου, περνώντας μέσα από ατμοσφαιρικούς δρόμους, στενά σοκάκια, σκοτεινές αυλές και υπαίθριες αγορές για να καταλήξει σε μια ”μαγική” πτήση πάνω από τις στέγες των κτιρίων.

Στο Στοιχειωμένο Σπίτι συναντάμε τα φαντάσματα του Σκρουτζ, ενώ τα παιδιά απασχολούνται στο Λημέρι του Fagin. Ένα θέατρο 250 θέσεων προβάλλει κινηματογραφημένες performances καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και μία ζωντανή παράσταση κάθε βράδυ.

Το πλωτό σπίτι του Peggoty, το βικτοριανό σχολείο με τους αυστηρούς καθηγητές, η φυλακή Newgate αλλά και μια εκτενέστατη γκάμα μαγαζιών και θεματικών εστιατορίων συμπληρώνουν την εικόνα που φιλοδοξεί να κλέψει λίγη από τη μαγεία της Disneyland –της οποίας, άλλωστε, δεν υπολείπεται σε τίποτα, πλην των ξενοδοχείων και της άκρατης εμπορευματοποίησης.

Δε θα Ντισνεοποιήσουμε τον Ντίκενς” λέει ο manager του πάρκου Ross Hutchins. ”Αν ζούσε σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα θα έκτιζε ο ίδιος το μέρος. Ήταν ιδιαίτερα λαϊκιστής”. Όσο για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με την ελαφρότητα του εγχειρήματος; ”Δουλέψαμε σε συνεργασία με τους ειδικούς της Dickens Fellowship, ώστε να διασφαλίσουμε την πιστή αναπαράσταση της εποχής του, των ιστορικών γεγονότων και της αύρας που διέπει τις ιστορίες του” απαντάει.

Πέραν του να αποτίσει φόρο τιμής στο μεγάλο συγγραφέα, το Dickens World έχει κι έναν ακόμη, αμεσότερο στόχο. Όπως το θέτει ο Hutchins, ”αν ζητούσαμε από άτομα κάτω των 30 ετών να απαριθμήσουν πέντε βιβλία του, οι περισσότεροι δε θα μπορούσαν. Εμείς θα ξαναζωντανέψουμε τον Ντίκενς”.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, στο πάρκο αναμένονται 300.000 επισκέπτες ετησίως. Η πρόσβαση θα είναι δυνατή μέσω τριών αυτοκινητόδρομων αλλά και σιδηροδρόμου από το Λονδίνο, ενώ το τραίνο Eurostar θα εγκαινιάσει στο τέλος Απριλίου ένα σταθμό κοντά στο πάρκο.

Η είσοδος στο Dickens World θα κοστίζει 12,5 λίρες για τους ενήλικες και 7,5 για τα παιδιά. Το πάρκο θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός από τα Χριστούγεννα, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v